1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Sedmogodišnje iskustvo s BMW-om X5: Bolji od nekretnine…
Sedmogodišnje iskustvo s BMW-om X5: Bolji od nekretnine…

Sedmogodišnje iskustvo s BMW-om X5: Bolji od nekretnine…

24.73K
213
Podelite sa prijateljima:

BMW 25d xDrive u prvih 95 hiljada km me je naučio da praštam

BMW X5 sam pazario u maju 2015. godine. Vozilo je bilo proizvedeno godinu ranije, a pre nekoliko dana sam saznao i tačan datum proizvodnje: 25. jun 2014. Ushićenje je bilo veliko, nisam znao šta da očekujem i prvi utisci iz vožnje, i o kvalitetu izrade prestižnog krosvera su bili bajni. Uostalom, sve dileme s kojima sam se suočio u procesu izbora vozila, kao iskustva u prvih par hiljada prevaljenih kilometara, opisao sam u (uporednom) testu „Zašto sam kupio BMW X5, a ne X6“.

Tada je BMW X5 predstavljao perjanicu bavarske game s povišenim odstojanjem od tla i, ne računajući nepraktični kupeoliki X6 od kupovine nisam odustao, iako mi se tražena suma od oko 79.500 evra činila povisokom. Danas najveći SUV u gami BMW-a, X7 (na donjoj fotografiji) košta debelo iznad stotinu hiljada evra, a uskoro će kupcima biti ponuđen još i veći XM, i naravno još i osetno skuplji.

Da sam tada znao da će veoma brzo nakon kupovine, X5 postati češći prizor na ulicama nego omraženi predsednik Vučić na televiziji, i da će pasti duboko u zonu „mediokritet modela“ BMW-a, izvesno je da ga ne bih uzeo u razmatranje prilikom procene osnovanosti konverzije tolike sume novca, u lim na točkovima. Neki bi ovo doživeli izdajom od strane proizvođača, sigurno sam i ja među njima. Osećaj je posebno pojačan time što je životni vek vozila nanajavljeno skraćen sa sedam, nekih četiri i po godine.

Uz novi automobil je u paketu došla i produžena četvorogodišnja garancija ili u trajanju od prevaljenih, čini mi se sto hiljada kilometara, i od svih opcionala kojim je oplemenjen novi ljubimac, ovaj se u praksi ispostavio najdragocenijim. Otkud to?

Pa lista razloga je podugačka. Naime, već posle dvadesetak hiljada kilometara se pokazalo da je šav na koži kojom je obložen volan popustio, pa je usledila reklamacija i proizvođač je to veoma brzo prihvatio i moj novi BMW je dobio još noviji obruč upravljača. Nije mi toliko smetalo, ali rekoh hajde, ako sam platio „premijum kvalitet“, red je i da ga dobijem.

Zatim je nastupilo iznenađenje kada sam obavešten da na nekih četrdeset hiljada prevaljenih kilometara moram da zamenim diskove i pločice na prednjim točkovima, što mi je zvučalo više nego dvostruko brže od pesimističkih očekivanja. Ali, to ne mari, cena je bila pravi šok. Za desetak kilograma metala sa zamenom sam platio koji dinar manje od stotinak hiljada. Recimo da su se za taj novac mogla kupiti, na primer dva laptopa… Istina, ovde se radilo o dva (prednja) točka, pa i ima nekog smisla.

Samo što su zamenjeni diskovi, čudni zvuci iz prednjeg trapa su počeli da ponovo kvare harmoniju jedinstva s ultimativnom vozačkom mašinom. Ponovo u servis, zajednička probna vožnja s profesionalcem iz ovlašćenog servisnog centra i reklamacija je u trenutku priznata. Nismo morali da se vozimo dalje od izlazno-ulazne rampe s placa distributera.

Maleroznim su se pokazala oba oscilirajuća ramena i ja sam relativno brzo dobio svoj automobil nazad. Mislim da sam par dana čekao na rezervne delove, možda nekih sedam ili deset, ne držite me za reč, ali dani brzo lete kada znate da imate BMW.

Neposredno potom, sreću su počele da kvare kožne presvlake na vozačevom sedištu i drveni umeci na centralnoj konzoli i na središnjem tunelu. Koža je delovala umorno kao da je pred penzijom, a X5 je u realnosti prevalio i manje od pedeset hiljada kilometara. To su bile nekakve ogrebotine nastale usled mog običaja da vozim u pantalonama, umesto jednostavno u pamučnim gaćama. Verujem da bi lanene gaće bile takođe odobrene od strane odeljenja BMW-a za upravljanje kvalitetom upotrebeljenih materijala.

Neretko su to bile i farmerke od tvrđeg teksasa, pa i nije bilo čudno što se kože izlizala. Međutim, nisam uspeo da razumem zašto reljefno drvo izgleda tako potrošeno, kada ga pazim i mazim od prvog dana. Uostalom kao i ceo automobil.

Maločas slikano (na 96 hiljada km)

Opet pravac u servis, reklamacija, odobrenje proizvođača za presvlake na sedištu, i dok dlanom o dlan, tačnije dok proleteše nekoliko meseci (možda i cela godina – zaboravih), stigla je nova presvlaka, i od 65 hiljada kilometara, moj više ne tako novi BMW je dobio posve novu odoru za vozačko sedište. Upravo tada, proleća 2019. godine je i istekla garancija.

Nije prošlo ni par meseci od tada, novi kvar! Sada je crkla nekakva „peta dizna“ čija je popravka koštala blizu sedamdeset hiljada dinara, ali proizvođač i distributer su se pokazali ljudima širokog srca, pa su prihvatili da o svom trošku saniraju 70% „finansijskih formalnosti“ u vezi popravke.

Moje je bilo samo da dovezem automobil, strpim se bez njega nekoliko dana, vratim se kući kako znam i umem (uglavnom peške jačajući organizam i smirujući unutrašnje nemire povodom BMW-a koji se brže pokvari nego odleđeni bakalar na Suncu), a onda isto to i u suprotnom smeru, onda kada je vozilo bilo popravljeno. Jasno, uz plaćanje 30% cene popravke, što sam je negde u svom mozgu i procesuirao kao, verovatno realnu tržišnu kompenzaciju za sanaciju novog kvara.

Zaboravih da pomenem da mi je u garanciji, o trošku proizvođača, zamenjena i lajsna na pragu suvozačevih vrata, a koja se dezintegrisala od karoserije, jer je na nju aplicirano nedovoljno lepka u fabrici. Ovo je završeno dok dlanom o dlan, i nisam morao da se besplatno, zapravo o svom trošku – a krivicom dragog Boga, vraćam kući bez kola, gubeći svoje vreme koje inače moja firma fakturiše klijentima malo skuplje nego ovlašćeni servis za rad svojih majstora.

Taman kada je sve to prošlo, desio se još jedan mali peh zbog kog sam bio srećan. BMW X5 se pokvario, ali je popravka koštala divnih osam hiljada dinara, neka plastična klapna uz motor je stradala. Sa zadovoljstvom sam platio popravku, isto kao i zamenu ulja u menjaču na 90 hiljada prevaljenih kilometara, iako proizvođač automobila preporučuje da se to ne čini, za razliku od konstruktora tog menjača, kompanije ZF koja svakako savetuje zamenu ulja. Koštalo je 86 hiljada dinara.

Nakon što su se istutnjale ove „dečije bolesti“ usledila je i poslednja, nešto ozbiljnija. Na 93 ili 94 hiljada kilometara se prvi put na kompjuteru pojavila poruka „Drive Train Fault“ i da su mi performanse vozila ograničene. Srećom, čim se automobil zagrejao, poruka je nestala i nije se pojavljivala nekoliko nedelja, a onda još jednom isti scenario, pa u toj nedelji još jedared. Pravac kod najboljih drugara, opet u servis!

Prvog dana smo saznali da je u pitanju „gornja turbina“, ali za konačnu dijagnozu je bilo neophodno da se majstori i detaljno vizuelno upoznaju sa situacijom, što su bili u moći da učine tek za dva dana. Dotle, X5 leži na placu, funkcionalan i razigran kao rečnik Tome Mone ili poluusmene Ane. Tada smo shvatili da je otišlo nekakvo crevo (28 hiljada dinara) koje vodi od predhladnjaka do usisne grane, a onda i da je manja turbina oštećena i da je zamena nužna. Ceh 225 hiljada dinara.

Neizbežan je osećaj turbulencije u utrobi na ovakvu spoznaju, ali sam imao burnija iskustva s idejom BMW-a o inteligenciji kupaca, onda kada sam na drugom bavarskom ljubimcu (BMW 420i Cabrio) platio plastično kućište retrovizora više od 700 evra, pa mi je ovih nekih bezmalo dve hiljade evra za turbinu i sijaset pratećih komponenti, zvučalo još i razumno. To sam i očekivao, ali ne pre nego X5 u nogama prikupi nekih 200 do 250 hiljada kilometara. Dakle, do tri puta više nego što je to i bio slučaj.

Tekst sam pisao u fazama, prema naletima inspiracije i kako su se događaji smenjivali, pa je ovaj pasus ovde umetnut zahvaljujući tekućim dešavanjima. Naime, u onom „neovlašćenom i diskreditovanom“ servisu gde je završio X5 (Shop Invest) nakon inicijalne hospitalizacije i dijagnoze u ovlašćenom gnezdu, a u nemogućnosti da licencirani stručnjaci dalje reaguju u narednih desetak (a verovatno i više dana, zbog nužnog čekanja na rezervne delove iz Nemačke), su začudo imali pristup jednom crevu koje je bilo nužno zameniti.

Naravno, za tri puta nižu cenu su ugradili ono „kao neoriginalno, ali nemačke proizvodnje“ (kao da BMW proizvodi komponente, pa su one originalne). Međutim problem nije iščezao, pa smo svi mislili da je neophodno i zameniti suspektnu turbinu. Ali, delovalo je da nije.

Kada su majstori u Shop Investu pristupili turbini, shvatili su da se „rascvetalo“ vakum crevo koje su odmah zamenili, a na osnovu onog što su videli, kazali su mi da turbina nije nikada skidana, odnosno da su šrafovi jedini put zavrnuti još u fabrici. Drugim rečima, kazali su mi da majstori u ovlašćenom servisu nisu ni mogli da vide da je turbina načeta, jer lopatice nisu dostupne oku bez skidanja (nedotaknutih) šrafova.

Ne mislim da je ovo bila neka zla namera ljudi u ovlašćenom servisu, niti da su pokušali da mi prodaju nešto što mi ne treba, naprotiv pre će biti da je neki nesporazum, što se kao tako i ispostavilo jer kako rekoše, i bez skidanja su mogli da vide da lopatice nisu bez lufta. Kako bilo, X5 ponovo leti, a problem je saniran, umesto za zastrašujućih 225 hiljada dinara, za svega 18,5 hiljada. Sreća je potrajala samo nedelju dana kada se u istom scenariju kao i ranije, na komandnoj tabli nije pojavila ista poruke „Drive Train Fault“. Dosta je bilo gubljenja vremena, plati šta moraš i pamet u glavu.

Ovde je bitno napomenuti da sam razumeo da niko mimo BMW-a nema pravo da prodaje (i proizvodi) takvu turbinu usled zaštite prava konstruktora, što zvuči apsolutno nesuvislo i u suprotnosti sa zakonima slobodnog tržišta, konkurencije, zaštite potrošača… Ipak, nigde drugde mimo BMW-a je nije bilo moguće kupiti.

Platio bih dakle ja i svih 225 hiljada i ranije, da još i ranije nisam saznao da „jednako originalne“ diskove, filtere i motorno ulje mogu da kupim u kulturnom i čistom, doduše neovlašćenom pomenutom servisu, bukvalno za trećinu cene koju traži ovlašćeni. Tako su prednji diskovi s pločicama i zamenom koštali trideset i kusur hiljada (umesto „ovlašćenih 100 hiljada“), dok je zamena ulja i filtera koštala nepunih dvadeset hiljada (umesto nepunih 60 hiljada kod uglednog servisa).

U svetlu spoznaje ovih cenovnih relacija, mogu komotno reći da izbor „produžene garancije“ i nije neki izbor, jer kroz bukvalno trostruko prenapregnute cene delova i rada, vi svakako platite i za kvarove (čak i ako se oni u zbilji ne dese).

Možda ste nakon naslova očekivali da bi korisničko iskustvo u trajanju od sedam godina i skoro sto hiljada kilometara trebalo da obiluje utiscima iz vožnje, i tekst bi i bio u tom duhu, da su se stvari odvijale u skladu s očekivanjima, onim koja su me i motivisala da izdvojim toliko novca za ovaj komad „plemenitog metala“.

I zaista, BMW X5 se divno vozi, udoban je kao lađa i s njim su kilometri mnogo kratki. Nije se dogodilo da nešto od stvari ostane kući jer ih nismo imali gde spakovati u automobil, ili da se neko od ukućana ili drugara s kojim sam putovao žalio na doživljaj putovanja X5-icom.

Doduše, gde god da sam i krstario na dužim distancama, na odredištu sam u razgovoru s kolegama shvatao da sam ja jedini „genijalac“ koji je na put od 600 do 1.300 kilometara kretao automobilom, umesto avionom, što bi u današnje vreme čak i koštalo jeftinije za dve do tri osobe, i to bez računanja zastrašujućeg troška amortizacije vozila. Zapravo, gubitak vrednosti automobila od 75 – 80 hiljada evra, je za par godina toliki da vam je osetno jeftininje da se vozite taksijem, a ukoliko se u priču dodaju i troškovi goriva i održavanja, onda je posedovanje skupog automobila za slanje na psihološko ispitivanje.

Evo zašto konkretno! Pa, posle četiri i po godine vlasništva i nekih 60 i kusur hiljada kilometara, u sistemu „staro za novo“, dobio sam ponudu od prodavca da otkupi moj automobil za 25,5 hiljada evra, odnosno za trećinu originalno plaćene cene.

Fer je reći i da se nikada nisam osetio tužno zato što sam izabrao manji, dvolitarski motor umesto trolitarskog. Razlog je taj što zaista ima dovoljno snage, a tome doprinosi i odsustvo želje da se 2+ tone teška i visoka grdosija vitla po krivinama. Ovo je drumska krstarica, i nije sportski automobil. Četvorotočkaši sa sportskim aspiracijama su mnogo bliži asfaltu i mnogo su manje mase, pa tek onda imaju i jače motore.

Poenta je da su vozila BMW-a (a isto važi i za Audi, Mercedes, na primer) usled hiperprodukcije i lansiranja mnogih „lažno-premijum“ modifikacija i modela, potpuno izgubila legitimaciju „statusnog simbola“, a i da je u realnom životu četvoročlanoj porodici, na distancama do 400 kilometara, što je 99,99% svih putovanja, sasvim dovoljan za dve klase manji automobil, a i taj je prevelik u 80% situacija.

Kakav je to statusni simobol ako se na svaku prodatu Škodu, proda skoro tri BMW-a i Mercedesa, ili oko dva Audija? Da ne pravimo komparacije sa Seatom, Alfom, Volvoom, Citroenom (bez aluzija na dizajnerska rešenja novih modela Bavaraca)…

Evo i još jednog primera za tvrdnje iz prethodnog pasusa. Od tri automobila koja posedujem (i sva tri kupljena kao nova od istog trgovca u Srbiji), samo na X5 sam montirao gume koje su podesne za zimu, jer su snežni dani tako retki u ovom veku i u mom kraju, a i sam vozim ređe nego u doba kada sam mislio da je „novac sve na svetu“ (u tridesetim godinama života).

Usled opisanog „kvara na turbini“ (kako rekoše ovlašćena braća), nisam ga mogao uzeti za produženi vikend na Kopaoniku, pa smo na put krenuli kabrioletom iz Serije 4. Taj model ima skučena zadnja sedišta i prtljažnik na skromnijem nivou od 60% od onog u X5. Svejedno, mesta je bilo više nego dovoljno! Ne bismo krenuli na put s letnjim gumama da vremenska prognoza za narednih sedam dana nije pokazivala ozbiljan plus u Celzijusima, uz istovremeno saznanje da je put potpuno suv.

Ova priča je prošarana i ličnim subjektivnim zapažanjima i tumačenjem događaja koji su se objektivno zbili. Zato je važno reći da su ljudi koji u Srbiji predstavljaju BMW uvek davali sve od sebe da dolazeće nedaće prođu što glatkije i sa što manje stresa za mene. To je zaista tako i drago mi je da imam takve drugare. Pride, žao mi je što znam da će ih ovo pisanije pogoditi, iako ni grama loše namere nema, ali isto tako imamo obavezu i prema javnosti i istini.

To što ja očekujem da mi neko ne naplati „dolivanje Adbluea“ po tarifi od par stotina evra za sat jer samu tečnost plaćam dvostruko skuplje nego igde drugde, niti da mi naplati „mašinsko skidanje“ točkova zato što se sigurnosni šraf izlizao, u visini od sto evra za deset minuta posla, posebno u nedelji koja je usledila nakon što sam (ko zna kog po redu) druga doveo kod njih da kupi BMW, to je moj problem i razlog zašto sam sitna duša. Oni su uvek bili topli, profesionalni i precizni u računici.

Istina, ovako sitnog kakav sam, zabolelo je i to što sam na ime nemogućnosti korišćenja vozila usled kvarova, na ekonomskoj amortizaciji izgubio više hiljada evra, a da BMW nije pokazao svest o tome. Zaista je iritantno da se na skoro sve delove za zamenu čeka najmanje po sedam dana, a neretko i znatno duže. Premijum brend, kažete? Povrh svega, iz uprave BMW-a, ali i ostalih proizvođača stalno pričaju o važnosti racionalnog poslovanja, uštedama i slično. Pa, bravo omladino, ali ne zaboravite da nemate samo vi Excel, i udostojite kupce tretmanom kao da ih smatrate zdravorazumskim individuama.

Pa da li je moguće da ljubitelji marke moraju da finansiraju odsustvo zaliha rezervnih delova kod domaćih distributera? Očito da jeste, isto kao što je i moguće da se danas promoviše koncept prodaje stanova tako što kupac bukvalno finansira gradnju, plaćajući deo po deo kupoprodajne cene stana avansno, onako kako teče sama gradnja. Primer je omraženi Beograd na vodi…

Šta reći za kraj?

Pa najbolji savet u pogledu toga šta izabrati od opcija kada se opredelite za BMW jeste da pokušate da izbegnete tu, ali i ostale izvikane marke, jer sam ubeđen da se ne radi o rivalskim, već interesno udruženim kompanijama koje se iz petnih žila trude da vam prodaju automobil, a onda da nastave da drže monopol nad održavanjem istog, kao da vozilo, činom isplate kupoprodajne cene, nije postalo vaše, već i dalje oni mogu putem softvera manipulisati time gde ćete vršiti održavanje i koje ćete funkcije moći da koristite.

Ako ne možete da odolite tom osećaju vožnje BMW-a (sa uzdužno postavljenim motorom), a koji zaista jeste poseban i skoro nenadmašan, znajte da ga je moguće kupiti u Nemačkoj s par hiljada kilometara u nogama, a po 30 do 40% nižim cenama od onih koje ističu dileri kod nas.

I da, da pojasnim naslov. Očito je da nisam mislio da je X5 bolja investicija od nekretnine, već da je bolji od nekretnine zato što se povremeno pokazivao kao pokretan, za razliku od bilo koje nepokretnine 🙂 Nažalost, po pitanju pouzdanosti, ubedljivo je grđi od Aleka i Yuga s početaka moje vozačke i radne karijere.

Ukoliko mislite da sam naleteo na loš primerak X5-ice, sačekajte da napišem korisnička iskustva s modelima BMW 420i Cabrio i BMW M340i xDrive. Nećete verovati, ali pre nekoliko dana mi je na kabrioletu posle celih 28 hiljada kilometara zamenjen diferencijal, dok je i prijatelju sa X6 koji je pazario kao nov od dilera u Beogradu tokom 2018. godine, na 78 hiljada kilometara izvršena zamena istog dela.

Elem, da ne kvarim naredne priče…

Zvezdan Božinović

(24730)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

213 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Harnovski

Odlican tekst! Nisam ocekivao ovako ozbiljan kriticki osvrt na pomenutu premijum marku. Sad Zvezdane, slem ili kacigu na glavu, jer ocekujem drvlje i kamenje tvrdokornih fanova BMW-a.

'79 DeVille

Nije drvlje i kamenje ali dijametralno suprotno iskustvo. Moja supruga vozi X5 is 2018. Kupljen godinu dana star, sa kilometrazom od oko 7,000 km, beniznac, standardna oprema, X5 35i. Do sada je auto presao oko 45,000 km i nikada nije imao ikakav problem. Kocnice ce doci na red uskoro ali to je sasvim OK za kilometrazu i cinjenicu da je ovaj auto cesto vuce potezi camac.

J4ZZ3R

Pa je li moguće da je prešao 45k bez problema?! 🙂

BB

A za to vrijeme Alfa „troši gume“ 😜😂

Iznogud Časni

Heheh

Iznogud Časni

Koliko si ga platio? Odakle ti lova?😁

'79 DeVille

Platio sam ga bankovnim draftom. Odakle mi lova? Radio, pa zaradio. Pametno investirao.
Kupljen je u Kanadi. Placen je oko 72,000 CAD.

Iznogud Časni

A šta se to radi i investira pa se toliko zaradi, pitam za prijatelja? Eno i moron radi pa ima za Fiata. Moron radi? Dobro kriv primjer al znaš šta sam mislio reći.🤪
72 000, a koliko je koštao kao nov?! Da vidimo gubitak na cijeni i daj malo osvrt na kanadsko tržište, nisam još ništa čuo o tamo osim o BB i njegovim videima.

Izmenjeno 1 godina pre od strane Iznogud Časni
'79 DeVille

Šta se radi? IT Consulting. Supruga je pravnik. U šta se investira? Nekretnine uglavnom.
Nov auto sa ovakvom opremom je koštao oko 88,000 CAD. Danas vredi oko 50k, ako moze da se nađe. Prosek stajanja na placu je 1 dan.

Iznogud Časni

Šta je IT Consulting?

'79 DeVille

Ne znam kako da prevedem. Information Technology, ali termin consulting nema odgovarajuću reč u srpskom jeziku.

Consulting je poslovni model u kome Consulting firma ili pojedinac svojim klijentima daje određene ugovorene usluge. Što je ugovoreno, to je izvršeno i potom plaćeno. Postoje ugovori na duže staze.

U mom slučaju je to IT, ali generalno može biti bilo koja vrsta delatnosti.

Milan Mogus

U tom tekstu je izrečeno toliko laži , neznanja o tom autu , od godine motora , broj turbina i kvarova da samo totalni laik moze u to povjerovati . . 2015 , 2.5 s dvije turbine x drive . Meni je to odmah bilo dovoljno . Vozim 6,5 god x5 3.0 d x drive . Trenutno 335.000 km . Spušten gume 315 40 21. Do danas na tim šlapama nista od ovjesa promjenio . Do 200000 km nitko auto nije takao . Prvi posao lanac i lančanici . Motor brisača na 250.000 km , 280.000 injektor 2 . Na… Pročitaj više »

BB

Tvoje priče su veoma zanimljive i nimalo opijajuće već upravo otrježnjujuće. Taj personalni prevoz je postao ekstremno skup sport a u lažnoj premium varijanti nepodnošljiv čovjeku koji svoj hljeb zarađuje na, prikoliko, pošten način.
Čekamo nove epizode BMW balade. Koliko vidim, maštaćemo o Dačiji 😜

Iznogud Časni

Sve si dobro Reko osim ovog zadnjeg.to je za 🧛⚰️😝

Balkanboj

Hvala za korisničko iskustvo.
Ja svoj karavan nisam uzeo nov, ali mi je drugar pri proveri servisne istorije pre uvoza rekao da je promenjen diferencijal, samo mi nije rekao koje godine i na koliko kilometara. Uglavnom, nije izdržao 100k.

Za 3 i po godine kod mene i 70k pređenih nisam uspeo da dodjem do nekih kvarova koji bi ga svrstali u kategoriju nekretnine. Ustvari, ako je kvar relej grejača eto, nek bude. Da, EGR ventil mi se prijavio za zamenu. Ali posle 12 godina voženja.

Stičem utisak da su prethodne generacije bile kvalitetnije, i prelazile više kilometara bez ozbiljnijih problema.

Iznogud Časni

Da si kupio Kiju, tih problema ne bi imao🤪

Balkanboj

Da sam kupio Kiju ne bih se živ javljao na auto portalima od srama.
Ćuti i vozi, ne pričaj nikome.

Iznogud Časni

Hehehehe, ne odlaze diskovi, alnodlaze sjedišta, a garancija ih ne pokriva?!

Izmenjeno 1 godina pre od strane Iznogud Časni
TheStig

Sta to rece i osta ziv?A sta ti vozis?Opela?Wagena?Francuze?Ja da nesto od toga vozim ja bih odmah kupio i otpad sa dosta primjeraka nabrojanih marki da mogu da ih svakodnevno servisiram kad mi nesto rikne. Uostalom eto rece da vozis drugo svapsko smece. Cuj riknulo mu nesto na 100 k hahahaha. Kod mene na fokusu 190 k presao bez ijednog kvara. Kia je vrhunski brend i to pokazuje u svim testovima na yt i gdjegod se testira. Svabe proizvode smece i to sve jedan brend. Garancije su im mizernog trajanja uz lopvsku opciju produzenja koja ionako opet nista ne vrijedi.… Pročitaj više »

Izmenjeno 1 godina pre od strane TheStig
Balkanboj

Ahahahahah, znao sam ko će se upecati. Nije Kia toliko loš automobil, ali ono ljudi koje znam, a kupili su Kiu novu, stipse su neviđene. Bukvalno im treba automobil od tačke A do tačke B. Kao i oni sa Toyotama. Van toga ih vožnja ne zanima. Mimo toga, ne pratiš izgleda dobro na časovima, ovde smo se uglavnom svi izlanuli glede voznog parka. Nekim svojim načinom vožnje testiram krajnje granice automobila koje vozim, i za sada Opel se sjajno drži koliko god pljuvali po njemu. Bmw mi je osetljiviji na trapu, ostalo muški izdržava. Ako ti kažem da mi set… Pročitaj više »

Renault Terminator

Vrh👍 „Trenutni životni moto mogu provući kroz pesmu „Odjeb je lansiran“ .“

Nego koje to gume satreš za jednu sezonu jbt?

Balkanboj

Hankook Ventus S1 Evo, i Hankook Prime 3. Trajale po jednu letnju sezonu, cirka 10k svake (do dubine šare od 3mm po sredini, bokovi na BMW-u odu još više). Prošlog leta stavio Semperit Speed Life 3, mekših su bokova i nemaju tako dobar grip, pa vozim vozim sporije. Cenim da će trajati možda i 3 sezone.

TheStig

Da znas kupiti gume kako treba mozda bi ti trajale duze od 1 sezone. Cuj Hankook🤣

Milan Mogus

Nije bitna marka gume a Hankook je u rangu Michelinova . Problem je stručnjak u širini . Mercedes i bmw uvjek ždere gume . Kad stavis gume ko od juga 255/18 onda vozis 5 sezona ali kako auto izgleda .
Kad stavis šlape kao ja sta ga pripada da izgleda kao auto 315 /21 ili 22 zola e svake ces godine kupovat gume druškane . Sa 255 /18 je odvratan i na zimskim gumama

Laki

A kod mnogih proizvodjača su upravo te gume prva ugradnja počevši od Benza a u praksi??

Renault Terminator

Štediš na gumama.

Balkanboj

Naprotiv. Imao sam i Michelin Primacy na Vectri karavanu, na novom Focusu Conti, Meriva je došla sa Energy Saverom koje sam jedva čekao da skinem…

Idem i probam, šta mi dobro drži po kiši kao najbitniji uslov. Primacy je posle 3 sezone bio na 5mm ali mi je gazeći sloj promenio boju, pomerio sam one blokove na gazećem sloju po 1mm u stranu kočenja… Dunlop Sport Maxx RT je isto odličan, troši se ali zadržava „grip“ kao i Hankook. Bridgestone mi je previše mekan i njanjav.

Veruj, promenio sam guma kao da mi ih je neko poklanjao.

Izmenjeno 1 godina pre od strane Balkanboj
Iznogud Časni

Sad bi ti Musa Reko : Dje živiš da otvorim vulkanizersku radionicu, dalo bi se na tebi zaraditi :-)))

Milan Mogus

Evo ja svake sezone ljetni set na x5 3.0 d x drive 2013 god
315/40r21 Continental sport contact .
Nema šanse da vozis dvije sezone , a godisnje pravim 20.000 km

TheStig

Vidi batice nemam ja dinar od toga sta neko misli. I da svi mislite da je Kia ili bilo koja marka đon meni ni iz dzepa ni u dzep. Ako ces iskreno u zadnjih 20 godina najvise je Opel lutao i nigdje nije dospio. Sad je ruzno pače u rukama mlohavih francuza. Da sam bilo sta u Opelu a Njemac sam iskopao bih sebi raku i legao. Druga stvar. Ne znam koju metodu da si koristio ti si na osnovu par ljudi koji voze Kie zakljucio da su stipse. Isto kao sto bih ja zakljucio da su ljudi koji voze… Pročitaj više »

Izmenjeno 1 godina pre od strane TheStig
M M

A što su to Francuzi, molohavi, a Koreanci nisu? Ako se gleda zlo narod, koreja je među prvima na listi, a Japan takođe tu negde…. To su ljudi bez ljudskosti.
To što napravi Italijan i Francuz, ima dušu, posebnost dizajn, ima toplinu i nije običan predmet za upotrebu ko proizvod iz koreja ili japan od sajbera manijaci ljudskog roda

Izmenjeno 1 godina pre od strane M M
TheStig

Francuska je zemlja koja je izgubila svako nacionalno obiljezje. Gro nacije im sacinjavaju Marokanci, Alzirci, Sudanci i ostala Africka plemena. Amerikanci im upravljaju drzavom a sinonim za automobilsku industriju im je sunđer. Automobili su im kao od želea. I 65 odsto francuskih automobila kod nas na cestama voze žene. Moj MM ako si ikad citao ista o Japanskoj kulturi znao bi da su jedan od najcasnijih naroda na planeti, i jedan od najdisciplinovanijih. Japanski automobili nemaju dusu???Sad ti se cio YT smije. Pa JDM kultura je najjaci ogranak u auto kulturi. Japanski automobilizam najcuveniji u svijetu. Toliko su toga dali… Pročitaj više »

Balkanboj

Daj mi tu Kiju što voziš na par meseci, da vidiš koliki je vek trajanja u odnosu na popljuvani Opel.
Ja Opel vozim jer mi je pružio najviše za neki uloženi novac, a sjajno trpi naše puteve i mene kao vozača. Svaki Francuz bi mi do sada krepao.
Kao što reče, svako bira u odnosu na to koliko novca može da uloži u automobil. Kuću sam skoro završio, pa mogu sebi dati oduška za hobi vozila i BMW-a.

TheStig

Ti kako pricas tebi izgleda ruska Armata ne bi potrajala vise od 5 godina😂Dacu ti Kiju nikakav problem. Izvadi 17 000 evra i vozi 🤣Meni su Astre super bile uvijek. Insignije isto ali vidim da ih ljudi prodaju sa malo km. Valjda skupo odrzavanje.

TheStig

Bmw je jedno obično smeće i ima najmanje 10 d0 12 godina otkada je tako. Razumijem Zvezdana da je iz ličnih emocija i pobuda odlučio da kupi opisano vozilo ali licno da sam bio u istoj situaciji (uz saznanja koja imam o bmw) nikad ne bih to uradio jer vrednujem novac zaradjeni. Da imam okolo gomile para (if money was no object) bolilo bi me uvo kao i svakoga. Danas su kvarovi kao katastrofalni diferencijali, crijeva koja pucaju i plastike sastavni dio bmw korisnickog iskustva dok se profiti bmw sve vise nagomilavaju jer svi jure za novcem.

M M

A šta bi ti odgovotio na ovako bolestan, netačan, tendeciozon, odgovor?? BMW nije za takve ko ti, koji se zadovoljavaju bižuterijama i šarenim lažama, kojima je KIJA vrv a vrh. Takvi ko ti nikada neće razumeti BMW. I verovato će to ostati poslednji automobil a pravi u Evropi. I ja ga verovatno nikada neću imati, a to ne znači da ne valja. To je vozilo s dušom, koje se vozi iz ljubavi. To zameram Zvezdanu što ne objasni…..

Balkanboj

Bravo za Alpinu.

Laki

Bravo.

moron

Nadamo se da će za sve nas na AR biti neko „predstavljanje“ te Alpine 😊

Laki

Vjerujem da bi „635“ bio pun pogodak sa onim patentiranim auspuhom na sredini!

Stari Dejan

Čekaj bre- kupio si Alpinu a ni poruku nisi poslao?! E seronja jedan… 🙂

TheStig

Vozilo sa dušom bmw-ovi prije nego su postali konfekcija za šišanje bogatih i matorih bankara i ostalih lopova iz finansijskog sektora. Bmw je bio ultimativna vozacka masina prije nego su sav intelektualni i tehnoloski kapacitet poceli da ulazu u prekomjerno tehnolosko obogacivanje svojih suv modela. Dok je kruna ponude bio m5 u 90tim, to je bio vrhunac bmw vozackih masina. Ovo posle sve je samo obaveza u bilansu stanja vozaca i jedna migrena konstantna (sto se vidi iz teksta koji je Zvezdan lijepo napisao).

BB

A tu dušu je izvadio vlasniku 😉🤣

Iznogud Časni

Vlasnik nema dušu?znao sam🤪

M M

BMW je jako neobičan automobil, zahtevan za održavanje. I što je posebno, to je da zahteva poseban pristup i specijalizovane servise i skupo održavanje. Pošto moji imaju dobar servis, i zaista se radi sve profesionalno i tačno, BMW predstavlja uvek poseban oprez i zahtevnost. Obični radovi na drugim vozilima na BMW mogu da budu jako komplikovani i specifični, i uvek vreba neka zamka. Upravo, obična zamena ulja u menjaču ili diferencijalu zna biti opasna zahvat, za koji treba znanje i alat, koji nije lako dostupno…. Zato ga ne volim. Zahtevniji je od Maseratija recimo. Samo kad se setim BMW-a 520… Pročitaj više »

Izmenjeno 1 godina pre od strane M M
BB

Šta će prelaziti sad kad mu je sve pomijenjao 😜😂. Nek vozi još koju godinu 😉

J4ZZ3R

Njegov BMW je sad NOV, a kako ga je ishvalio u Srbiji više polovan X5 u plavoj boji više niko neče moći da proda 🙂

Iznogud Časni

7 miliona ljudi koji su do sada stajali u redu za kupovinu se rastužilo i otišlo kućama. Eto, jel vidiš šta si napravio sad?🤪😁🤭

Hercegovac

Kada ste vec ovako opisali komplikovanost odrzavanja BMW-a i jednostavnost odrzavanja Audija bilo bi korisno par recenica o odrzavanju MB kako bi zaokruzili cuvenu trojku i stekli potpuniji uvid iz pera automehanicarske struke.

Iznogud Časni

jes, sad nek se javi neka budala koja vozi mercedes 😀

Milan Mogus

Djelomično si u pravu . To nema veze samo s Bmw – om . Svi imaju isti problem . Lanac lanac lanac . A problem nije u proizvođaču to je njemacki dogovor tvornica da su intervali dignuti na 30.000 km sto je puno previse . Na 30000 km pomota uljni filter koliko je zaštopan . Jedino sto je poznato da bmw vozači su najbrutalniji sportskog duha željni adrenalina i uvjek su u pravilu u lijevoj traci . Da se mjenja ulje na 10 nikad lanac nebi mjenjao . Imam takve mušterije ali su rijetki. I sve ih jebe lizing razdoblje… Pročitaj više »

Milan Mogus

Vjeruj mi da Audi vani ima vise problema 7 god radio u vw 2.0 tsi malo kojem ako ga dere nije pukao klip do 150000
Gti turba i kilere jede kao cevape
Polo i mala govna lanci lupaju na 40.000 km .
Tuareg svaki drugi curi na Semmeringu mjenjača
2.0 tdi dizne dizne dizne , uljne pumpe dah mjenjači
2.5 tdi bili katastrofa .
Audi i vw nista povoljniji za održavanje samo ga puno vani voze jer je najpovoljniji lizing
Sto kosta a klasa mercedes rata vozis a6 .
Zato su ga pune ceste .

J4ZZ3R

Zvezdane, kupi Daciu i spasi se 🙂 Znam da nije smešno i znam da si ti u biti u pravu, ali mislim da smo se svi NAŽALOST navikli na realan nedostatak konkurencije u svetu uopšte, evo sad oligopoli na auto tržištu idu čak i dalje, pa nam čak i sam nov automobil čine nedostupnim, a mi kao gladni kučići pristajemo na sve, samo za dašak novog modela na staroj platformi (koju dele maltene svi modeli) sa još većim touch ekranom… Meni se čini da samo Mazda na težištu gura neku drugu priču, a ostali kao deca od iste zle majke… Pročitaj više »

Nik900

Svaka cast na teks ,sve detaljno opisano , veliko razocarenje u bmw.

M M

De nađe Mazdu?? Običana šklopocija, a ovde se priča o premijumu, i po životu i po onome što pruža a i po ceni nabavke i popravke…. Mazdu poredi s Tojotom, ili Renolom ili VW. S moje tačke stanovišta, Mazda trenutno zaostaje u svemu. Vozio sam dosta tog vrndelja 3-ku prethodne generacije, sa dosta dobrom opremom i 2,2 D, sad vozim VW podmladak (škodu) i rekao bi da sam zadovoljniji sa Skodom. O završetku karijere te Mazde, moglo bi se dosta pisati, ali kratko glasi da auto kome j erazbijen a maska hauba, hladnjaci, i još po nešto nije imalo se… Pročitaj više »

Izmenjeno 1 godina pre od strane M M
TheStig

Uvijek porediš babe i žabe. Bez želje da se svađamo, diskutujemo kao odrasli ljudi. Vozio si mazdu dizel, valjala, nije valjala, ti kazes da nije, ok. Snaga Japanaca nikada nije bila u dizelima kao sto snaga vw nije u benzincima. Toyota i Vw su isti nivo (tehnike proizvodnje i model biznisa se mogu razlikovati) ali globalisticka korporativna moc je tu negdje. Mazda nema taj kapital ali Mazda je uvijek imala model koji je gađao trznisne niše. Porediti Reno i Mazdu je povrsno. Reno proizvodi radnicka vozila. Mazda ima i flair i kvalitet i dizajn. Gledam nekidan mazdu 3 skyactive x… Pročitaj više »

Izmenjeno 1 godina pre od strane TheStig
M M

Ja sam ti lepo rekao šta je Mazda…. To što vi ovde pravite čuda i fantazije, nešto drugo. Ima Mazda neki + a ima i dosta -, a u zbiru, kad pogledaš koliko šta košta. to je tu negde. Os svih Japanera, Mazda ima nekog dizajna. Tojota je mediokritet, ko Japan VW, a ostalo kvari pejzaž na parkinzima, ko Honda, Subaru…. Lepo ti kažem, da sam s Mazdama dosta družio, i dosta lima im krpio. Trenutno Mazda zaostaje u razviju motora, razvoju svega, posebno EV i ako nastavi tako, čeka je sudbina Micuseprobušio… I da, pravo poređenje jeste Mazda –… Pročitaj više »

Izmenjeno 1 godina pre od strane M M
TheStig

Vidi, ti vidis stvari iz svog ugla. Ja ti kazem sta kaze trziste. Azija i Amerika gutaju Mazdu. Sasvim dovoljno da Mazda ima zadovoljavajucu profitabilnost. Rekao sam ti vec da ti razumijes mehaniku i motore ali ekonomiju i biznis ne razumijes. Mazdu za Ameriku dizajniraju Amerikanci a za Aziju Japanci te im se ne desava ono o cemu je i nekidan bio clanak na AR gdje smo diskutovali vw koji ima nepostojecu prodaju u Americi jer misli da svugdje moze isto da proda. Sto se tice motora, moras biti realan. Kazes za Mazdu da ima zastarjele motore. Prvo mazdina tehnologija… Pročitaj više »

M M

S tobom ne vredi diskutovati, jer si Azijata…. Treba da znaš da su to vozila bižuterja, i gde god se voze su konfekcija. Ništa posebno. U priči mene zanima, samo Evropa. Što se tiče Mazdinog motora „benzinac kao dizel“, )bi s oznakom X) je težak promašaj i glupost i moja prepoeuka nikako to kupovati. O tome sam ti upravo govorio. Ja nisam vezan ni za jedan brend. Dosta njih starih ovde zna, koliko sam vio protiv VW, dok je to bila medijsla bomba s milion fanova nezajažljivih. A nisam ja bio protiv VW nego protiv budala…. Sad je vreme Azija… Pročitaj više »

TheStig

Znas sta je najgore. Kad prica covjek sa covjekom istim jezikom a ne razumiju se. Znas da sam vise outa govorio da mene znak ne interesuje. Sto me manje po dzepu udara to vozim. Dizaj danas svi imaju, tehnologiju takodjer. Samo je stvar kako sve spakovati. Nije vrijeme Azija budala nego Evropa budala jer se Evropa poderala kao neka prostitutka pa ne moze da ide u izlet navece svako vece vec samo 2 outa u sedmici pa bi da skupo proda svoju kozu kao sto je slucaj sa vw npr. Elem tema je Zvezdanov bmw. Da ne spamujemo vise

moron

Tekst je zaista napisan maestralno, sa mnogo duha. „Desetka“. Ne znam šta bih rekao o onome što je opisano. Mislim da sve može da se pokvari, pa što ne bi i BMW, pa i više puta? Cene rezervnih delova su takve kakve su. Meni cena turbine deluje korektno. Pa i tog creva interkulera. „Peta dizna“ pojma nemam šta je. Ono što mi u celoj priči „para uši“, jeste pomen diferencijala. To mi nije normalno, sem ako se vozilo ludjački forsira. Cena redovnog održavanja je kao i brend. Premium brend, premium cena održavanja. Uostalom, uvek može da se kupi Dačija. A… Pročitaj više »

moron

To za Pajera i diskove mi je fascinantno, jer ne verujem da ga je koristio prvenstveno za auto put.
Za Grand Cherokee isto, jer to i brend vozilo mnogi pljuju. Bar sam se naslušao dosta priča o navodnom nekvalitetu.
Za diferencijal, kako i rekoh, to NE SME tako, posebno pri tao malim kilometrima, pa taman da je Scania u pitanju, a ne putničko vozilo.

Iznogud Časni

Ja imao imao jednu kiju, kupljenu sa 100 prodanu sa 180k km, u tih 80k kočnice nisam dirnuo, ni pločice ni diskove,a u servisnoj i ne piše da je prethodno vlasnik nešto mijenjao, mada je morao. Pisalo da je izmijenio egr. Toliko o kiji.

Izmenjeno 1 godina pre od strane Iznogud Časni
M M

Ma X6 je teška „mrcina“, daleko preko 2 t, a ide ko vetar. Treba to zaustaviti, poebno jer ima takvo srce koje se mora poterati. Rekao bi da je to kralj nemačkih autobanova u SUV klasifikaciji. Gradnd Cheroki je lom, znam iz iskustva…. A Pajero onaj stariji je bio kralj svoje klase, samo što to odavno ne postoji. Kočiti BMW i Pajeroje ko baba i zviždanje.
BMW diferencijal je veoma složena i osetljiva tvorevina, ali zato kad treba radi posao.

Alex

Dragi Zvezdane šta da vam Kažem osim da se 1000 puta slažem sa vašeg iskustva,posedujem isto BMW kupljen nov 2020 još u garanciji,verujte mi da u ovlašćenog servisa ponašaju se kao da su najpametniji, doduše moj auto je prešao do sada 77.000km bez ozbiljnih problema,pre neki dan rekli mi da diskovi moraju da se menjaju i tu je čaša prelila i onda sam rekao slušaj necu menjati kod vas ništa vise,idem dalje jer i ovako i onako izlazi auto iz garancije za 6 meseca,popizdeo sam otišao da zamenim pločice oni mene govore o diskovima,cena prava sitnica skoro 90000 komplet set.Jel… Pročitaj više »

Iznogud Časni

Šišanje! Čuj banditi, pa nisu advokati!

Izmenjeno 1 godina pre od strane Iznogud Časni
Iznogud Časni

Fiat dno dna? Teške riječi..

moron

Ako vlasnik Fiata ne sme da se našali na račun Fiata, a ko onda sme 😊

Iznogud Časni

Da si dodao još i ovo na kraju „ali je za bmw pojam kvalitete“ čovjek bi ti oprostio, a ovako….🤪

moron

Pa, ne mogu uvek da napišem sve što možda mislim …

Iznogud Časni

Kad si vidio poderana sjedala u Fiata?🤭 Vidi se da im Prevent nije radio sjedala.

BB

A jeli ti normalno da ode turbina na 90.000 ili da se mijenjaju diskovi na novom autu? Razumijem da treba da koči veliku masu ali i ti diskovi su masivni i projektovati za tu masu… Ili su projektovani da vlasnika oderu nekoliko puta u životnom vijeku vozila? I onda govorimo o premium kvalitetu? Možda premium mekoći instrument table…

Iznogud Časni

Normalno je, očito je do vozača. Zna se ko vozi bmw, vrlo loši vozači. Kad vozis ko luđak, na guzici drugih, hoćeš „sport“ a vozis krmka, za sport se vozi hrt. Jednostavno, ako laže koza ne laže rog, potrošeni diskovi i sjebana turbina govore o agresivnom vozaču,koji ne mari za hladan motor, za hlađenje turbine, za distance izmedju vozila…da nije mijenjao ulje, crko bi i mjenjač. No ni bmw nije cvećka, poznat je po strašno velikom broju opoziva, o čemu sam više puta govorio, tako kad to dvoje spojis dobiješ ovo kao rezultat. Mada, kažem mene ništa ne čudi ovdje,… Pročitaj više »

Izmenjeno 1 godina pre od strane Iznogud Časni
moron

Na poslovnoj fobiji, koja se 95% vozi van grada, a bez nekog posebnog divljanja, prvi diskovi su menjani na samo 75 hljada km. „Dešava se“. Ja sam ih na pežou prvi put promenio na 165 hiljada. Nema tu pravila.

Što se tiče turbine, svašta je tu moguće.
Znaš i sam, možeš i sam da je uništiš na smešno malim kilometrima, ako npr. nakon forsiranja gasiš kola odmah, dok je turbina još pregrejana.
Možemo samo da nagadjamo šta je ovde uzrok.

Laki

Turbina pati zbog dugog intervala zamjene ulja mnogo hladnih startovanja i gašenja vozila nakon oštre vožnje!Interesantno da su 2.0 mnogo više opterećeni ovom problematikom nego linijski šestaci !

moron

Dok sam redovno čitao Auto Bild i njihove super testove na 100 kkm, znam da se povremeno dešavalo da testna vozila dožive baš gadne kvarove daleko pre kraja testa.
Menjali su se tu i celi motori, menjači, turbine …
„Dešava se“.
Naravno, svi mi priželjkujemo da se ne desi nama.

Laki

Kolega kupio novog 325i iz 90te znači E30 od tada niko nije stavio ruku na njega do on lično a cajger kaže 438 hiljada km!Poenta priče da je sve originalno iz fabrike čak prvo kvačilo a lik je vozač turističkog busa pa ima znanje i veliku ljubav prema vozilu.Ta „trojka“ je prvih 150 hiljada vožena na otvorenom drumu a ostalo je mix a nikada nije vraćena sa tehničkog pregleda.Za sve te godine nikad ulje nije prelazilo više od 12 h/km mijenjani diskovi 2× i neke sitnice dali je ovo slučajno ili je nešto drugo posrijedi?šteta samo hvata ga korozija jer… Pročitaj više »

Laki

Ta „Peta dizna“ je za filter čestica.

Iznogud Časni

Kad je Musa moronu pjevao uspavanke kao tri mi noge,ostavio ćaća, dvije iste, jedna malo kraća, on je pitao a koja je treca.🤭
Neke stvari se ne mijenjaju.

moron

Hvala za objašnjenje.

Laki

Nikad BMW nije bio jeftino zadovoljstvo a ona narodna „Ako ne daš na mostu na ćupriji hoćeš sigurno“ ovde baš važi!Zvezdane spomenuo si neke jeftinije dijelove to od „petice“ na gore na kraju košta više već sam “ eksperimentisao“ neda se prevariti ovaj iz Minkena!Ipak ta „magija“ vožnje je toliko jaka pa mu praštamo što drugima nebi jedan je propeler!

M M

Ajde da se pohvalim, „moja“ posada na WRC Croatia, trenutno zauzima 41 mesto a 4 klasi RC4. I to u jednoj troklipnoj Fijesti Rally 4 i ogromnoj konkurenciji… Ako Bog da biće pehar sa WRC-a

Izmenjeno 1 godina pre od strane M M
M M

Evo prvi sezonski test na putu Perućac Mitrovac.
https://youtu.be/826RRIRrJXs

moron

Ništa bez tri cilindra „Bajo moj“ 😀

Čestitke svakako!

Iznogud Časni

Rikoset na aparatima!

Iznogud Časni

Sve su to čari posjedovanja bmw-a, dokazane i ništa iznenađujuće.
Što bi rekli, ako imaš za tri bmw imaš i za održavanje, ako ne u ovlaštenom a ono u neovlaštenom. Ništa što nisam očekivao, al mi nije jasno kako toliko puno stvari pokriva garancija.

J4ZZ3R

Pa vidiš on umesto da hvali uvoznika koji mu je sve zamenio i još van garancije dao popust 70% on im… „Sve po spisku“ 🙂

Ali realno, jedno je kad ovakav tekst napiše čitalac, a drugo kad ga napiše vlasnik ili direktor jednog auto portala.

Ja bih uz ovaj tekst dodao statistiku consumer reportsa, TUVa, vezano za X5, GLE, Q7, čisto da zbog jednog primerka ne dam konkurenciji razlog za neopravdano radovanje.

moron

Da, u pravu si. Tih 70% može potencijalno da se gleda i kao akt dobročinstva. Ali, sve to nakon kvara koji po redovnom toku stvari i nije trebalo da se desi na tako malim kilometrima. Jbg. Zla kob …

Iznogud Časni

Ti bi odmah opravdavao bmw ? I to na način da pokažeš konkurenciju? Jebenog li opravdanja.
Zamisli za stelvija kazu da troši gume, i to mu jedina mana, al se opet ne prodaje.
A što je on išao pješke kući? Jel to servis blizu ili nema za taksi? Kako ne daju zamjensko vozilo ( al stoji duže od 3 dana u servisu onda je zamjensko besplatno), a bmw? Još ovaj češći kupac tj ovca za šišanje,ako gledaš iz ugla prodavača.

J4ZZ3R

Ne opravdavam BMW, uvek sam PROTIV krupnog kapitala i na strani slabih i potlačenih, ali mislim da nije uputno bazirati mišljenje na jednom ili dva primerka i jednom vozaču. Šta da je Zvezdan imao 0 kvarova na svoja tri automobila? Aplaudirali bi BMWu? Moja poenta je da je uzorak izuzetno malo, lično iskustvo i ništa više. Takođe mislim da se ovo mora sistematičnije raditi, ako hoćemo da bude ozbiljan članak, a ne vesela kafanska priča. Kontakriraš uvoznika BMWa, pitaš zvanično za zamensko vozilo, za lager standardnih rezervnih delova itd itd… I naravno kontaktiraš MB, Audi i Lexus, … Tek onda… Pročitaj više »

J4ZZ3R

Mislim da je auto za računovođe PASSAT, GOLF, CRV, RAV4 i slični…. BMW je ipak za neke mnogo „opuštenije“ likove, sa lakim rukama na novčaniku…a ne na one što u Excelu ili posebnoj aplikaciji proračunavaju utrošak goriva, i da li je disk skuplji od diska Golfa ili jeftiniji

Iznogud Časni

Tako je, nek sve proda šta ima, višak nek uplati meni i nek kupi golfa sebi.🤪

J4ZZ3R

Ti si mu realno sam zaradio makar onaj cabrio. Možda je TNT zbog toga napustio obe prostore!? Seo da izračuna broj klikova i video da mu para nema ni a on „jadnik“ isto ima BMW, treba zaraditi za diferencijal, diskove, dizne 🙂

Iznogud Časni

🤭Jes, to liči na Musu.

Izmenjeno 1 godina pre od strane Iznogud Časni
Laki

Dobro zboriš junače „Laka ruka na novčaniku“ je poželjna!!!

Iznogud Časni

Znači, ruka ruku mije. Treba hvalospjeve pisati, lagati jer će se zastupnik naljutiti? Najbolje biti glasilo zastupnika.pa i napisao je lično iskustvo, ne razumijem ja tebe. Da, vjerujem da ste svi očekivali superiornu kvalitetu i fantastičnu uslugu, jeftine cijene kao u Fiata, odličnu dijagnostiku, a ovi ga varali u servisu. Jebiga, buđenje iz sna zabluda.

