1. Home
  2. Sport
  3. F1
  4. 10 automobila sa imenima inspirisanim Formulom 1
10 automobila sa imenima inspirisanim Formulom 1
0

10 automobila sa imenima inspirisanim Formulom 1

1.39K
0
Podelite sa prijateljima:

Formula 1 je elitni auto-moto sport, ali u isto vreme najveća marketinška mašina u automobilskoj industriji. Zbog toga ne čudi da se „najbrži cirkus na svetu“ gotovo oduvek koristio za reklamiranje sportskih modela.

Portal Motor 1 je sastavio listu od 10 vozila koja su imena preuzela iz Formule 1. Tu su neki superautomobili, ali i neki koji su mnogo „konvencionalniji“.

McLaren Senna

Ideja da se jedan superautomobil posveti F1 legendi je zaista sjajna. Na taj način je iznedren McLaren koji je poneo ime Ajrtona Sene.

Teško da je neki model pogodniji za ovako nešto (izuzev Honde NSX). McLaren Senna raspolaže sa 800 ks iz 4,0-litarskog V8 motora, s masom vozila od samo 1.200 kilograma. Uz to, tu su brojne aktivne aerodinamičke komponente.

Ipak, ovde bi bilo nepravedno ne spomenuti legendarni McLaren F1.

Ferrari Enzo

Enzo zapravo nije bio prvi Ferrarijev pokušaj da uvede F1 tehnologiju u serijski model, ali je zaslužio da bude omaž osnivaču kompanije. Takođe, to je model u čijem je razvoju učestvovao Mihael Šumaher lično, što ovu mašinu čini još posebnijom.

Fiat Stilo Michael Schumacher Limited Edition

Naravno, Fiat Stilo nije ni izbliza glamurozan kao Enzo, ali u vreme kada su Fiat i Ferrari bili povezani, Šumaherovo ime se našlo na crvenom „hot heču“. Napravljeno je 3.500 primeraka, i naravno, svi su došli u ekskluzivnoj „Rosso Corsa“ boji i posebnoj karoseriji. Pogonsku jedinicu je činio turbo dizel sa 140 ks.

Renault Clio Williams

Kao što smo spomenuli, nisu svi automobili inspirisani Formulom 1 bili iz „super“ kategorije. Najavljen 1993. kao „karoserija Clija, duša Williamsa“, ovaj „hot heč“ je bio proizvod partnerstva između Williamsa i Renaulta. Međutim, to se odnosilo samo na naziv, jer F1 tim nije imao učešće u kreiranju ovog automobila. Ipak, dotični Clio se lako izdvajao svojom plavom karoserijom i „zlatnim“ naplacima. Takođe, performanse su bile na zavidnom nivou, jer se ispod haube nalazio 2,0-litarski agregat sa 150 ks.

Renault Megane F1 Team R26

Sa ovim specijalnim izdanjem Meganea, Renault je proslavio drugu F1 titulu Fernanda Alonsa 2006.

Pogonio ga je 2,0-litarski turbo motor sa 230 ks, a izdvajao se ekskluzivnom žutom bojom sa antracit alu felnama, između ostalog.

Red Bull X2014

Činjenica je da ovo nije stvaran automobil. Ljubitelji čuvene vozačke simulacije, Gran Turismo, mogli su da se upoznaju s ovim automobilom na Sony Playstation konzolama. Definitivno, u Gran Turismo 6 izdanju, reč je o najatraktivnijem trkaču.

Infiniti FX Vettel Edition

Nakon što je osvojio svoju treću F1 titulu 2012., Sebastijan Fetel je dobio SUV sa svojim imenom. Samo 150 primeraka ovog Infinitija je proizvedeno. Sa snagom od 420 ks, bio je primamljiv, ali u isto vreme papren, sa cenovnom etiketom od 150.000 evra.

Fittipaldi EF7 Vision Gran Turismo

Vlasnik dve F1 titule (1972. i 1974.), uz par pobeda na Indianapolisu 500 (1989. i 1993.), čuveni Brazilac je svoje ime podario EF7 Vision Gran Turismu, trkačkom modelu kojeg je dizajnirao Pininfarina.

Pored monokok šasije od ugljeničnih vlakana i mase od samo 1.000 kilograma, pogonio ga je 4,8-litarski V8 agregat sa 610 ks.

 

Ascari KZ1

Alberto Ascari je jedna od prvih velikih legendi Formule 1. Osvojio je šampionate 1952. i 1953., a njegovo ime je iskoristio Klas Zvart, proizvođač sportskih automobila, koji je osnovao kompaniju 1995.

Jedna od njegovih kreacija je bio KZ1, koji je bio pogonjen čuvenim BMW-ovim 5,0-litarskim V8 motorom sa 500 ks.

McLaren-Benz SLR McLaren

Za razliku od vremena sadašnjeg, McLaren je u bliskoj prošlosti za glavnog partnera imao Mercedes-Benz. Ova kombinacija je bila veoma uspešna, sa tri osvojena šampionata, dva sa Mikom Hakinenom i jednim sa Luisom Hamiltonom.

Iz ove kooperacije je takođe nastao jedan od najimpresivnijih sportskih automobila prošle decenije – Mercedes-Benz SLR McLaren. Debitovao je 2003. kao kupe i kabriolet. Ispod haube se nalazio 5,4-litarski V8 sa 617 ks.

Pored navedenog, Mercedes je takođe lansirao Stirling Moss ediciju bez krova i vetrobrana, što je bio svojevrsan omaž legendarnom vozaču.

Izvor: Motor 1

 

 

(1387)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments