1. Home
  2. Vesti
  3. Stigla nova generacija legende – Porsche 911 992 (GALERIJA)
Stigla nova generacija legende – Porsche 911 992 (GALERIJA)
0

Stigla nova generacija legende – Porsche 911 992 (GALERIJA)

751
0
Podelite sa prijateljima:

Porsche je na Salonu automobila u Los Anđelesu prikazao novu iteraciju legendarne 911-ice. 

Ovo je osma generacija jedne od ikona automobilizma, a cela priča o ovom modelu traje 55 godina. Poslednji izdanak nosi oznaku 992, i u Porscheu navode da je u pitanju automobil koji je spreman za sve nadolazeće izazove, kako od drugih, konkurentskih proizvođača, tako i za nadolazak elektrifikacije u potpunijem maniru.

Što se tiče samog izgleda, može se reći očekivano. Prepoznatljiva forma 911-ice je opstala, promene su očigledne, ali u nemačkom duhu suptilnije nego što se to očekivalo. Ipak, ukoliko se sagledaju prethodne izmene generacija, može se kazati da je iteracija 992 možda i najdalje otišla sa promenom dizajna eksterijera.

Novi model ima drugačiju prednju svetlosnu grupu, otvore za vazduh, hauba je drukčijeg oblika, oba odbojnika su veća nego kod prethodnika. Najviše izmena odigralo se na zadnjem delu automobila, a ovde je akcenat postavljen na svetlosnu grupu koja zahvaljujući upotrebi svetlosne trake spojena u jednu celinu koja se prostire celom širinom automobila.

Jedva primetna je činjenica da je prednji prepust kod nove 911-ice sada duži kako bi se ispunili novi zahtevi NCAP-a povodom sudara sa pešacima. Porsche je najavio da će biti dostupni točkovi od 19 pa sve do 21 cola.

Unutar kabine promene su nešto očiglednije. Tu je novi izgled instrumentalnog panela, potom postavljen je novi ekran dijagonale 10,9 inča za kontrolisanje informativno zabavnog sistema, a Porsche navodi da su upotrebljeni kvalitetniji materijali, te i da se zahvaljujući manjem povećanju međuosovinskog rastojanja dobilo na prostoru unutar automobila.

Unapređenje agregata i performansi

Nemačka marka potvrdila je da je unapredila twin-tubo 3,0-litarski motor sa šest cilindara koji će pogoniti modele sa oznakom Carrera. Ujedno treba imati na umu da je porodica modela zasnovanih na 911-ici izuzetno velika i da će Porsche predstavljati godinama jedan po jedan novi derivativni automobil.

Za početak, bazna 911 Carrera razvijaće 385 konjskih snaga (15 više od prethodne generacije), dok će Carrera S na raspolaganju imati čak 450 konjskih snaga (30 više od ranijeg modela). Carrera S stizaće, sa pogonom samo na zadnje točkove, do 100 km/h za 3,7 sekundi, dok će verzija ovog modela sa integralnim pogonom ovaj sprint obavljati za 3,6 sekundi. Ovaj rezultat moguće je dodatno poboljšati kupovinom opcionalnog Sport Chrono paketa. Maksimalna brzina za Carreru S iznosi 308 km/h, a proizvođač navodi da je potrošnja goriva na 100 kilometara u kombinovanom ciklusu vožnje 8,9 litara.

Carrera i Carrera S dolaziće standardno sa manuelnim sedmostepenim menjačem. Opciono moguće je uzeti osmostepeni automatski menjač sa duplom spojnicom poreklom iz ZF-a.

Cena

Porsche je već omogućio narudžbine za novu generaciju 911-ice. Prvi modeli se očekuju u toku godine, a nemački brend već je saopštio i cene za domaće tržište. Bazna Carrera koštaće 120.125 evra sa svim porezima, dok će za model Carrera 4S (sa pogonom na sve točkove) biti potrebno izdvojiti 127.979 evra.

 

 

(751)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments