1. Home
  2. Vesti
  3. Mercedes i Setra slave 25 godina skladnog braka
Mercedes i Setra slave 25 godina skladnog braka
1

Mercedes i Setra slave 25 godina skladnog braka

1.71K
1
Podelite sa prijateljima:

Februar daleke 1995. godine, bio je mesec kada je Nemačka dobila najveću stratešku alijansu dva dobro poznata proizvođača autobusa. Savez koji su činili Mercedes i Setra, dobio je naziv EvoBus.

Čuvena samonoseća karoserija koja se masovno koristi i u današnje vreme, i to ne samo u proizvodnji autobusa

Prvi autobus koji se pojavio s Benzovim oznakama je na ulice izašao tačno sto godina pre spajanja dva giganta, dok je i pionirska Setra sklopljena samo dve godine kasnije. Do trenutka kada je došlo do spajanja, Mercedes se ustoličio kao najveći proizvođač autobusa u Evropi, dok je Setra, nasuprot tome bila fokusirana na razvoj inovativnih tehnologija, pre nego na obim isporuka.

Sam naziv Setra, uzgred budi rečeno, predstavlja skraćenicu nemačke reči „selbsttragend“, koja se može prevesti kao „samonoseći“. Prvi put se pojavila još 1951. godine, kada je takva konstrukcija karoserije prvi put primenjena na modelu S8. Potpisao je Karl Kassbohrer, dok je danas koriste apsolutno svi proizvođači širom sveta.

Ogroman procenat Setrinih autobusa je utemeljen na Mercedesovim primercima, što je samo ubrzalo i olakšalo formiranje unije.

Koncept specijalizacije koji se forsira u EvoBusu je doveo do izumiranja čuvene Travego porodice turističkih autobusa Mercedesa

U današnje doba, EvoBus poseduje 14 filijala kao i nezvaničnu nomenklaturu to jest podelu dužnosti unutar grupacije. Dakle, gradski, kao i većina prigradskih autobusa je proizvedena pod Mercedesovim brendom. Setra se specijalizovala za dugoprugaške, kao i za autobuse iz segmenta turističkih.

Sve komponente pogonskog sklopa (motor, menjač i sistem oslanjanja) obezbedio je naravno Mercedes. Sklapanje autobusa koji na ulice izlaze pod oznakama obe marke, organizovano je u istim pogonima, lociranim uglavnom u Turskoj. Sveukupno je iz proizvodnih kompleksa u vlasništvu alijanse, tokom prošle godine izašlo oko 33 hiljada šasija i kompletnih primeraka.

Neoplan Starliner iz Neoman alijanse predstavlja najžešćeg konkurenta Setrinim luksuznim turističkim autobusima

Vredno je pomena da je formiranje saveza EvoBus inspirisalo stvaranje još nekoliko sličnih grupacija, na evropskom autobuskom tržištu. Sledeći pomenuti nemački primer, formiran je zajednički italo-francuski poduhvat Irisbus (IVECO + Renault, 1999. godina), a onda i Neoman (Neoplan + MAN, 2001. godina), kao i VDL bus (Bova + Berkhof + DAF + Jonckheere, 2003. godina).

Svi pobrojani proizvođači autobusa, i dalje postoje u identičnoj formaciji kako smo naveli u prethodnom pasusu.

AutoRepublika

(1714)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Алекса

Одличан текст…свака част на чланку…