1. Home
  2. MotoRepublika
  3. KTM predstavio nove vodeće modele
KTM predstavio nove vodeće modele

KTM predstavio nove vodeće modele

13
0
Podelite sa prijateljima:

KTM predstavio nove modele 1390 Super Adventure S i S Evo. Motor, menjač, elektronika i oslanjanje su novi ili modifikovani. Model Evo čak samostalno menja brzine i zaustavlja se.

Ovi modeli dobijaju novi radar od Boscha, a model Evo dolazi sa automatskim menjačem, što je još jedan korak ka autonomnoj vožnji.

Kod KTM-a 1390 Super Adventure S i S Evo novitet je uvećani V2 motor zapremine 1.350 kubika, kao i novi sistem Camshift, koji je već poznat sa modela 1390 Super Duke R i GT, gde je omogućio znatno povećanje snage – 10 KS više kod R-a i 15 KS više kod GT-a.

U novom 1390 SAS, KTM podiže snagu sa 160 KS na 173 KS. Pri 9.500 obrtaja motor V2 postiže maksimalnu snagu. Maksimalni obrtni moment od 145 Nm motor dostiže pri 8.000 obrtaja u minuti. Time KTM postavlja novi 1390 Super Adventure S na tron po snazi među 19-inčnim motociklima tipa enduro, preuzimajući krunu od Ducatija Multistrade V4 sa 170 KS.

Moto je: šta je potrebno egoističnom motociklu koji već ima sve? Još više snage.

Pored motora, KTM je unapredio i oslanjanje kod modela 1390 Super Adventure S i S Evo. Njihovo oslanjanje WP SAT dobija novi softver i još više senzora, koji bi trebalo da dodatno poboljšaju reakcije i prigušenje poluaktivnih elemenata oslanjanja. KTM to opisuje: „Ovo se postiže novim senzorima za modulaciju širine impulsa (PWM) i novom konstrukcijom viljuške sa šipkom kroz osovinu, koja kombinuje elemente otvorenog i zatvorenog kertridža“.

Po osovini ima 200 milimetara hoda oslanjanja, a dimenzije guma ostaju poznate – 120/70ZR19 napred i 170/60ZR17 pozadi. Opremljeni su gumama Dunlop Meridian, a kočioni sistem isporučuje Brembo sa dvostrukim radijalnim čeljustima napred i dvoklipnim čeljustima pozadi.

Kao što se očekivalo, KTM 1390 Super Adventure S Evo je prvi serijski model KTM-a sa novim automatizovanim menjačem, skraćeno AMT. U top modelu sistem dolazi standardno i samostalno menja kroz svih 6 brzina. Može se upravljati nožnom polugom ili dugmićima na levoj kontrolnoj jedinici, a AMT omogućava potpuno novu, vrlo interesantnu kombinaciju sa takođe unapređenim Boschovim radarskim sistemom, o čemu izvestismo nedavno.

KTM proširuje funkcije ovog sistema putem AMT-a na automatsko zaustavljanje uz aktiviran mod Stop & Go i automatsko pokretanje nakon jednostavnog pritiska na dugme, kako bi se signalizovala spremnost. Novi AMT i radar su ekskluzivne serijske karakteristike Evoa, dok radar na modelu S može biti naknadno ugrađen.

Zanimljivo je da, uprkos novom menjaču sa više komponenti, Evo teži samo 228 kilograma, što je samo kilogram više od modela S – oba bez goriva u rezervoaru od 23 litra.

Kontrolni centar za brojne funkcije u novim modelima KTM 1390 Super Adventure S i S Evo je novi 8,8-inčni ekran osetljiv na dodir, koji je postavljen vertikalno u komandnoj tabli. Smešten iza visinski podesivih vetrobrana, trebalo bi da omogući sigurno upravljanje čak i sa debelim zimskim rukavicama. Kod oba modela vetrobrani se ručno podešavaju za 70 milimetara po visini, što je 15 milimetara više nego ranije.

Na predstavljanju krajem oktobra 2024. godine KTM nije objavio cenu za nove modele 1390 Super Adventure S i S Evo. Jedina informacija je da će novi modeli Super Adventure biti dostupni kod prodavaca od početka 2025. godine. Međutim, oba modela će biti skuplja od trenutnih 21.599 evra, od kojih kreće cena modela 1290 Super Adventure S za 2024. godinu – ali sa ugrađenim radarom kao standardom.

MotoRepublika

(13)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments