1. Home
  2. Vesti
  3. Mazda patentirala twin-turbo motor sa električnim kompresorom
Mazda patentirala twin-turbo motor sa električnim kompresorom
0

Mazda patentirala twin-turbo motor sa električnim kompresorom

431
0
Podelite sa prijateljima:

Da li je ovo motor predviđen za novi kupe sa zadnjim pogonom?

Samo nedelju dana nakon objave planove u vezi sa revolucionarnim motorom bez svećica, Mazda je priložila patent za još jednu impresivnu tehnologiju koja bi mogla tehnologiji motora s unutrašnjim sagorevanjem da udahne novi život. Ono što vidimo je motor koji koristi dva konvencionalna turbo punjača i električni kompresor.

Doduše, ideja nije u potpunosti nova jer je Volvo predložio slično rešenje sa 2,0-litarskim četvorocilindarskim motorom pre par godina, ali švedska kompanija nikada nije došla do proizvodnje. Međutim, čini se da Mazda jedva čeka da ovaj patent lansira na tržište.

Osnovna ideja je jednostavna i briljantna. Električni kompresor se koristi da generiše pritisak pri niskim obrtajima, na taj način eliminišući turbo rupu, dok klasični turbo punjači doprinose efikasnosti i donose više snage pri višim obrtajima.

Jasno, u upotrebi je i međuhladnjak, a sugeriše se da je ovaj motor namenjen za upotrebu u automobilu sa zadnjim pogonom, što stvari čini uzbudljivijim.

Zapremina još uvek nije poznata, ali čini se da je agregat suviše komplikovan i velik za Miatu, tako da je verovatno reč o nekom novom modelu. Jedna od opcija koje se nameću je naslednik RX-8 (bez rotacionog motora).

Ipak, glasine kolaju da će Mazda debitovati sa RX-9 na Salonu automobila u Tokiju, koji će biti pogonjen Wankel motorom, dok bi prodaja trebalo da započne krajem sledeće godine. Preliminarni detalji sugerišu da će biti u velikoj meri inspirisan RX Vision konceptom iz 2015., i mogao bi da raspolaže sa nekih 400 ks.
 

(431)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments