1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Komponentaši prilagođavaju proizvodnju novonastaloj situaciji
Komponentaši prilagođavaju proizvodnju novonastaloj situaciji

Komponentaši prilagođavaju proizvodnju novonastaloj situaciji

232
3
Podelite sa prijateljima:

Schaeffler, Magneti Marelli, Webasto, Veoneer i ZF Friedrichshafen, pridružili su se Robert Boschu i Continentalu na rastućoj listi globalnih komponentaša, koji će stopirati ili usporiti proizvodnju u Evropi, da bi se uskladili s opštim padom potražnje za automobilima, izazvanim širenjem koronavirusa.

Schaeffler će „prilagoditi proizvodne kapacitete u Nemačkoj i Evropi“, saopštila je kompanija. „To će se uraditi na lokacijama jednom za drugom, uz razmatranje posebnih zahteva u zavisnosti od divizije.“

Marelli je juče saopštio da će suspendovati rad u većini evropskih pogona sledeće nedelje. U Italiji je kompanija to već učinila, gde su sve operacije stopirane do 27. marta.

Specijalista za kočnice, Brembo, u četvrtak je izdao informaciju da će privremeno zatvaranje pogona produžiti do 29. marta u četiri fabrike, locirane u Bergamu i Breši, u regionu severne Lombardije, gde je epicentar pandemije u Italiji.

Nemački Webasto je stopirao rad u svojim objektima u Francuskoj i Italiji, izjavio je predsednik kompanije, Holger Engelman. „Očekujemo da ćemo morati da smanjimo proizvodnju, posebno u Evropi i SAD“, rekao je on. Takođe, Webasto tek treba da odredi lokacije koje će biti pogođene merama, kao i njihovo trajanje.

Fabrike švedskog komponentaša, Veoneera, u matičnoj zemlji, Francuskoj i Kanadi rade na veoma niskom proizvodnom nivou.

Bosch, čije je sedište u Štutgartu, u petak je saopštio da će drastično smanjiti obim posla u nemačkim pogonima, počev od 25. marta. Ovaj potez će pogoditi 35 lokacija „mobility solutions“ sektora u Nemačkoj, kao i lokacije u kojima se obavljaju korporativne funkcije.

U primenjivanju ovih mera, „kompanija reaguje na drastičan pad potražnje za vozilima, posebno u Evropi, kao i povezanim suspenzijama proizvodnje od strane proizvođača automobila“, saopštio je Bosch. Nešto ranije, nemački gigant je ukinuo ili redukovao proizvodnju u fabrikama u Francuskoj, Italiji i Španiji.

Continental, čije je sedište u Hanoveru, stopiraće proizvodnju u svojim proizvodnim pogonima, ali još uvek nije saopštio detalje gde i kada će se to desiti.

Nemački Mahle je izjavio da će njegovi evropski pogoni biti sukcesivno, kontrolisano zatvarani do srede 25. marta. Ove mere će pogoditi nekih 70 lokacija širom Evrope.

ZF takođe preduzima korake da smanji ili stopira proizvodnju na matičnom tržištu, gde je zatražio pomoć vlade u cilju pokrivanja plata radnicima tokom krize. Webasto takođe razmatra da zatraži pomoć.

Oko 76.700 kompanija je saopštilo ove nedelje da će aplicirati za asistenciju države, što bi im omogućilo da zadrže ljude zaposlenim, ali uz smanjene radne sate (Kurzarbeit). Vlada preuzima jedan deo obaveze isplaćivanja plata radnicima, dok ostatak pokrivaju kompanije, da bi se izbeglo masovno otpuštanje.

Volvo je aktivirao slične programe u Švedskoj i SAD, da bi pomogao zaposlenima koji su pogođeni odlukom da se stopira proizvodnja u četiri fabrike. Tri proizvodna pogona u Švedskoj i jedan u SAD, biće zatvoreni od 26. marta do 14. aprila.

U ovoj skandinavskoj zemlji, 94 odsto plata radnicima u fabrikama će isplaćivati kompanija, dok će ostatak biti podržan od strane vlade. Isti obrazac će biti primenjen i na one koji nisu zaposleni u fabrikama, s tim što će mnogi od njih i dalje raditi 60 odsto svog regularnog radnog vremena.

U SAD, radnici u fabrikama će dobijati 80 odsto vojih plata, s tim što će se 44 odsto odnositi na Volvo a 36 na vladu savezne američke države.

AutoRepublika

(232)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

„Oko 76.700 kompanija je saopštilo ove nedelje da će aplicirati za asistenciju države, što bi im omogućilo da zadrže ljude zaposlenim, ali uz smanjene radne sate (Kurzarbeit). Vlada preuzima jedan deo obaveze isplaćivanja plata radnicima, dok ostatak pokrivaju kompanije, da bi se izbeglo masovno otpuštanje.“

Tako je to u Nemačkoj … A, šta li će se desiti u zemlji Srbiji … Ne mislim, naravno, na budžetski sektor …

don

Ne vjeruj svemu što cujes

BojanNeki

U Srbiji nastaje glad.