1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Evo kako će funkcionisati PSA-FCA
Evo kako će funkcionisati PSA-FCA
9

Evo kako će funkcionisati PSA-FCA

1.27K
9
Podelite sa prijateljima:

Pripajanje FCA i PSA grupe, najveće je od nesrećne kupovine Chryslera od strane Daimlera 1998. Ovoga puta, spajanje dva velika automobilska proizvođača će pomoći redukovanju ogromnih investicija u nove tehnologije, koje imaju zadatak da transformišu celokupnu industriju, kreirajući usput četvti najveći automobilski konglomerat na svetu, tržišne vrednosti od oko 47 milijardi dolara.

Evo ključnih detalja ugovora:

Vođstvo

Predsednik FCA, četrdeset trogodišnji Džon Elkan, imaće istu ulogu u novoj kompaniji, dok će šezdeset jednogodišnji Karlos Tavarez biti generalni direktor nove grupe u prvih pet godina. Izveštaji kažu da će Majk Menli, šef FCA (55), preuzeti uogu glavnog operativca.

Nova grupa će imati sedište u Holandiji, s ograncima u Parizu, Milanu i Njujorku. Kompanija će imati 11 članova odbora uključujući Tavareza i pet koje će nominovati PSA i pet koje će odrediti FCA, što podrazumeva i predstavnike radnika s obe strane.

Kompanije nisu saopštile šta će se desiti nakon isteka Tavarezovog mandata. Po dva izvora bliskih PSA, francuski akcionari traže garancije da će zadržati brojčanu prednost u novom odboru kompanije.

Ušteda na smanjenju troškova

FCA i PSA imaju godišnju prodaju od 8,7 miliona vozila, generišući dobit iz poslovanja od više od 11 milijardi evra, na osnovu prihoda od gotovo 170 milijardi, bazirano na rezultatima iz 2018. Onog momenta kada se spajanje kompletira, očekuje se da 3,7 milijardi evra bude generisano u okviru godišnjih sinergija.

Takođe se očekuje da kompanije oko 40 odsto uštede ostvare iz troškova vezanih za proizvode, 40 odsto iz nabavke i 20 odsto iz drugih oblasti, kao što su marketing, IT i logistika.

Budućnost fabrika

Kompanije raspolažu potencijalnim proizvodnim kapacitetom od 14 miliona vozila, kaže LMC Automotive. Oni tek treba da preciziraju kako planiraju da se uhvate u koštac s potencijalnim prekomernim kapacitetima, ali su saopštili da neće biti zatvaranja fabrika.

Analitičar iz firme NordLB, Frank Švope, kaže da će proizvođači u perspektivi ipak morati da razmotre zatvaranje fabrika. „Spojena grupa će morati da ostvari masivne uštede i verovatno zatvori neke fabrike, bez obzira što šefovi sada govore drugačije.“

Sindikati su upozorili da će se suprotstaviti gubicima radnih mesta. Ministri finansija Francuske i Italije su dočekali ugovor s dobrodošlicom, ali su se takođe osvrnuli na to da će pomno pratiti bilo kakve negativne uticaje na radna mesta, o kojoj god zemlji da je reč.

Marke

Grupa će pod svojim krovom imati 14 marki. Tavarez je u novembru rekao da trenutno nema planova da se bilo koja od njih ukine, ali je potvrdio da će upravljanje portfoliom biti deo izazova, s kojim će se on i njegov tim suočiti.

Platforme

Više od dve trećine proizvodnje će biti koncentrisano na dve platforme, kažu kompanije, bez ulaženja u detalje. Neimenovani izvori kažu da će tri miliona vozila biti proizvođeno godišnje na EMP2 arhitekturi PSA za kompaktne i automobile srednje veličine, uz 2,6 miliona vozila na maloj CMP platformi francuskog proizvođača.

EMP2 platforma pokriva gornji deo segmenta kompaktnih vozila do onih srednje veličine. Koristi se za modele kao što su Peugeot 3008 i 5008, Citroen C5 Aircross i Opel Grandland. Dakle svi navedeni automobili su SUV/krosover tipa. Peugeot 508, model srednje veličine je prvi putnički automobil koji koristi EMP2 arhitekturu, koja može da bude osnova i za čisto  baterijske modele.

CMP platforma pokriva segment malih i donji deo segmenta kompaktnih vozila. Koristi se za nove generacije Peugeota 208 i 2008. Takođe čini bazu za Opel Corsu i DS 3 Crossback. Obezbeđuje benzinski, dizel i čisto električni pogon.

Ram kamioneti i veći Jeep modeli će nastaviti da koriste arhitekturu FCA.

Vlasništvo

Exor će postati novi najveći pojedinačni investitor, s udelom nešto većim od 14 odsto. Inače, reč je o holding kompaniji porodice Anjeli, koja kontroliše FCA s udelom od 29,2 odsto. Porodica Pežo će posedovati udeo od 6 odsto, kao i Bpifrance banka francuske vlade. Kineski Dongfeng Motor će posedovati 4,5 odsto akcija, nakon smanjenja udela od 12,2 odsto kroz prodaju 30,7 miliona akcija francuskom koncernu.

Regulatorne prepreke

Očekuje se da PSA i FCA kompletiraju spajanje u narednih 12 do 15 meseci. Oni će morati da pobede američku i evropsku birokratiju. „Ovo je očigledno ogromna konsolidacija sektora, koja će zahtevati značajne napore u nastojanjima da se obezbede odobrenja konkurencije kroz čitav spektar nadležnosti, posebno u Evropskoj uniji“, rekao je Džonatan Brenton, šef sektora za konkurentnost u  DWF-u.

Finansijski analitičari iz Bernsteina su izjavili da će PSA-FCA imati dominantan udeo u segmentu malih automobila s niskom maržom, kao i masivno učešće u profitabilnoj kategoriji lakih komercijalnih vozila, tako da će EU birokrate posmatratiovo  spajanje pod lupom.

AutoRepublika

Priredio: Pavle Barta

(1270)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

9 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Don

„Ram kamioneti i veći Jeep modeli će nastaviti da koriste arhitekturu PSA“
Šta pričaš ti????
Usput, doći će do znatnog reduciranja broja zaposlenih koje će odviti u tri vala otpuštanja.

Afrikanac

Fca

Bojan

verovatno lapsus
pretpostavljam da ke mislio FCA

Rikošet

Pa ovogogodišnji prodajni rezultati pokazuju dubiozu u Opelovom poslovanju. PSA je prošle godine prikazao lažni plus kada je Opelovo poslovanje u pitanju, tako što je skresao troškove gdje god je mogao…

Kada bi PSA i FCA ostavile u životu isključivo profitabilne modele ne bi ih bilo onoliko, koliko VW grupa ima varijacija samo na MQB platformi…

Volio bih da me iznenade, ali ne vidim kako, jer i jedni i drugi očajno žele da se iskoprcaju iz dubioza u koju su upali vlastitom nesposobnošću…

Mercedesklub.rs

Sta ti covece pricas? PSA dobro posluje i automobili su im do Japana trenutno najbolji na trzistu, dok stoji da je FCA svojom nesposobnoscu u problemu. Ali kad god vidim da neko spominje VAG kao primer dobrog poslovanja, znam da taj veze nema o temi. Jebes dobru prodaju i zaradu za VAG kad proizvode krseve, kupce to poslovanje ne bi trebalo da zanima, nego kvalitet automobila, ali je ocigledno da su mnogi u svetu naseli na manipulaciju. Kad bi samo ljude pred kupovinu odradili test voznju svih vozila u segmentu, ne bi prodali ni 10% od onoga sto sad imaju

Don

Ala brale i ti ga odvali. Švabe su veliki nacionalisti i 90% njih će kupovati isključivo svapska auta, a još kad vidim i balkance ovdje kako govore da su oni spremni odmah pomoći vw (svojim ušima sam čuo te izjave), zgadi mi se život. Kad pričaš o kvaliteti, Mercedes je zadnji po tome, ima mnogo više od vw i BMW opoziva.
Glede Fiata, ne brini ti za njih, jer kad samo znaš da je anjeli i unuk uostalom povezani sa familijom R, familijarno , a neki kažu da su ovim spajanjem oni i najviše zaradili, stvari su jasne.

Rikošet

Sto sam napisao, napisao sam i stojim iza toga. To sto si ti procitao ono sto ja nisam napisao nije do mene, vec do tebe. VAG nigdje nije spomenut kao primjer dobrog poslovanja… Ostalo ne bih da komentarisem…

Ako zelis prosiriti vidike pogledaj malo ove podatke. Ne moraju biti tacni, ali ja barem na nekim „cinjenicama“ temeljim svoje teorije…

http://carsalesbase.com/european-car-sales-analysis-october-2019/

D_C

Dobro poslovanje i proizvodnja kvalitetnih automobila su dve potpuno razlicite stvari a kroz istoriju ima vise primera proizvodjaca izuzetnih vozila koji su uprkos tome propali. Uspeh bilo kog akcionarskog drustva se meri pre svega kroz profit koji ostvaruje – prosto i jednostavno. Pazi sad, vecina dobro poslujucih firmi u svetu uopste ne pravi automobile, ni dobre ni lose.