Izmenjeno 1 godina pre od strane Iznogud Časni
Iznogud Časni

„. Vlasnik BMWa ne razmišlja o depricijaciji, o ceni rezervnih delova, o poravci u komšijskom servisu… “ Jes, vlasnik bmw je ovca koju treba sisati. Ajmo otvorit frizerski salon za vlasnike BMW, tj servis. Na ćelavo sa ovim! 😁🤭ja bih samo na ćelavo i šišao, ne znam drugačije.🤪

Izmenjeno 1 godina pre od strane Iznogud Časni
J4ZZ3R

Nije ovca, njemu je samo sitno da se nervira, neće da gubi živce, hoće samo da uživa i opušta se.
Z i pored negativnog iskustva i dalje kupuje BMWe, šta kupuje, gaji ih u bašti. 🙂

Iznogud Časni

Kak nije? Prvo, vlasnik je bmw, znači ovca za šišanje. Drugo, vidi pod prvo.😁oće reć vezano za tvoj komentar kak vlasnik bmw ne treba ni o čemu sa razmišlja neg samo da plaća , kad se glava ohladi onda se vide činjenice, gubitak 50keka, skupoća ovlaštenog naspram neovlaštenog. Mislim, ja generalno govorim za vlasnike BMW.

Izmenjeno 1 godina pre od strane Iznogud Časni
Iznogud Časni

Otkud tebe u ova doba, vrijeme rezervirano za nas mlade, vampiri u ponoć, ložači u 2, staro Cukićevo pravilo što bi Reko deda Jarić u kamiondžijama.

BB

I ja htjedoh da pitam otkud vi u ovo doba… Da i vas ne trese? Ja samo što oči sklopim a zemljotres na prozor… Istrese ovu jadnu Hercegovinu.

Iznogud Časni

A trese te? Ma to je oluja sa sjevera….još torcida slavi pa se valovi prenose.
Čuj otkud ja, ja vazda u ova doba nabijam klikove ovom paćeniku da ima za diskove.🤭🤪bez mene na Daciji 20 komentara, ovdje sa mnom već 75. Kad ja odem na odmor, padne posjećenost stranice za 59% ostatak nabije moron.

Izmenjeno 1 godina pre od strane Iznogud Časni
J4ZZ3R

Ti valjda Bosanac znaš kad je Ramazan i sufur, ja umesto da jedem eto „nabijam“ mu klikove. Ali sevap je 🙂 valjda 🙂

Iznogud Časni

„Ok premium tretman, zamensko vozilo, lični servisni asistent, prodajni, promptne intervencije “ Ako takve usluge nema, što me čudi i tome sam se začudio pravo, onda taj i ne treba da bude zastupnik bmw-a, pa takvu uslugu trebaju da nude svi,a ne samo Švabe. Zar to Honda nema?! Ah, vas dvojicu, trojicu kupaca znaju poimence 🙂

Izmenjeno 1 godina pre od strane Iznogud Časni
moron

Ja mislim da ću ubuduće i birati brendove do čijih servisa i salona mogu lako peške … Recimo, ako je verovati navigaciji telefona, ja imam: – do salona škode 9 minuta ili 700 metara; – do salona Hyundai-a 10 minuta ili 800 metara – do salona Forda 20 minuta ili 1,5 km. – do salona Honde 25 minuta ili 2,0 km; – do salona Dačije 35 minuta ili 2,8 km: – do salona Toyote 48 minuta ili 3,8 km … Teško bih opet izabrao Fiat… Ne što je loš, nego … Nekada mi je bio na 15 minuta pešaka, a… Pročitaj više »

Iznogud Časni

Fiat se spasio, nije lud da mu ti dolaziš u salon , znaju koja je muka,al ne znaju da voliš pješačiti pa ćeš ti opet Fiata odabrati 😇 a što se toga tiče, vidi se da Fiat servisa vidio nije, ta nije to bmw sa rokom trajanja dijelova kraćim od kajmaka, a ako bi se našao kakav Fiat u servisu onda vlasnicima Fiat daje zamjensko auto ili vespu, ukoliko ne žele na taksi da troše.

Izmenjeno 1 godina pre od strane Iznogud Časni
Lazar

Veoma iskreno i poucno iskustvo i veoma mi je drago da se to javno i objavi. Generalno se stice utisak da se u javnom prostoru ne prica dovoljno gde su u stvari pripadnici premium trojke stigli po pitanju pouzdanosti , jer stalno u prvi plan guraju performanse , luksuzna oprema i dizajn. Naravno da sve te dobre strane kao sto su performanse , luksuz itd pomalo gube smisao ako je osnovna stvar (pouzdanost) ugrozena do mere kada je to vec pomalo i smesno . Ja iako nisam konzument (a bio sam ) nemacke „premijum“ trojke volim da pricam i razmenjujem… Pročitaj više »

J4ZZ3R

Zato ja cenim Japance…. Ako ne možeš u ciklusu od 4 do 5 godina napraviti novi model da bude pouzdan kako se očekuje, a ti onda lepo polako unapređuj stari.
Eto opet Mazda za primer, na jednom modelu ima 3 – 4 facelifta i ne priča svima da je nov model

Iznogud Časni

Znači mazda nije 12 godina izbacila novi model, neg samo popravlja stari i onda svi zafrkavaju alfu.

Laki

Kao i obično odličan komentar bravo!Živi svoje snove i pusti druge da žive „Dallas“ može biti ponoson na ljude sa takvim stavom!

D.S.

Kapa dole za tekst!
Vozim BMW X3 prve generacije (2.0d od 150ks), uvezao sam ga 2014. godine i mogu reci da nisam imao ni blizu kvarova i ulaganja kao u ovom slucaju sa novim vozilom. Definitivno je kvalitet novijih BMW generacija degradiran, a ni ostatak nemacke premijum trojke (Audi i MB) nisu na nista boljem glasu. Da ne spominjem sunovrat u dizajnu (osim retkih izuzetaka), ocigledno nam duh auto industrije iscezava i stapa se u trend globalistickih profit-masinerija.
Ja licno sve manje ljubavi pronalazim na 4 tocka (izmedju ostalog i zbog elektrifikacije) ali me zato vise greju tocka 🙂

Suki

Super tekst. Realno i toplo napisano od strane jednog korisnika. Veliko hvala.

Crni

Interesantan text. U liniji sa nekim ličnim i iskustvima ljudi oko mene. Lično izbjegavam njemački trojac; ima ipak boljih ili da kažem ekskluzivnijih automobila za slične pare. Ali ono što je meni interesantno ovdje je da poslije svih loših iskustava sa BMWom, ti i dalje kupuješ BMW? Imaš 3 u garaži? Pa sta ti nije bilo jasno poslije prvog??? 😂 😂 😂

Iznogud Časni

Zar očekujes od njega da shvati, a ti nisi? Statusni simbol hoće. Sad ga jebe što dodje neki papak sa 25k€ ili manje o kupi isti takav a ni on nema za održavanje i ima kao statusni simbol. Toliko o statusnim simbolima.

Crni

Ma pitanje je bilo više retoričke prirode. Vidi, ovakva vozila su mi super za ženski rod, praktično u suknjici uči /izaći iz vozila, sa štiklicama ili za ljude koji imaju problem sa kičmom, neki fizički nedostatak. Možda i neki osjećaj niže vrijednosti, Frojd bi tu svašta imao reći. Ali za statusni simbol ne kupuješ ni kombi vozilo a ni traktor braaateeeee

Iznogud Časni

Slažem se

Renault Terminator

Poslije Zvezdanovog teksta F10 je prvi i zadnji Bmw u mojoj avliji😁…
Moj je 2014 godište i treba očekivati da će se raspasti svakog trenutka…kada novi prolaze kako prolaze.
Talisman je uvijek tu na dohvat ruke..bude li F10 pravio deseti dio problema kao što je imao Zvezdan sa svojim x5 neće on meni saditi sijede u glavu.
Sa Renaultima ( i to polovnima) ni blizu takvih problema nisam imao kao Zvezdan sa novim Bembarama,katastrofa jbt.

Laki

Pa kod tebe je sve već „obnovljeno“ u garanciji sad samo „V Power“ ulje max na 250 radnih sati zamijeni dobro zagrij posle ohladi i nema greške!

Renault Terminator

Isplati se onda bolje kupiti polovan BMW nego nov😁.Daj Bože da bude ok auto,od mene ima maksimalnu pažnju po pitanju održavanja i ja tu ne ciginašem ni malo.Al počne li me zajebavati kao što zajebava Zvezdana završio je karijeru kod mene,odmah ide na doboš.Moja tolerancija je tu apsolutno nula.Pazim te maksimalno,hoću i maksimalnu i savršenu pouzdanost za uzvrat,kao što sam imao kod Renaulta.
Pa nije to radna mašina da mijenjam ulje na radne sate,valjda na pređenu kilometražu🙂
Inače ja to na 10.000km mjenjam,ulje i sve filtere.

Renault Terminator

Ne sumnjam ja da ti njega nisi pazio,ali BMW ti nije uzvratio ni približno istom mjerom.Ej bre,pa ti si kupio nove automobile!!!!!Pa to mora da šljaka bez greške brate.Ti voliš BMW i to ja poštujem ali užitak u vožnji i performanse ne vrijede te zajebancije koje ti BMW priređuje.
Mene ako moj F10 počne tako da zeza dobija šut kartu ekspresnom brzinom,ne samo F10 nego i Renault da mi pravi takve probleme,nema tu ljubavi ako nije obostrana😁

moron

Prelepa tortica 😊

Laki

Zvezdane sve si činio kako valja još nam samo reci jel „Osvještan“ ??

Laki

Bilo je dosta problema sa ovim „25“ motorom oko turbina a svijetla koža oduvijek osjetljiva kod bavaraca ipak sam vjerovao da je to riješeno ali ipak nije!Kao vozač više modela od 80 tih potpuno razumijem tvoje razočarenje ali vjeruj do sutra bi mogao izlagati šta sam od drugih „Premiuma“ doživio!Vjerujem da će „Linijski šestak“ 340 opravdati reputaciju najboljeg motora i da ljubav bude obostrana kako reče F10.

J4ZZ3R

Još ne sretoh čoveka koji je rekao da svoje finansijske obaveze ne završava na vreme..

Laki

Kolega na 10 h/km nema greške elem nekad davno vozio grupu „eksperata“ iz auto industrije pa saznadoh da su sati važniji od kilometara od tada se držim toga ko „Crvenog slova“ a ponekad dospi originalni BMW aditiv za gorivo ili LM bićeš pozitivno iznenadjen!

Mrki

Sad baš nešto kontam, imao sam dva polovna Citroena C5 zadnje generacije. Ukupno prešao nesto preko pola miliona kilometara prije nego sam ih prodao. Vrhunska udobnost hidraulicnog vješanja, i osim jednog EGRa i jednog amortizera…ništa. Sipaj gorivo, mijenjaj ulje i filtere redovno i uživaj. Obišli pola Evrope sa njima. Udobniji i tiši, pouzdaniji od F10 koji je zamjenjen u četvrtoj godini života jer neće me komad lima zaj… za moje pare. Nije ta značka na haubi vrijedna muke.

Renault Terminator

Francuz je to,nema tu greške,znam iz ličnog iskustva.
Ako hoćeš da kupiš auto i da te glava ne boli bolji od Francuza nema.Vidiš meni je malo dosadila ta svršena pouzdanost,preko 30 godina samo Renaulti se ganjaju u mojoj porodici,dosadio mi brate više.Eno ćale ganja Twinga još uvijek i posle Twileta opet će uzeti neki Renault.Ja sam rješio da malo promjenim pa ću da vidim poslije F10 šta je sledeće,dal ću ostati na BMW-u ili ću se vratiti na ono na čemu nema greške,kupi,sjedi,vozi i ne razmišljaj – Renault.Treće nema,ili BMW ili opet Renault.

J4ZZ3R

Koji Twingo vozi otac? Ja se i dan danas okrenem za Twingom prve generacije. Ds ima nov da se kupi kupio bih. Jedan od najgenijalnijih gradskih automobila ikada, od koncepta do načina proizvodnje, paketiranja. Reno bi trebao da, kao i Fiat samo da radi male automobile

Renault Terminator

2 generacija,1.5 dCi 65ks.

Iznogud Časni

Ispravak krivog navoda :Ne bi trebao da radi automobile😇

Hercegovac

Probaj Lexus….samo toci i vozi. A vozis premijum koji se slabo kvari.

Renault Terminator

Još veće sranje od BMW-a.Ja ne znam dal sam jedan vidio u Austriji za ove godine i taj što sam video se raspadao na cesti,dimio je znači ubijao je jbt.

Hercegovac

A sjecas li se kako Juraj Sebalj kaze: Ne znam od cega zive serviseri Lexusa…..posle 100 hiljada obrises prasinu sa motora. :))

moron

Ali, neki su, kao ing. Jurković, na manje od 200.000 km na Lexusu promenili celi motor (ako sam dobro zapamtio) i to zbog problema koji on nije baš opisao kao izuzetak.

Iznogud Časni

Prašina je drugo ime za motor, heheh, a obrises znači da zamijenis:-)

BB

I još ga je hvalio kako je izdržao 🙂

moron

To je Japanac, „Bato moj“. Samo se menjaju ulje, filteri i … povremeno motor.

BB

😂🤣

TheStig

Da nisi malo licemjeran?Kupio japanca a „pljuje“ 😅Previse se druzis za MM-om.😂

Izmenjeno 1 godina pre od strane TheStig
moron

Ako će neko biti banovan na Honda i Toyota forumu, to ću biti ja. I to nema veze sa M.M.-om, već sa mojim odavno formiranim načelnim mišljenjem o japanskim i ostalim automobilima. I moj pok. otac imao i dva Japanca, ali i mnoge Evropljane, kao i ja, a i poslovno vozim i jedno i drugo, tako da ne treba niko da mi priča o njihovoj nadnaravnosti. Za mene, sve je to samo obična konfekcija, bez razlike da li na nosu kola ima znak Fiata, Toyote, Honde ili bilo čega. I sve zavisi samo od toga kako ti se zalomi. A… Pročitaj više »

Izmenjeno 1 godina pre od strane moron
TheStig

„Kako se zalomi“ pravilo postoji, sto znaci da se moze desiti da dobijes „defektniji“ primjerak odredjenog vozila. Pa Porsche ima problema sa tim tako da mogu da imaju i imaju svi sto je posljedica prevelikog broja kompleksnih tehnoloskih sklopova. Jer mi zivimo u novoj tehnoloskoj paradigmi. Prije 20 godina automobile je karakterisala visokoprecizna mehanika uz minimalan broj elektronike u odnosu na danas. Danas se ulaze visoko u mikro i nanoelektroniku i vjestacku inteligenciju gdje se nastoji pregaziti mehanika sto za posljedicu ima losiju pouzdanost i u pogledu mehanike i elektronike jer je mehanika prevaziđena (ide se ka el automobilima) a… Pročitaj više »

Izmenjeno 1 godina pre od strane TheStig
Laki

Još kad dodamo da te turbine za jedan te isti model „liferuju“različiti proizvodjači e onda se nekom“zalomi baš!

moron

Hvala za ideju, ali, bolje ne 🙂 Mislim da je nekako životno prekasno za mene i BMW. U neko ne tako davno vreme sam zaista želeo kao porodično vozilo i model 2 Grand Tourer (ne i Active Tourer ) ili trojku karavan ili pre toga prvu generaciju modela X1. I današnja trojka karavan mi je skroz OK, ali mi realno životno ne treba vozilo te veličine, kao što sam sa zakašnjenjem shvatio i da mi možda dugoročno više ne treba ni CRV (ili klasa ispod). Totalno je debilno da možda i 50% od ukupnih kilometara predjem „u kamionu“ vozeći se… Pročitaj više »

BB

Pa tako je i nastala ova tema, realnom analizom onog što se vozi, pa se i on priključio. U stvari, pošto je bio autorski tekst o „Fići“, sad očekujemo teksti i o „Japaneru“ 😉

moron

O „Japanerima“ sigurno ima dosta da se pročita u promo materijalima sa sajmova gradjevinarstva 🙂

Laki

👍

Renault Terminator

Gledao sam to..Od Toyote mogu da svarim samo Hiluxa…

Sofer

Ne znam za vas ali dok sam radio u Nemackoj, vozio sam direktora jedne firme i nikad odvratniji auto u voznji nisam video, prgav ne direktan, menjac ne odlucan, dosta puta se desilo da menjac ne zna gde je krenuo na usponu krene da salta u vise brzine, na nizbrdici nizira kao lud, i sam nemac se zalio na udobnost nazad, auto je posle zamenjen sa GLS-om i svi problemi su reseni steta samo za taj auto sto sam se vratio u Srbiju…

Ružica

Sećam se kako smo sedeli u restoranu u Juznom bulevaru 2015 ili 2016 godine na terasi i na ulici na semaforu videli X6 sa donje slike na kom je pisalo da je BMW smeće… Zvezdane, ti si tada imao svoj prvi BMW, svega par meseci i delovalo ti je nestvarnim šta je čovek uradio i zašto je to uradio… Ali sada je i tebi očigledno jasno 🙂
comment image

Izmenjeno 1 godina pre od strane Zvezdan Božinović
Iznogud Časni

🤭da je kupio stelvio sad bi se žalio samo na potrošene gume.

J4ZZ3R

U Consumer Reportsu obe Alfe imahu ocene 50, X5 90 🙂

Iznogud Časni

Lažu.samo ti alfu kupi

J4ZZ3R

Malo da dolijem ULJA na vatru… Čitam jutros u krevetu čuveni američki CONSUMER REPORTS, zadnji broj i …BMW X5 im je LUXURY MIDSIZE SUV pick … tako da si Zvezdane samo baksuz.

Izmenjeno 1 godina pre od strane J4ZZ3R
J4ZZ3R

Džaba, kad si cicija..da makar voziš 3.0 dizel ne bi imao problema, a naravno tajkunu poput tebe, priliči samo BENZIN 🙂 ali jbg gledaš puno u EXcel tabele 🙂

Laki

Biće valjda neka riječ o tom „E21“ kad bude gotov da nas podsjeti na dobra stara vremena.

Renault Terminator

Hristos Vaskrse rode Pravoslavni!!!
comment image

Renault Terminator

Naravno🙂

Laki

Vaistinu Vaskrse!

BB

Ваистину Васкрсе!

Hercegovac

Vaistinu Vaskrse!

Dragan

Kod mene se drvo olinjalo a servis neće da prizna garanciju za to. Koža na vozačkog sedištu tri puta pucala, prvi put na 8000 km. Auto sam kupio nov

Iznogud Časni

Pa tome sam se čudio i ja

BB

Pnajel kupiš farmerice nove a već poderane? I to ih još platiš daleko skuplje? E pa to su ti premium sjedišta samo nisi informisan 😜🤣😂.

Neko iz mase

„Zapravo, gubitak vrednosti automobila od 75 – 80 hiljada evra, je za par godina toliki da vam je osetno jeftininje da se vozite taksijem, a ukoliko se u priču dodaju i troškovi goriva i održavanja, onda je posedovanje skupog automobila za slanje na psihološko ispitivanje.“

Ovo je veoma ružna navika u Srbiji, gledanje tudjeg posla. I to je dobar razlog za slanje na posmatranje… Srbi su uvek spremni i brzi da sude drugima ali se dure kada se njima sudi. Prijatelju gledaj svoja posla, opusti se, i pusti druge da žive kako njima odgovara.

'79 DeVille

Ja bih se dobrim delom slozio sa „nekim iz mase“.

„…onda je posedovanje skupog automobila za slanje na psihološko ispitivanje…“

Prostacko vidjenje stvari izrazeno uvredljivom izjavom.

Iznogud Časni

Zašto?čim opravdavas kupovinu? Gle, dodje Mujo kupi novog x5, dodje Haso kupi istog toga X5 ali polovnog i u odličnom stanju. Prvi je dao 100 k eura, drugi je dao 20 k eura. 100k km kod premium vozila nije ništa. Opravdaj mi Muju, molim te da čujem. Biće dobar vic.

M M

Mujo je kupio NOVO, a Haso je beda. Mujo je možda biznismen, čovek sa društvenim statusom, možda kupuje odela od 2000 evra, ude na večere od po 1000 evra po čoveku, ima krug prijatelja koji upravljaju multinacionalnim kompanijama, ministre….. Haso je možda klošar, koji se prodaje na kvarno i vara ljude na osnovu statusa polovnog BMW-a, koga nema para ni da servisira. Kupuješ li ti nove cipele ili polovne a malo prešle?? Što ne kupiš valjan nov auto nego vozilo prešlo životni vek u kome se računa kao vozilo, a ne kotarica. Ništa ružnije nema od polovnog premijum voozila i… Pročitaj više »

BB

Kao u onom vicu, Mujo je gej a Haso obićna pederćina… 😜

Iznogud Časni

Pa jesi, takvi i voze x5, hoćeš da kažeš? Moguće, moguće 😁

'79 DeVille

Kako? Prosto, imam s’kim, imam s’čim, a imam i gde. Hoću reći, može mi se. Kome bi to trebalo da se pravdam?
Ali se duboko zahvaljujem sto ste me podsetili na stvari od kojih sam utekao.

