1. Home
  2. Vesti
  3. Ferrari finansijski prosperirao tokom proleća, Aston Martin nije
Ferrari finansijski prosperirao tokom proleća, Aston Martin nije
0

Ferrari finansijski prosperirao tokom proleća, Aston Martin nije

363
0
Podelite sa prijateljima:

Proizvođač sportskih automobila Ferrari je u značajnoj meri uvećao dobit, poslovanjem u drugom tromesečju ove godine, pre svega zahvaljujući slabom evru. Dobit pre obračuna rashoda finansiranja, poreza i amortizacije (EBITDA) je zabeležila rast od 9%, čime je dostignut iznos od 314 miliona evra, objavila je juče kompanija iz Maranela.

Ipak, da nije bilo efekata uzrokovanih pozitivnim kursnim razlikama, Ferrari bi iskazao samo troprocentni rast korigovanog profita, odnosno EBITDA pokazatelja.

Italijanska marka je ostvarila rast broja isporuka za 8%, u poređenju sa istim periodom iz 2018. godine, pa je tako na adrese novih vlasnika, tokom proleća 2019. godine, otpremljen ukupno 2.671 primerak. Opet, iako pozitivan, ovaj pokazatelj nije tako briljantan kao što je to bio u prvom kvartalu, kada je zabeležen rast broja isporučenih četvorotočkaša za skoro 23%.

Skok broja isporuka je uglavnom idealno propraćen rastom prihoda. Dakle, kao što smo naveli, isporučeno je za 8% više vozila, a prihod je veći za 9% i iznosi 984 miliona evra ostvarenih u drugom tromesečju.

Iako je proizvođač uspeo da u minornoj meri koriguje cene naviše, to nije rezultat ničega drugog do srazmerno većeg obima isporuka posebne, dodatne opreme. Ferrari je prodao srazmerno manji broj super-skupih modela, što je naišlo na razočarenje investitora. Profitne prognoze s početka godine su na ovaj način još jednom potvrđene.

Ferrari se tako uspostavio kao drastično bolji takmac u tržišnoj niši gde se nadmeće, ostavivši iza sebe rivalski Aston Martin koji je ostvario skroman iznos gubitka. Što se tiče akcionara Ferrarija, oni zaista nemaju razloga za nezadovoljstvo. Od trenutka kada su kupili akcije italijanske kompanije, početkom 2016. godine, njihova vrednost je „skočila“ u trostrukom iznosu, pa tržišna kapitalizacija „propetog konjića“ sada iznosi skoro 28 milijardi evropskih novčanica.

AutoRepublika

(363)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments