1. Home
  2. Vesti
  3. Tesla dobila konačnu građevinsku dozvolu za fabriku u Nemačkoj
Tesla dobila konačnu građevinsku dozvolu za fabriku u Nemačkoj
1

Tesla dobila konačnu građevinsku dozvolu za fabriku u Nemačkoj

140
1
Podelite sa prijateljima:

Šef Tesle Ilon Mask može malo da odahne, barem što se tiče situacije s gradnjom fabrike kompanije u blizini Berlina. Savezna država Nemačke, Brandenburg je odobrila građevinu u Grinhajdu. Premijer te federalne jedinice, Ditmar Voidke je ovaj događaj okarakterisao gao „zračak Sunca u teškim vremenima“.

Gradnja gigafabrike je otpočela pre neke dve gdoine, kada je proizvošač električnih automobila, sada iz Teksasa, dobio zeleno svetlo za takav poduhvat. Sada je i Državna kancelarija zadužena za očuvanje prirode dala dozvolu za rad prve Tesline fabrike na evropskom tlu, doduše uz izvesne uslove. Pomenuti ministar je ponosno naglasio kako „su svi radili zajedno, napornim tempom“, kako bi početak proizvodnje i prodaje električnih automobila mogao startovati za par nedelja.

Tesla je ušla u poduhvat gradnje na temelju 19 preliminarnih dozvola što je bio poprilično riskantan potez, a finalnog odobrenja nije bilo do sada. Šef kompanije iz Amerike se u početku nadao da će proizvodnja u Grinhajdu biti pokrenuta do sredine 2021. godine i da će u prvoj fazi, s traka silaziti do pola miliona vozila godišnje. Ideja je bila da 12 hiljada duša nađe radnu sreću u tom kompleksu.

Pre nego što krene sklapanje vozila, Tesla će morati da ispuni više zahteva. Međutim, u kompaniji su samouvereni da to neće biti problem: “Pokušaćemo da sve to odradimo što je moguće brže,” kažu u Tesli. Kompanija takođe želi da proizvodi baterije novog tipa u fabrici u Grinhajdu, i sudeći po internim podacima, u ovom trenutku u fabrici radi oko tri hiljade ljudi.

Konzervativci i stanovnici se plaše štete u odnosu na prirodu, što je delom uslovilo i odlaganje pribavljanja dozvola, dok je deo razloga utemeljen u dodavanju zahteva za odobrenje gradnje i poslovanja fabrike za proizvodnju baterija. To je donelo brojne kritike i primedbe, posebno od strane ekoloških grupa. Njihov strah se ogledao u situaciji u kojoj bi se ispoljio manjak tekuće vode, s obzirom na mikrolokaciju kompleksa. Tesla je odbacila kritike i snizila iznete prohteve za utroškom vode.

Ipak, pokrenut je sudski spor oko crpljenja vode iz egersdorfskog vodovoda, koji takođe snabdeva Teslu. Upravni sud u Frankfurtu saslušao je u petak predstavnike tužbe, to jest aktere iz Zelene lige i Brandenburške unije za zaštitu prirode, koji su izneli argumente protiv izdavanja odobrenja za dodatno povlačenje vode. Odluka se očekivala u petak. Vodovodno udruženje Štrausberg-Erkner saopštilo je da će raskinuti ugovor o snabdevanju sa Teslom ukoliko vodna dozvola bude oduzeta.

AutoRepublika

(140)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
mkm

A kao proizvodnja ID3, ID4 i ID5 je ekoloska i nema uticaja na okolinu