1. Home
  2. Vesti
  3. Proizvođači se utrkuju sa sniženjima cena
Proizvođači se utrkuju sa sniženjima cena
0

Proizvođači se utrkuju sa sniženjima cena

144
0
Podelite sa prijateljima:

Prošlonedeljna objava kineskih vlasti u pogledu smanjenja carinskih stopa na uvezene putničke automobile, sa aktuelnih 25% na 15%, dovela je do toga da se svetski poznati proizvođači vozila prosto utrkuju koji će za veći procenat sniziti cenu svojih četvorotočkaša, koji se uvoze na kinesko tržište.

Iako izmena carinskih propisa stupa na snagu tek 1. jula, proizvođači nisu gubili vreme i već su pokrenuli marketinšku ofanzivu.

Samo jedan dan nakon objave vesti o odluci kineske vlade, Tesla je izašao sa ponudom prema kupcima, koja glasi na 6% niže cene za svoje Model S i Model X, koji se prodaju u Šangaju i Pekingu.

Vreme nije gubila ni marka Jeep, koja je snizila cenu svog SUV-a Grand Cherokee za 8,3%.

Mercedes-Benz i Volvo su zakasnili u odnosu na ova dva proizvođača, pa su u četvrtak objavili nove, niže cene za svoje modele koje izvoze u Kinu.

Istog dana se oglasio i Ford Motor Co. sa najavom da će od petka sniziti cene vozila sa Ford i Lincoln oznakama. Ovde treba naglasiti da je Ford doneo odluku o proizvodnji modela marke Lincoln u Kini.

Obelodanjene su i cene za svih pet modela marke Lincoln koji se prodaju u Kini (MKZ, MKC, MKX, Continental i Navigator), a one su 5 do 7% niže od dojučerašnjih.

Pored pobrojanih, i ostali važni proizvođači su obećali da će sniziti cene svojih automobila, što je pre moguće. Na listi su i marke Jaguar, Land Rover, Audi i Porsche.

Tražnja za uvoznim putničkim automobilima i lakim komercijalnim vozilima na kineskom tržištu, ostaje snažna već dugi niz godina. Oko 1,25 miliona uvezenih vozila je prodato na ovom tržištu prethodne godine, što je rast od 16% u odnosu na lane.

Odgovor na pitanje zašto proizvođači vozila ne sačekaju da snižena carinska stopa uđe u primenu, pa onda da redukuju cene ponuđenih modela, je jednostavan. Konkurencija je ubitačna.

Bukvalno svi značajni brendovi su prisutni na kineskom tržištu, a većina njih je već ušla u zajedničke poduhvate sa kineskim kompanijama, kako bi izbegli visoke carinske stope iz prošlosti. Pored toga, svi do jednog očekuju dalji rast tražnje u Kini, i na tome zasnivaju svoje poslovne planove za budućnost.

(144)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments