1. Home
  2. Industrija
  3. Kakva će biti sudbina Lancije nakon spajanja FCA i PSA?
Kakva će biti sudbina Lancije nakon spajanja FCA i PSA?
6

Kakva će biti sudbina Lancije nakon spajanja FCA i PSA?

712
6
Podelite sa prijateljima:

Legendarna marka nalazi se na raskršću, i pitanje je kakve planove za njenu budućnost ima šef novonastalog automobilskog diva – Karlos Tavarez. 

Objašnjavati slavnu istoriju Lancije je nepotrebno. Ovaj brend upisan je zlatnim slovima u prošlosti automobilske industrije, ali kompanije ne žive od istorije, već od svojih proizvoda odnosno usluga. Lancia je zbog katastrofalnog upravljanja za vreme Serđa Markionea, dospela do proizvođača koji nudi samo jedan model i to u samo jednoj zemlji.

Tako je ova marka danas prisutna samo na Apeninskom poluostrvu sa modelom iz B segmenta – Ypsilonom. Iako je već ova rečenica dovoljna da nekog ubedi da nema budućnosti za Lanciju, ovde treba zastati.

Do sredine ove godine i sam sam bio uveren da je Lancia na korak od gašenja. No, kada sam pročitao da je Ypsilon šokantno popularan u Italiji, nisam mogao da verujem. Zamislite ovu situaciju, Lancia Ypsilon je u prvih šest meseci  tekuće godine prodata u 34.700 primeraka. I to samo na domaćem tržištu. U istom periodu, za vozila marke Alfa Romeo odlučilo se u čitavoj EU 27.702 potrošača.

Dakle, jedan model koji se prodaje samo u Italiji ostvario je veću prodaju nego čitava jedna premijum marka. E, to govori o potencijalu. Lancia Ypsilon naravno nastavlja sa rastom prodaje, pa je tako u avgustu indeksiran sumanuti rast od čak 95%!

Sadašnji planovi FCA upućuju da će Lancia opstati bar još neko vreme, ali nema nikakvih vesti o tome da li će dobiti još neki nov model, niti da li će Ypsilon dobiti novu generaciju. Poznato je da će od sledeće godine ovaj model imati u ponudi i turbo trocilindarski benzinski motor u blagoj hibridnoj postavci, a debi je zakazan za idući Salon automobila u Ženevi.

Izgledno je da će tada biti i više informacija o budućnosti italijanskog proizvođača, odnosno šta sposobni Karlos Tavarez namerava da učini sa njim.

Lancia bi uz nove modele ali sličan pristup sadašnjem, mogla da napravi značajno bolji učinak i van matične zemlje. Pogotovo u državama na zapadnom delu Starog kontinenta. Moguće je da će nova generacija Ypsilona umesto dosadašnjih uzora u Fiatu naći sebi „idola“ u francuskom lavu.

Naime, Peugeot 208 je jedan od najatraktivnijih, ako ne i najaktraktivniji automobil u B segmentu. On poseduje zavidno napredniju tehnologiju, kako što se tiče pogonskih sklopova, tako i naprednih pasivnih i aktivnih bezbednosnih sistema u odnosu na Lanciu Ypsilon.

Peugeot 208 kao potencijalni uzor

Realno je da Peugeot ustupi platformu, pa možda čak i motore za novu generaciju italijanskog modela. Ali, postoji još jedna mogućnost – elektrifikacija.

I to ne samo Ypsilona, već pretvaranje čitave Lancije u jedan električni brend. PSA poseduje tehnologiju i aktivno radi na elektrifikaciji, te ne bi bilo isuviše čudno da ovoga i dođe. Uostalom, Lancia bi bila idealna platforma za primenu retro stila, elektromotora i pogona na sva četiri točka.

Ipak, postoji šansa i da Lancia jednostavno nestane. Ukoliko Tavarez proceni da nema mesta i potencijala za italijansku marku, izvesno je da će ona otići u istoriju.

Da li će spajanje FCA i PSA biti spas za Lanciju saznaćemo u narednih nekoliko meseci, verovatno pred početak Salon automobila u Ženevi 2020. godine.

Đorđe Platiša

(712)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Balkanboj

Lancia Fulvia.

Automobil koji bih voleo da vidim u proizvodnji. Ako su mogli da ožive duh Fiata 124 kabrio mogli bi i Fulviu. Sjajan dizajn, zvuk motora, trkačko nasleđe, pravi Italiano. Lancia nikad nije imala uspeha sa većim limuzinama i koliko god da je Y dobar mali autić nije ono što treba da predstavi Lanciu. One propasti od „rebadged“ Chryslera ne bih ni pominjao.

https://youtu.be/-HcCrEliXHU

Mustang

Stratos bi trebao da bude pravi predstavnik brenda Lancia ali ne kao prepakovani F430 koga prerađuje Pininfarina već kao zaseban proizvod, ako nisu sposobni da to sami urade, onda neka je prodaju kinezima

Balkanboj

Može i Stratos ali mi je Flavia lepša.

Zoca

Pa ugasice je sigurno pre nego DS.Prost zadatak ima Tavares :Udruziti superiorniji Italijanski inzinjering(Ipak je to zemlja Ferarija) sa superiornijim Franko-kvalitetom koji drzi Pezo ,i njegovi sateliti.Cist hetero-seksualni odnos.

DOn

„I to ne samo Ypsilona, već pretvaranje čitave Lancije u jedan električni brend. PSA poseduje tehnologiju i aktivno radi na elektrifikaciji, te ne bi bilo isuviše čudno da ovoga i dođe. Uostalom, Lancia bi bila idealna platforma za primenu retro stila, elektromotora i pogona na sva četiri točka.“

Tacno tako.

Aca

A Delta hf integrale.Legenda kao i Audi kvatro.