1. Home
  2. Vesti
  3. Francuske vlasti pomažu proizvođačima u procesu napuštanja dizel pogona
Francuske vlasti pomažu proizvođačima u procesu napuštanja dizel pogona
0

Francuske vlasti pomažu proizvođačima u procesu napuštanja dizel pogona

330
0
Podelite sa prijateljima:

Francuska vlada je poručila proizvođačima automobila i pratećoj industriji  da će im pomoći da se izbore sa oštrim padom prodaje dizel vozila.

Ministar finansija, Bruno Le Mer, sastaće se sa vodećim ličnostima iz automobilske industrije početkom aprila. Cilj je da se sačuva 12.000 radnih mesta, povezanih sa dizel motorima i komponentama.

Govoreći tokom posete fabrici PSA grupe u Muluzu, kada se sastao sa šefom PSA, Karlosom Tavarezom, Le Mer je izjavio da vlada traži način da „pomogne velikim kompanijama kao što je PSA, da se izbore sa preorijentisanjem na benzinski, hibridni i električni pogon“, izvestio je francuski AFP.

Prošle jeseni, Le Mer je objavio formiranje radne grupe, čiji je zadatak da se pozabavi problemom dizela. On je čak rekao da će porez na dizel gorivo biti viši za 3 centa po litru, da bi bio ostvaren paritet sa benzinom.

Prodaja dizel vozila je pala za 7,9 odsto širom Evrope prošle godine, po podacima JATO Dynamicsa, a kupci automobila sve češće odustaju od dizel pogona. Razlog su uvećani troškovi, strožija kontrola i ekološka regulativa, koja u lokalu sve češće zabranjuje prisustvo dizela u centrima gradova.

Udeo dizela na francuskom tržištu je pao na 47 odsto, sa 73 odsto iz 2012. godine. U međuvremenu, proizvođači se trude da se prilagode promenama. PSA uvozi više od 100.000 malih benzinskih agregata iz kineskih pogona, dok u međuvremenu adaptira proizvodnju u evropskim fabrikama. Renault je povećao proizvodnju benzinaca u Španiji.

FCA će od 2022. ukinuti u potpunosti dizel ponudu, dok Volvo više neće razvijati motore koji kao pogonsko gorivo koriste naftu.

Muku muče i snabdevači. Pad prodaje dizela je nadvio crne oblake nad sudbinom 1.600 radnika u Robert Boschovoj fabrici u Rodeu, u Francuskoj. Le Merse sastao sa predsednikom Boscha, Folkmarom Denerom krajem januara, da bi ohrabrio renomiranog snabdevača da diversifikuje proizvodnju i investira velika sredstva da bi sačuvao jednu od dve proizvodne linije.

Le Mer je takođe izjavio: „Vlada će pružiti svoju punu podršku Bosch grupi i zaposlenima, da bi se izborili sa tranzicijom i identifikovali buduće poslovne aktivnosti, sa prioritetom na fabrici u Rodeu.“

Nije samo Bosch ugrožen, već su tu i Delphi sa fabrikom brizgaljki u Bloau, kao i Honewell Garret, koji proizvodi turbo punjače u istočnoj Francuskoj.

(330)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments