1. Home
  2. Vesti
  3. Prodavali predserijska test vozila kao nova i polovna, predistražne radnje u toku
Prodavali predserijska test vozila kao nova i polovna, predistražne radnje u toku
3

Prodavali predserijska test vozila kao nova i polovna, predistražne radnje u toku

1.09K
3
Podelite sa prijateljima:

A ko drugi nego Volkswagen. Ukupno je kupcima evropskim prodato oko 6.700 predserijskih i test vozila, a sada ovaj slučaj počinje da dobija i svoju pravnu konotaciju. Kancelarija javnog tužilaštva iz Braunšvajga je pokrenula predistražnje radnje ovim povodom, izvštava nemački Spiegel.

Počev od jučerašnjeg dana, tužilaštvo istražuje da li je Volkswagen upleten u još jednu u nizu prevara, koja se ogleda u stavljanju u promet vozila koja nisu podvrgnuta svim testnim, bezbedonosnim procedurama. Javni tužilac Klaus Cihe je izjavio nemačkom listu da će predistražne radnje pokušati da ustanove osnovanost “početnih sumnji da se radi o protivzakonitom ponašanju proizvođača automobila.“

Vozila koja su prodata kupcima su služila kao test vozila i nemaju status serijskih verzija. Odeljenje interne revizije je ustanovilo propust, i navelo da je više od 9.000 vozila sa “nejasnim statusom” prodato u intervalu od 2010. do 2015. godine. Ova vozila se nikako nisu smela naći u prometu zbog mogućnosti posedovanja brojnih grešaka.

Volkswagen je sada priznao da je prodao oko 6.700 takvih automobila, bez posedovanja odgovarajućih dozvola, u periodu od 2006. do 2018. godine. Od te brojke, njih 4.000 se kotrlja drumovima Nemačke. VW grupa tvrdi da je prodaja pretserijskih verzija u osnovi potpuno zakonit pravni posao. Ipak, nije dokumentovano koje su razlike između pretserijskih i serijskih vozila.

Volkswagen je o ovome obavestio regulatorno telo KBA još u avgustu, a kao odgovor na primljenu informaciju, organi vlasti su naložili obavezno povlačenje sa tržišta pogođenih primeraka, kao što su obavestili i nadležne organe Evropske unije.

„Stavljanje ovih vozila u promet je bilo nedopustivo,“ naveo je KBA u izjavi za Spiegel. Shodno tome, Ministarstvo transporta nemačke vlada trenutno razmatra da li i koliko visoku kaznu treba odrediti Volkswagenu, eventualno.

Kao posledica svih dešavanja, VW sada želi da od kupaca otkupi svoja vozila: “Veoma nam je žao zbog nemilih događaja. Izvinjavamo se.“

AutoRepublika

(1091)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
s mile

BDW, šta se radi sa predeserijskim vozilima, u normalnim uslovima, i zar nije previše 6000kom, mislio sam da ih je bitno manje

Balkanboj

Da ih ponude nama na Balkanu niko se ne bi žalio što su predserijska… Uz 50% popusta… Niti bi tražio ikakvu garanciju, još su bolja od novih jer ne bi morala u ovlašćeni servis… Win-win situacija.