1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Menjač za Toyotu Corollu GR košta više nego sam automobil
Menjač za Toyotu Corollu GR košta više nego sam automobil

Menjač za Toyotu Corollu GR košta više nego sam automobil

4.39K
18
Podelite sa prijateljima:

Toyotin model Corolla GR je jedan od impresivnijih „hot heč“ automobila koje možete da kupite u današnja vremena. Može se pohvaliti sa 300 konjskih snaga zahvaljujući 1,6-litarskom turbobenzincu sa tri cilindra, a fabriku napušta i sa šestostepenim manuelnim menjačem i pogonom na sva četiri točka.

Ubrzanje iz mirovanja do 100 km/h traje 4,9 sekundi uz maksimalnu brzinu od 229 km/h. Corolla GR je i relativno pristupačan automobil kada se pogleda šta pruža, pa tako za bazno izdanje u Sjedinjenim Američkim Državama treba izdvojiti 37.595 dolara.

Međutim, ono o čemu se slabo priča je koliko je ovaj četvorotočkaš skupocen za održavanje i popravke. Možda ne kao u onoj meri u kojoj bi bio da ga je kojim slučajem pravio neki Nemac, ali opet mnogo skuplji nego što smo navikli od modela sa značkom Toyote. To je nedavno na svojoj koži osetio Amerikanac po imenu Čarli Holmblad nakon što je na njegovoj Corolli GR stradao menjač posle tek 800 kilometara na satu.

Kolege sa sajta CarScoops tvrde da im je Čarli rekao kako se jednog dana vraćao kući sa posla kada je menjač iznenada otkazao. Pošto je vozilo napravljeno ranije ove godine, očekivalo se da je još uvek pod garancijom i da će kvar biti rešen bez ikakvih problema. Međutim, inženjerima je bilo čudno kako to da se neka Toyota pokvarila i to posle svega 800 kilometara, pa su malo više istražili situaciju.

Kompjuter je pokazao da je Holmblad vozio u četvrtoj brzini na čak 8.900 obrtaja pre nego što je ubacio u treću brzinu. Kada znamo da Corolla GR ima crveno polje „tek“ na 6.500 obrtaja, u takvim uslovima kvar menjača je i očekivan. Holmblad će kasnije priznati da zaista jeste ludovao i da je hteo da ubaci iz četvrte u petu brzinu, ali je greškom izabrao brzinu manje.

Toyota je naravno odbila da popravi trošak pod garancijom pozivajući se na instukcije iz dokumentacije koje stižu sa svakim novim četvorotočkašem. Holmblad nije imao izbora nego da pokuša da popravi hot heč o sopstvenom trošku, ali tek tada ga je dočekao hladan tuš. Naime, servis mu je rekao da će novi menjač kao i majstorske ruke koštati čak 42.180 dolara. Njegov automobil je bio nešto skuplji od onog baznog paketa opreme i originalno je platio 41.515 „zelembaća“, pa je na kraju zaključio da mu se više isplati kupiti novi automobil.

Šta da kažemo osim, „svaka škola se skupo plaća“…

AutoRepublika

(4387)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

18 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Nešto kao priča o ceni zamenske baterije u odnosu na cenu EV-a.

BB

Eto, sad smo apsolvirali da nije bitna tehnologija koja je ugrađena u auto već pohlepa u lancu prodaje i podrške…

MRN

Eh, da je to Lada, kao i da su neka „dobra stara vremena“, ovlašćeni serviser bi u tom kućištu menjača samo zamenio sve one delove koji su za zamenu …

Trt

Da to kuciste nije malo deblje od limenke.

BB

Kad si ti čuo da je Ladon mjenjač stradao? 🤣😉

MRN

Eto, meni na NIVI bila otišla „kandža“ treće brzine, pa je pri svakom otpuštanju papučice gasa menjač sam ispadao u ler 😊 A i moj pok. otac je mnogo pre toga imao sličan kvar na Mazdi, samo je kod njega bio u pitanju prvi stepen prenosa. Razlika je samo u tome što je Ladu popravio ovl. servis ( ja sam bio prisutan u servisu dok su oni sve rasturili i zamenili šta treba ), a moj otac Mazdu nije nikada (dok je kod njega bila), jer mu taj kvar u praksi nije smetao, pošto su bile izuzetno retke prilike (tipa… Pročitaj više »

Trt

Sprzio on i motor i menjac, plus sitnice, nosace motora, katalizator….

BB

Dobro da nije ubacio u R (reli) 😂🤣

Rikošet

Pošto ne znamo koliko koštaju „ruke“ ne znamo ni koliko zaista košta taj mjenjač, a baš me sad interesuje koliko ga cijene…

Trt

Ruke kostaju po normi skidanje i montiranje menjaca. A menjac verovatno pravili u saradnji sa bmw od meseceve legure

s mile

Nešto mi ovde „smrdi“… ne kažem da je menjač jeftin, ali svakako nije 40K USD… Da nije ponovo neki influenser koji nakalemi priču, samo se njemu desilo, i WOW ima svoj youtube / instagr kanal sa milion pregleda, pa mu taj „kvar“ zaradi još par ovakvih Toyota…

kao oni pajseri koji su zapalili nov tek kupljen ferrari

Laki

Lik se predao bez ikakve borbe,zanimljivo. Ovo me podsjeti na 190d od drugara, gdje su više puta „pokušavali“naći 5-tu brzinu koje nije bilo.Ee kad ga „vrate“ u 3-ću on se lijepi za asfalt a zvuk motora kao avion kad aktivira obrnuti potisak.Ipak nisu „uspjeli“ slomiti mjenjač,pa je isti doživio duboku starost.

Vidojkovic dejan

Procitaj sta je tacno uradio pa onda komentarisi kakav mercedes kakvi bakraci u pitanju su obrtaji kakvi mercedes nemoze da zamisli a i nije zvaka za seljaka….

Laki

Sory „veliki“ gospodine.

Balkanboj

Ovo je tako američki da je bukvalno kliše.

Nov automobil sportskih performansi, majmun za volanom koji ne zna da koristi manuelni menjač.

Dakle, prva – gas do crvenog, druga, treća i četvrta isto i onda iz četvrte na max 6500rpm ubaciš u treću jer ne znaš kako ide peta brzina u H. Tad dobijaš 8900rpm koliko su rekli iz Toyote da je zabeleženo.

A u ovom slučaju je stradao motor.

Mako slabiji prepev sa engleskog.

BB

Ma nije problem samo kvalitet vozača već i cijena mjenjača 😉

Rasa

Ma, daj, pa nije menjač od Ferarija da košta toliko

Neko iz mase

Motor ciji je max RPM 7,000 je dostigao skoro 9,000 obrtaja u minuti? Ova prica je cista izmisljotina.