Renault Terminator

Potpisujem👍

TheStig

Utekao si od tih nekih „stvari“ pa si sad poreski obveznik u Americi i finansiras americke ratove po svijetu. I sto ces uopste na ovom forumu ako si pobjegao odavde. Sto nisi na americkom forumu pa se ne raspravljas sa kaubojima da li je bolji big block ili small block. Druga stvar niko se ne mijesa u tuđe privatne stvari vec se raspravlja o ekonomskom smislu ili besmislu gubitka ogromne kolicine novca kroz deprecijaciju. Jer ako su ti automobili toliko premijum trebali bi da imaju premijum kvalitet a nemaju ga sto pokazuju brojevi bogatih koji iako bogati iste uzimaju na… Pročitaj više »

'79 DeVille

Kome (i da li uopste) ja placam porezu nije bitno u ovom slucaju. Ovaj portal uglavnom se isuvise (iz mog ugla) bazira na americkim sadrzajima. Sta radim ovde? Isto sto i na svim drugim portalima koje redovno posecujem. Citam, diskutujem. Nikoga ne vredjam doduse. Zanima me kakva su vidjenja na teme iz automobilizma u raznim delovima sveta. Do sada sam ustanovio da su srpski vozaci u vecini u najmanju ruku Sumaheri, sto je veoma dobro. Jos da su kao Nikola Tesla gde bi nam bio kraj? Izgleda da su uz to mnogi psihijatri, jer mogu da procene bez greske da… Pročitaj više »

BB

Prijatelju, Zvezdan se nije obraćao tebi, nego vlastitom egu u ogledalu, sa njim je razgovarao i preispitivao svoje stavove. Isto ima dovoljno novca i nema potrebe da se pravda nikome, ali sebi se treba opravdati, pa sa te strane dolazi preispitivanje, na kraju krajeva, to i ide pod ruku s zanimanjem revizora 😉 …

Laki

Realno.

Iznogud Časni

Mislim da me nisi razumio. Ako gledamo sa stanovništva imanja robe, jedan je jednu te istu robu kupio Za 100 nečega i poslije spusio 80, pa se preispituje jel to normalno, ima li ikakvih opravdanje za takav iracionalan postupak, a drugi je istu tu robu kupio za 20 i neće popusit 80k, pa je logično da je bolje prosao pri tome Haso može biti i bogatiji i pametniji (dokazano jest ) od Muje. I tu dolazimo do tačke oko koje se sporimo, a to je Mujina samokritika na koju ti kažeš da on nema pravo, kad propituje sebe jesam li… Pročitaj više »

Iznogud Časni

Čak šta više to nije samokritika nego pokušaj traženja alibija, opravdanja za taj postupak. Uostalom, da je mašina funkcionirala savršeno, ne bi njemu došlo u glavu da se sjebo. Ovako….

Iznogud Časni

Mada razumijem i šta ti hoćeš reći, ako već imaš viška para hehe, i želiš nešto kupiti zašto onda i ne bi kupio. Drugi par rukava što mi ostali ne znamo kako je to imati pare pa te ne možemo razumjeti. I taj stav ja ne sporim. Ovdje je samo riječ ima li to smisla kad vidiš koliku si lovu spusio. Ako ćemo po Hasi, nema. I ja sam bliže tom stavu, jer ja ne bih imao ništa protiv a vidim ni bmw servis, da kupi tog x5 za 20k eura, pa poslije nadjem ovcu koju ću ošišati 😁🤭

vladimir

Vrlo zanimljiv tekst, koji sam pročitao gotovo u dahu. Zato, iisčekujeno nastavak, posebno zato što je vlasnik bez sumnje ljubitelj brenda sa plavo belim propelerom,pa je zato svako iskustvo, pa i kritički osvrt, ima posebnu težinu. Ne znam zašto je neko mišljenja, da kako neko reče zatvara vrata jednom velikom brendu i uvozniku. Sa takvom autocenzurom nećemo nigde stici, pa zato imamo likove koji misle da ce da uvezu 10 godina star BMW i da ce da menjaju samo ulje i filtere. A takvih je u velikom broju… Sa druge strane,čovek je izdvojio 80.000 evra i sad su mu najbolji… Pročitaj više »

Iznogud Časni

Nije propeler. A imaš tu i drugih bisera u komentaru koji naprosto traže odgovor,no fakat nemam volje .

Izmenjeno 1 godina pre od strane Iznogud Časni
BB

Pa kako nije propeler? Održavanje mu je skuplje nego aviona 😜😂🤣

Iznogud Časni

To je onda jebivjetar! Uostalom, ko normalan vozi bmw?😁🤭Musa, ti šuti.😁💪

bauhaus

Postoji popularno razmisljanje da ovakvi slucajevi uglavnom izadju u javnost (logicno), a oni mnogobrojniji koji voze bez problema nemaju sta da pisu pa samim tim su nevidljivi. Iz licnog primera, nisam u finansijskoj situaciji da dajem 80k na automobil, a s druge strane prestiz mi ne igra neku bitnu ulogu vec osecaj u voznji/performanse/izgled auta pa tako bih uvek kupio 2-3 godine star polovan auto koji na taj nacin izgubi nesto svoje vrednosti. Dalje, iz licnog primera, pre dve godine sam kupio X1 star 3 godine sa predjenih 80.000km (istiklirao sve opcije koje zelim na mobile.de i nasao model koji… Pročitaj više »

BB

A vidiš, taj X1 i ne posmatraju kao pravi BMW, možda se zato i ne kvari 😜😂🤣

bauhaus

Moguće, doduše posmatra se kao Mini (Countryman platforma) za koga je popularno mišljenje da se još više kvari tako da evo nisam pametan. 🙂

Rikošet

Samo da se razumijemo X1 i X5 se neuporedivi sa tehničkog aspekta (kompleksnost pogon i ugrađene tehnologija) materijala koji se koriste u izradi istih i na kraju cijeni, odnosno očekivanjima koja potencijalni kupac ima od automobila shodno iznosu iste… Da ne bi bilo zabune X1 je kao porodična kuća, a X5 kao zgrada sa 4 sprata, podzemnom garažom, liftom, solarnim grijanjem, bazenom… Šta je poenta nikako nije ponižavanje jednog automobila u odnosu na drugi, samo skretanje pažnje da X1 i X5 imaju isti znak i ništa više zajedno. Dva potpuno različita svijeta, pa kako vidimo u praksi i dva potpuno… Pročitaj više »

Izmenjeno 1 godina pre od strane Rikošet
bauhaus

Slazem se naravno. Ipak, iskustvo pokazuje da visi prestizni rang automobila ne garantuje i manje kvarova, jer u krajnjem slucaju postoji i mnogo vise toga da se pokvari u odnosu na neki standardni klot automobil, prednji pogon i 100ks.
Postoji klip na YT koji je slican ovom tekstu, samo je u pitanju Englez koji osipa drvlje/kamenje po Ferariju kojeg je kupio novog i kosta 200-300k evra. Tako da, sustinski je vazno kupiti nesto sto je kasnije moguce i odrzavati. 🙂

Nikolaj993

Posedujem ovakav bmw 3.5i 300ph. Da li ga je bolje menjati za neki mercedes GL

Laki

Nikako!

'79 DeVille

Nisam nikada posedovao ovaj automobil, ali imam prilcno iskustva sa 2012 GL 500. Sjajan automobil. Stariji brat modela 2012 ML 550 koji je moja supruga posedovala. To je moj all-time favorit.
Da li ga treba menjati X5 za GLE? Ja licno ne bih.

Laki

👍

Laki

Zvezdan je na svom primjeru pokazao kako stvari stoje i da „Premium“zna podbaciti za medalju!Čovek je uzeo ono šta voli a ko smo mi da „sudimo“ i preispitujemo njegove privatne stvari i razloge kupovine?Iako ljubitelj „Propelera“ nije ih štedio opravdano od mene veliki respekt za sve što je napisao!Hajde da pokažemo više respekta prema drugima i budimo ljudi a nikad neljudi !!!

Rikošet

Ako bih ovu priču o Zvezdanove ljubavi prema BMW-u treba da uporedim s nekom, koju možemo gledati na filmskom platnu to bi bez dileme bio – Kuduz… Sve pršti od ljubavi, stradanja, patnje i neizbježnog bola… Tu se ljute se samo oni, koji nikako ne mogu da shvate ljubav, jer uporno razmišljaju glavom, a ne srcem… Čovjek nešto bezgranično voli, a to mu se ne vraća istom mjerom i jednostavno nije do njega… Tu ne može da ga utješi nijedna priča o BMW-u koji prelazi milione bez problema, kada se njegovi i pored sve ljubavi doslovno raspadaju… Samo ti tjeraj… Pročitaj više »

Izmenjeno 1 godina pre od strane Rikošet
Laki

👍

Laki

Možda je čak i previše nježan bio jer je većinu vožnje proveo na „Eco pro“ režimu ??

Dragan Romčević

Htedoh da se priključim diskusiji u najboljoj nameri, ali kad sam video komentare, rekoh – nije ovo za mene. Drugi put.

Deeyouanne

Dakle BMW je govno nad govnima

Mile

Nemci doktori za maloumnike 😀

Nebojša Radovanović

Nisam mogao da odolim, a da ne iskažem svoje mišljenje, mada, vidim da već ima mnogo komentara, pa nisam siguran da će moj biti toliko značajan. Automobili su kvarljiva roba, to je činjenica, bez obzira o kojoj marki se radi. Koštaju nas i novaca, a tek koliko živaca, verovatno ste to svi, pre ili kasnije iskusili na svojoj koži. Ali, šta mene najviše boli, je činjenica da nas ubijaju kao vozače, na 100 različitih načina! Pored navedenih frustracija sa kvarovima i popravkama ,prevarama servisera(pogotovu ako ste totalni laik),treba napomenuti i falš rezervne delove,koji se prodaju kao originali, konstantno kažnjavanje u… Pročitaj više »

Bole

Meni je ovde najgora moguca stvar izgubljeno vrijeme. Na stranu cijene dijelova i servisa. Kada neko kupuje precjenjena njemacka govna, vjerovatno ocekuje da na odrzavanje istog daje nesto vece pare. Ono sto je sporno je sto navodni premium nije ni blizu kada se gleda odnos prema kupcu. Ako je vozilo premium, performasne premium, cijena premium, dijelovi premium…onda nebi smjelo da se desi da korisnik svako malo mora da mijenja svoje planove jer mu vozilo nije dostupno zbog nedostatka dijelova. Taj odnos je kriminal gori od tri puta precjenjenog servisa. Da ne pricamo o tome sto i kvalitet izrade ocigledno NIJE… Pročitaj više »

Kuzman

ma sve su to sad govna,odavno se ne prave automobili više.Kakav premium ,turci i afganistanci sastavljaju u nemačkoj od kineskih delova.BMW sa motorom od tojote i 3 cilindra.Mercedes sa Dačijinim motorom ili benzincem takodje od Dačije sa 2 cilindra.Audi i Škoda imaju isti motor i menjač,samo se Škoda manje kvari jer je prostija pa nema dodatnih sranja koja ničemu nesluže a često se kvare…Ko hoće šareni auto i još na baterije što je sad kod tzv premiuma popularno eto mu kineska kola imaju sve kvalitet podjednako loš kao kod novih nemaca i japanaca…