1. Home
  2. Vesti
  3. Kriza s dizel gorivom preti da se pojača i da ugrozi snabdevanje
Kriza s dizel gorivom preti da se pojača i da ugrozi snabdevanje
11

Kriza s dizel gorivom preti da se pojača i da ugrozi snabdevanje

450
11
Podelite sa prijateljima:

Prošle nedelje, tokom konferencije za štampu generalnog direktora Repsola, Hosua Jona Imaza, alarmi su se uključili. Baskijski lider je izašao u javnost da predstavi ekonomske rezultate kompanije i priznao da počinje da postoji „nedostatak srednjih destilata u nekim evropskim zemljama“.

Činjenica je da je snabdevanje gasom i fosilnim gorivima već mesecima pod veoma visokim pritiskom, posebno kao posledica rata u Ukrajini.

To je izazvalo prekid isporuke dizela iz Rusije, ali i pretnju pada izvoza iz Sjedinjenih Država i druge nuspojave kao što su štrajkovi u nekoliko francuskih rafinerija.

Uprkos činjenici da su politike i mere sprovedene poslednjih godina koje imaju za cilj značajno smanjenje potrošnje dizel goriva, ovo gorivo je trenutno ključno u različitim sektorima, uglavnom u transportu i grejanju.

Oni će, dakle, biti ti koji će najviše patiti od nestašice u snabdevanju, dodajući još veći pritisak na energetski sektor i potrošače, koji već moraju da plaćaju izuzetno visoke cene za ovaj energent.

Poslednjih sedmica cene benzina i dizela započele su uzlazni trend koji za sada izgleda ne prestaje. A da bi, u stvari, moglo da se pogorša ako dođe do nestašice.

„Možemo da vidimo visoke cene dizela u narednim mesecima“, priznao je Imaz tokom nastupa u kojem je objavio povećanje profita koji je ostvario Repsol od 66 odsto u prvih 9 meseci 2022. godine. Ova fraza povećanja profita uz smanjenje prometa zvuči baš poznato, zar ne?

Otkako je Rusija prestala da bude opcija za snabdevanje Evrope dizelom, SAD su postale spas za mnoge zemlje, uključujući Španiju. U stvari, Sjedinjene Države trenutno pružaju Španiji 11,3% sirove nafte koja stiže iz inostranstva, dok Nigerija pruža 14,7%.

Međutim, rezerve američke nafte dostigle su minimum u poslednjih 70 godina, tako da je situacija kritična i Džo Bajden bi mogao da odredi smanjenje izvoza sirove nafte u druge zemlje. Time bi ne samo zaštitio sopstvene resurse, već bi dobio i bodove za međuizbore koji će se održati 8. novembra.

U međuvremenu, situacija u francuskim rafinerijama nije deblokirana, pa je rafinerijska proizvodnja zemlje Gala morala da bude pokrivena izvozom, što je dodatno povisilo cene.

Visoke cene dizela ne zaobilaze i našu zemlju, koliko vidimo, sve su više i više.

AutoRepublika

(450)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

11 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Kako im je svima Rusija kriva što su povećali profit?

Iznogud Časni

Čujem da istočno od raja, ima niska industrija nafte, može da podmiruje tržište svoje zemlje dizelom bez da ga država uvozi. Ali kako nije riječ o raju, od toga nema nista, jer oni koji drže banke, a mi znamo koji su to, oni su ovo naredili.
Znaci, Tzv država je ta koja formira cijene derivata na tržištu, sirova nafta je idalje jeftina i nema razloga da gorivo bude skupo, no njih par miliona koliko ih ima igraju se sa milijardama drugih ljudi.
Puno njih radi ekstra profit na svemu ovome, vladanje pomoću ratova, priča stara hiljadama godina. Aj živjeli

moron

Odnos cene dizela i benzina je deo zelene agende.
A ostvarenje extra profita je suština svakog ozbiljnog biznisa.

Tradicija

Nije meni što oni forsiraju ukidanje fosilnih goriva za automobile u neku ruku i razumem al šta se dešava sa transportom i poljoprvredom tu je problem kada uzmemo da jedan prosečan električni automobil košta oko 75 hiljada evra šta mislite kolika će cena biti E traktora ili kombajna i gde to puniti i na vreme obraditi površine a moraš čekati da se mašina napuni.

BB

Pa vidi, tu situacija bi mogla da bude i povoljnija 😉, e traktor može da sa 60 ks zamijeni 80 ks jer mu zbog momente karakteristike i ne treba više, a ubrzanje mu ne znači ništa. A ne kao kod auta da mora imati ubrzanje za 4s 😜. S druge strane mogu se napraviti ovakve prikolice https://youtu.be/vdXNDvzoHfY Pa se puniti i na njivi… Elem, tehnologija je tu sa svim svojim pozitivnim i negativnim svojstvima ali šta ćeš kad marketing uzima ove negativne osobine i oko njih izgrađuje „pozitivnu priču“. Zašto? Jer je naučio da prodaje m pod b i za… Pročitaj više »

DOLF

Sigurno da ima dobre i loše strane, ali odakle tolika struja za kuću, auto, kamion, traktor, kombi…?!
Zamisli oreš i ostaneš bez struje, vršiš žito i trop… U poljopeivredi često poslovi nemaju neko određeno vreme rada, npr radiš 8h, već radiš dok ne završiš (ili se pokvari) a samo menjaš samo gorivo i vozače.

BB

Pa sa prikolice… 😉
A ovo drugo planiraš, baš koa i sjetvu

TheStig

Neces imati traktor niti ce ti biti dozvoljeno da ga imas jer neces imati poljoprivredno zemljiste. Gejts i kompanija kupuju obradivo zemljiste 10 godina unazad. Sve u skladu sa satanistickom zelenom agendom iz Davosa uz parolu „necete imati nista i bicete srecni“.

Izmenjeno 1 godina pre od strane TheStig
DOLF

A Gejts je „momčić“ u poznim godinama… Neće mu valjda praviti piramidu kao grobnicu na tom zemljištu?!

Renault Terminator

Tražili ste gospodo…e pa sad gledajte i uživajte.🇷🇺Z

Dragan

Dizelgejt, nova sezona. Verovatno i poslednja.