1. Home
  2. Zelene strane
  3. Evroazijska ekonomska unija ukinula carinu na uvoz električnih automobila
Evroazijska ekonomska unija ukinula carinu na uvoz električnih automobila
8

Evroazijska ekonomska unija ukinula carinu na uvoz električnih automobila

290
8
Podelite sa prijateljima:

Propis koji je pre desetak dana uveden na celoj teritoriji Evroazijske unije govori o ukidanju uvoznih dažbina koje su se ranije obračunavale prilikom dopreme električnih vozila. Trajanje bescarinskog uvoza je ograničeno na vremenski period koji se završava s istekom naredne godine, a važi, kako za pravn tako i za fizička lica,

Radi se o drugom pokušaju ove vrste da se pospeši popularnost elektromobila na ciljanoj teritoriji. Prvi talas uvoza bez obračuna carine je bio na snazi od sredine septembra 2016. godine, pa sve do kraja avgusta 2017, ali nije dao željene rezultate, pre svega zbog izostanka ponude pratećih, sada već uobičajenih privilegija za kupce.

Na teritoriji najveće članice unije, to jest Rusije, sada se nude samo elektromobili proizvedeni u okviru korporacija Renault, Porsche i Jaguar. Dok dve prvopomenute kompanije još uvek nisu prilagodile cenovnike novonastaloj situaciji, dotle je Jaguar već objavio sniženje cene za I-Pace, pa se on sada s uštedom od 3.750 evra može kupiti za bazični iznos od 74.500 evra. Tokom prethodne godine, u Ruskoj Federaciji je registrovano ukupno 130 novih baterijskih Jaguara.

Ako vam se to učini velikim iznosom, znajte da pre pojeftinjenja, Renault Twizy košta 11.900 evra, dok je Porsche Taycan u ponudi po početnoj ceni od 97.600 evra.

Zakonodavac očekuje da će ukidanje carina na uvoz baterijskih četvorotočkaša stimulisati i ostale proizvođače da izađu pred kupce sa svojim pulenima. Zvanične dozvole za uvoz (homologacije) već su dobili krosoveri Audi e-tron i Mercedes-Benz EQC (ali samo za kontigent od 150 primeraka).

Nissan Leaf je takođe sertifikovan za tržišni nastup u Rusiji, a u poslednjih trideset godina se ispostavio kao čest izbor rukovodstva modernog taksi udruženja Yandex.Drive iz Moskve. Nissanov električni hedžbek se ipak ne nalazi u slobodnoj prodaji. Treba reći da su u prošlosti BMW i Mitsubishi pokušali s organizacijom zvaničnog uvoza električnih automobila u Rusiju. Nažalost, kraj je bio neslavan i ove dve marke su aterirale s težnjama da Ruse „stave za volan“ električnog vozila. Barem za sada.

Za kraj da podsetimo da teritorija Evroazijske ekonomske unije obuhvata sledeće države: Rusija, Belorusija, Kazahstan, Kirgistan, Jermenija,

AutoRepublika

(290)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

8 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Don

sssr

Bungi

Ovi „naučnici“ iz Fiata umjesto da pokrenu proizvodnju baterija u Srbiji, i proizvodnju el. automobila u Kragujevcu ne mogu da organizuju ni proizvodnju klasičnih automobila.To je i normalno, ne možete proizvoditi jedan model vječno.Kad bi sve to i uradili šta bi mogli da ponude na ovom velikom tržištu.?Električni Fiat 500 po astronomskoj cijeni.?Ne, za Rusiju je potrebno nešto veće.Ovako više, već odavno ne ide.Srbija svoj vlasnički ulog u Kragujevcu mora povećati sa 33% na 51%, i onda lijepo „Adio verči“ srećan put do Italije i ugodna vožnja.A onda sa Kinezma krenuti u ozbiljnu proizvodnju električnih automobila.

DOLF

Budućnost el. automobila uopšte nije izvesna. Sa Kinezima jedino ako neko želi da pootruje pola Srbije. Usput ako malo bolje pogledaš Kineski kapital bi najrađe da ide u EU, a Srbija je nešto poput Venecuele i pojedinih Afričkih država (tražiš prst daš im šaku, tj. uzmeš kredit koji svakako njihovim firmama daš i usput im trebaš vratiti ili im daješ kojakakva prava na ekploataciju nečega itd.) Ugovor sa FIATom sigurno ne ide na ruke Srbiji, ako malo bolje pogledaš skoro sve fabrike koje nisu u 100% vlasništvu FIATa su 50:50 ili 33:33:34… Što znači da je neko od naših gadno… Pročitaj više »

Bungi

Ovi „zapadni ekolozi“ su nas potrovali osiromašenim uranijumom tako da bi neko eventualno „kinesko“ trovanje u poređenju sa njima bilo kao sirup iz apoteke.

DOLF

Dokaži tu tezu i svaka ti čast!
Nije potrebno da se zbog nedostatka znanja svaka rasprava završava sa „osiromašeni uranijum“ i to je to.
Srbija od Kineza uzima kredite jer ih boli k. gde će deo tih sredstava završiti, zato u levim republikama imaju prolaznost.

Bungi

Nije samo osiromašeni uranijum.Kažu da je još štetniji piralen iz transfomatorskih stanica.A gdje su tu još isparenja iz zapaljenih petrohemijskih postrojenja.?Da, Kinezi ulažu bilo gdje ako ima nekakve zarade.Zapadnjaci daju kredite samo tamo gdje je zarada duplo.Sve zemlje koje su MMf-u rekle „mahanje“ su ostvarile značajne stope rasta.

DOLF

Kinezi ulažu tamo gde mogu iscediti na duge staze nešto, a ne jer su prehumani i grebu se za mrvice. Zapadnjaci daju kredite samo ako ispunjavaš pravila koja i oni sami moraju ispunjavati kada uzimaju kredite, moraš znati tok novca itd., itd. Nije da volim zapad, ali naši mediji su prepuni lažne propagande kako bi svoje postojanje i svoj lopovluk oprali, tj. nesposobnost. A to će na kraju dovesti do efekta da će sve zapadne laži koje su krojene ka nama postati istina, tj. mi ćemo usvojiti da je to istina, jer količina „naših“ laži, gluposti, itd. pretenduje da eksplodira.… Pročitaj više »

BojanNeki

Belorusija razvija mnogo različitih električnih vozila i komponenti. O nezavršenom prototipu automobila pričaju kao o konkurenciji Tesli.
Na video snimku se vide i električni bicikli, skuteri, motori, kamioni, čistači ulica…
https://www.belarus.by/en/press-center/news/belarusian-companies-to-produce-component-parts-for-electric-transport_i_0000112229.html