1. Home
  2. MotoRepublika
  3. Stiže novi Suzuki V-Strom 800 orijentisan na drumsku vožnju
Stiže novi Suzuki V-Strom 800 orijentisan na drumsku vožnju
9

Stiže novi Suzuki V-Strom 800 orijentisan na drumsku vožnju

2.04K
9
Podelite sa prijateljima:

Japanski proizvođač motocikala Suzuki je tokom proleća uve godine lansirao novi Enduro  V-Strom 800 DE (“Dual Explorer”), a sada imamo i zvaničnu potvrdu da se za modelnu 2024. godinu sprema i varijanta putnog endura (travel enduro) bez oznake DE, i s prednjim točkom koji uključuje felnu od 19, a ne od 21 cola. Kao takav, motocikl će više pogodovati drumskoj nego terenskoj eksploataciji. Australijsko sertifikaciono telo je objavilo slike nove varijante azijskog motocikla.

Novi V-Strom 800, onaj bez indeksa DE – trebalo bi da se pojavi u prodaji najkasnije do proleća 2024. godine. Zato što ga je Suzuki već registrovao kao proizvod za modelnu 2024. godinu: ne samo u Australiji, već i kod kalifornijskog ekološkog autoriteta California Air Resources Board (CARB) i kod Informacionog sistema za registraciju saobraćaja (IVZ) u Švajcarskoj.

Glavna razlika između dve verzije je format prednjeg točka (felne). Modifikacija V-Strom 800 DE je podjednako namenjena za upotrebu na javnim putevima i na terenima, otprilike u odnosu 50:50. Sa prednjim točkom dimenzija 90/90-21, to je „pravi“ enduro koji ostaje stabilniji na stazi i lakši za kontrolu van utabane staze.

Kao V-Strom 800 lišen odrednice DE, on će se kotrljati na prednjem točku dimenzije 110/80-19. Ovo se smatra umerenim kompromisom, „zlatnom sredinom“ između velikog enduro motocikla sa uskim gumama i standardnih guma za ulične motocikle od 120/70-17. Cilljana proporcija podesnosti upotrebe pneumatika na putnoj infrastrukturi i vanterenskim stazama je približno 70:30.

S prednjim točkom od 19 inča i nepromenjenim zadnjim gumama dimenzija 150/70-17, V-Strom 800 se može posmatrati i kao umereni putnički enduro. Verovatno s točkovima koji uključuju naplatke od livenog aluminijuma, umesto felni sa žičanim kracima, definitivno bez unutrašnje gume.

Ovo i smanjen hod prednjeg sistema vešanja na manje od 200 milimetara po točku, rezultira kraćim međuosovinskim rastojanjem: 1.515 umesto 1.570 milimetara. Pored toga, logično se može očekivati znatno niža visina sedišta, oko 800 milimetara, dok je kod verzije DE visina na 855 milimetara). Zvanično registrovana visina vozila se obično određuje dužinom ugrađenog vetrobranskog stakla, a to je nekoliko centimetara duže od kratke standardne verzije V-Strom 800 DE – koja obećava malo više zaštite od vetra.

Razborito je očekivati da s novitetom vidimo i dobro poznati ram sa naopako okrenutom teleskopskom viljuškom napred i centralnim opružnim podupiračem pozadi, ali koji će biti dobavljač i da li je podesiv ili ne zavisi od Suzukijevog preračuna troškova za budući osnovni model.

Isto tako, komponente kočnice, s dvostrukom disk kočnicom napred i jednom disk kočnicom pozadi, podešene su na isti način kao i ABS prema zvaničnoj registraciji. U svakom slučaju, V-Strom 800 je za 7 kilograma lakši od verzije sa sufiksom DE. Pod pretpostavkom postojećeg rezervoara za benzin od 20 litara, to bi značilo da masa motora iznosi 223 umesto 230 kilograma sa punim rezervoarom.

Agregat iz Suzukijeve serije 800, koji je nedavno predstavljen u ovoj godini, biće usvojen i za ovu primenu, i to skroz nepromenjen. Dakle, imamo posla s vodeno hlađenim, linijskim, dvocilindarskim agregatom sa pomakom radilice od 270 stepeni i dva balansna vratila, 776 kubnih centimetara zapremine i maksimalnih 84 konjskih snaga pri 8.500 o/min i najviših 78 Nm obrtnog momenta pri 6.800 o/min. Ovde je takođe obezbeđeno da i vozači s kategorijom A2 mogu voziti motocikl jer je dostupna verzija sa 48 konjskih snaga.

Verzija „Dual Explorer“ (DE) V-Stroma 1050 je dostupna postala tek od 2023. godine, i to s prednjim točkom dimenzije 90/90-21 i nešto dužim hodom vešanja. V-Strom 650, s druge strane, nikada nije bio dostupan sa prednjom felnom od 21 inča, već samo s devetnaesticama,i to samo kao varijanta XT sa žičanim prednjim točkom koji integriše gume bez unutrašnje, takozvani tjubeles.

U trenutnoj strukturi cena Suzukija, razlike u ceni u odnosu na osnovni model su između 600 i 800 evra. Pošto je V-Strom 800 DE trenutno dostupan od 11,5 hiljada evra (od septembra 2023. godine), očekuje se da će V-Strom 800 koštati između 10,5 i 11 hiljada evra, u zavisnosti od toga šta je opredeljeno da bude deo osnovne opreme motocikla.

AutoRepublika

(2043)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

9 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Branko

V-Strom sa rednim linijskim motorom?! O tempora, o mores…🙄

Branko

Ma nisi trebao, vidi se na fotkama da je paralel twin… Samo sam izrazio čuđenje.

MRN

Pa, prednji i zadnji klizeći ležaj radilice su „u liniji“. U istoj osi. Kao npr. i kod bokser motora. Zato su i oni „linijski motori“ 😊

Šalu na stranu, svaka čast za tvoje zapažanje. Vidi se da si pažljio čitao tekst. I sa razumevanjem.

Ali, eto, izgleda da je i izvor vesti malo omanuo sa svojom tehničkom kvalifikacijom pomenutog motora.

MRN

Moja greška. I izvinjenje. Bio sam ubedjen da generični deo naziva ovog modela ( ono „V-Strom“ ) asocira da je u pitanju motor u V konfiguraciji.
Bar je do sada to tako kod njih bilo, ako ne grešim.

MRN

Ali, oni će ti reći da to „V Storm“ nije nikakva obmana kupaca u odnosu na koncepciju konstrukcije motora koju ta sintagma uobičejno označava kod tog brenda, već da je reč samo o trgovačkom nazivu.

Kao kada Suzuki na neki aktuelni automobil koji ima MHEV pogonski sklop, na više mesta na vozilu stavi reč „hibrid“. Koja se uobičajeno koristi za klasične hibride, a ne za blage hibride. Ali je u ovom slučaju to samo deo „trgovačkog naziva“ tog modela
😊

Ivan

Teži od mog matorog GS-a koji ima 1200 cm³ i 100 KS, pa strašno !