1. Home
  2. Sport
  3. F1
  4. Neverovatna dominacija Ferštapena i Hamiltonova „overa“ pete titule
Neverovatna dominacija Ferštapena i Hamiltonova „overa“ pete titule
1

Neverovatna dominacija Ferštapena i Hamiltonova „overa“ pete titule

251
1
Podelite sa prijateljima:

Ovogodišnja trka u Meksiku bila je poprilično čudna, svi timovi su imali velikih problema sa potrošnjom guma. Ipak Maks uspeva da se izbori za novu pobedu. Naravno ova trka će pre svega biti upamćena kao trka na kojoj je Hamilton uspeo da osvoji svoju petu šampionsku titulu.

Na samom startu, Maks je uspeo da pretekne Rikijarda, koji je izgubio poziciju i od Hamiltona pa je iz prve krivine izašao kao trećeplasirani. Sebastijan Fetel je možda startovao najbolje od svih, ali nije imao kuda da prođe od prve trojice. Već posle par krugova, počeli su prigovori, pre svega od strane Hamiltona kako su gume u katastrofalnom stanju.

Red Bull i Mercedes već posle 11 krugova povlače svoje vozače na zamenu guma. Ferrarijevci su uspeli da da izdrže do 18. kruga, pa su u nastavku trke imali najbolji tempo u vodećoj grupi. Hamilton i Rikijardo su već posle 7 krugova počeli da prijavljuju veliku potrošnju guma. Fetel je vrlo brzo sustigao i pretekao prvo Rikijarda, a zatim i Hamiltona. Britanac je nastavio da se muči, a to je iskoristio Rikijardo koji ga je vrlo brzo sustigao. Australijanac napada sa spoljne strane u prvoj krivini, Hamilton greši na kočenju i ispravlja prvu krivinu preko travnjaka. Mercedes odmah reaguje i poziva ga na promenu guma. Problem je bio u tome što Mercedesovi vozači više nisu imali novih guma koje bi mogli da montiraju na „srebrne strele“.

Jedan krug posle greške Hamiltona potpuno identičnu grešku na istom mestu pravi Botas, koji je bio pod napadom Kimija Raikonena. Ferrari takođe povlači potez i uvodi Fetela na promenu guma, a Red Bull poziva Ferštapena da uradi isto.

Sada je između Fetela i Ferštapena razlika sa 13 pala da 8 sekundi, ali je između njih sada bio Rikijardo koji nije menjao gume. Zanimljivo je da su Rikijardo i Raikonen na starim gumama bili brži od oba vozača Mercedesa na relativno novim gumama. Rikijardo se silovito branio od napada Fetela, ali prava katastrofa desila se desetak krugova pre kraja, kada je po 8. put ove sezone došlo do otkazivanja motora na njegovom bolidu. Ovi kvarovi na Rikijardovom bolidu su već toliko česti da se sa pravom postavlja pitanje da li Red Bull namerno sabotira Australijanca.

Posle odustajanja Rikijarda, Ferštapen je prijavio problem sa kočnicama, pa je ekipa morala da smanji snagu njegovog motora, kako bi kočnice trpele manje opterećenje. Maks i pored toga nije bio ugrožen, jer je Fetel bio na oko 15 sekundi zaostatka. Ferštapen je laganim tempom došao do cilja i zabeležio novu pobedu. Drugi je bio Fetel ispred Raikonena. Četvrti i peti bili su Hamilton i Botas. Najbolji od ostalih bio je Hulkenberg. Prvih deset kompletirali su još Leklerk, Vandorn, Erikson i Gasli.

Hamilton je i pored poprilično loše trke uspeo da obezbedi svoju 5. titulu šampiona sveta i izjednačio se sa Huanom Manuelom Fanđom. Ipak, još jedna stvar koja ne može da se ne spomene sa ove trke, bila je razlika između prva tri tima i ostatka karavana. Hulkenberg koji je bio 6. na kraju trk,e zaostajao je dva kruga za vodećima, a vozači na začelju su imali čak tri kruga zaostatka. Ovakva razlika mora da zabrine vodeće ljude u Formuli 1, jer ako se to uskoro ne promeni, manji timovi neće imati nikakvu motivaciju da se bore u ovom šampionatu. Karavan Formule 1 se za dve nedelje seli u Brazil, gde će se na legendarnoj stazi Interlagos održati trka.

Iako je Hamilton uspeo da obezbedi titulu šampiona u konkurenciji vozača, prvenstvo u kategoriji konstruktora je i dalje otvoreno. Ferrari je u poslednje dve trke u naletu, pa bi do kraja možda i mogao da nadoknadi deficit i posle 10 godina osvoji konstruktorsku titulu.

Dušan Topić

Uredio: Pavle Barta

VN Meksika 2018. (Autodromo Hermanos Rodriguez)

Pozicija Vozač Tim Vreme Poeni
1 Max Verstappen Red Bull Racing TAG Heuer 1:38:28.851 25
2 Sebastian Vettel Ferrari +17.316s 18
3 Kimi Räikkönen Ferrari +49.914s 15
4 Lewis Hamilton Mercedes +78.738s 12
5 Valtteri Bottas Mercedes +1 krug 10
6 Nico Hulkenberg Renault +2 kruga 8
7 Charles Leclerc Sauber Ferrari +2 kruga 6
8 Stoffel Vandoorne McLaren Renault +2 kruga 4
9 Marcus Ericsson Sauber Ferrari +2 kruga 2
10 Pierre Gasly Scuderia Toro Rosso Honda +2 kruga 1
11 Esteban Ocon Force India Mercedes +2 kruga 0
12 Lance Stroll Williams Mercedes +2 kruga 0
13 Sergey Sirotkin Williams Mercedes +2 kruga 0
14 Brendon Hartley Scuderia Toro Rosso Honda +2 kruga 0
15 Kevin Magnussen Haas Ferrari +2 kruga 0
16 Romain Grosjean Haas Ferrari +3 kruga 0
NC Daniel Ricciardo Red Bull Racing TAG Heuer DNF 0
NC Sergio Perez Force India Mercedes DNF 0
NC Carlos Sainz Renault DNF 0
NC Fernando Alonso McLaren Renault DNF 0

Generalni poredak u konkurenciji vozača:

POZ VOZAČ NACIONALNOST AUTOMOBIL POENI
1 Lewis Hamilton GBR MERCEDES 358
2 Sebastian Vettel GER FERRARI 294
3 Kimi Räikkönen FIN FERRARI 236
4 Valtteri Bottas FIN MERCEDES 227
5 Max Verstappen NED RED BULL RACING TAG HEUER 216
6 Daniel Ricciardo AUS RED BULL RACING TAG HEUER 146
7 Nico Hulkenberg GER RENAULT 69
8 Sergio Perez MEX FORCE INDIA MERCEDES 57
9 Kevin Magnussen DEN HAAS FERRARI 53
10 Fernando Alonso ESP MCLAREN RENAULT 50
11 Esteban Ocon FRA FORCE INDIA MERCEDES 49
12 Carlos Sainz ESP RENAULT 45
13 Romain Grosjean FRA HAAS FERRARI 31
14 Pierre Gasly FRA SCUDERIA TORO ROSSO HONDA 29
15 Charles Leclerc MON SAUBER FERRARI 27
16 Stoffel Vandoorne BEL MCLAREN RENAULT 12
17 Marcus Ericsson SWE SAUBER FERRARI 9
18 Lance Stroll CAN WILLIAMS MERCEDES 6
19 Brendon Hartley NZL SCUDERIA TORO ROSSO HONDA 4
20 Sergey Sirotkin RUS WILLIAMS MERCEDES 1

Generalni poredak konstruktora:

POZ TIM POENI
1 MERCEDES 585
2 FERRARI 530
3 RED BULL RACING TAG HEUER 362
4 RENAULT 114
5 HAAS FERRARI 84
6 MCLAREN RENAULT 62
7 FORCE INDIA MERCEDES 47
8 SAUBER FERRARI 36
9 SCUDERIA TORO ROSSO HONDA 33
10 WILLIAMS MERCEDES 7

 

(251)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Mad Max

Ovo što red Bull radi Rikardu i Renaultu je neviđena sabotaža do sada.
Iduće godine, čeka ih Honda ko zapeta puška…..

Svaka čast Vrstapenu.