1. Home
  2. Vesti
  3. Acura RSX ponovo u serijskoj proizvodnji?
Acura RSX ponovo u serijskoj proizvodnji?
1

Acura RSX ponovo u serijskoj proizvodnji?

61
1
Podelite sa prijateljima:

Iako postoje oni koji se neće složiti sa takvom tvrdnjom, većina istoričara će reći da je Acura bila prvi japanski automobilski brend u premijum kategoriji. Debitovala je 1986. godine ili za oko tri godine pre nego što su nastali Lexus i Infiniti. Međutim, dok su divizije za luksuzna vozila kompanija Toyote i Nissana pokušavale da se udalje od svojih „rođaka“, Acura je i dalje u velikoj meri bila povezana sa Hondom.

Štaviše, prvi model Acure po imenu Integra je bio ništa više nego istoimeni Hondin automobil koji ste mogli da dobijete u Evropi i Aziji, a slična situacija je važila i na račun modela Legend.


Integra je poslata u penziju „preko bare“ 2002. godine, a zamenio je model RSX. Nudio se u dve verzije, a obe je pokretao 2,0-litarski atmosferski benzinac sa 160 i 210 konjskih snaga. Dobio je odlične ocene medija i često proglašavan jednim od najboljih sportskih vozila koje možete da kupite, za ljude na budžetu. Ali je komercijalni uspeh izostao i tokom šest godina proizvodnje je isporučeno tek nešto više od 130 hiljada vozila. RSX je onda poslat u penziju sa pričom da se ne uklapa u generalnu strategiju kompanije i Acura se nije takmičila u sličnoj klasi skoro već dve decenije.

Danas su neka druga vremena i japanski proizvođač vozila se ponovo vraća svojim korenima. Posebno postoji draž što se ne fokusira samo na krosovere već je protekle godine ponuda proširena i novom generacijom Integre u limuzinskom izdanju. Kolege sa sajta Auto Evolution kažu da Acura sada razmatra i opciju da ponudi još jedan model pozicioniran ispod Integre (koja inače spada C segmentu), a to bi nadovno mogao da bude RSX.

Naime, japanski gigant je nedavno zaštitio pravo na ime „RSX“, što samo po sebi i nije neko iznenađenje. Automobilski proizvođači često zaštićuju legendarna imena čak i ako nemaju u planu da ih ponovo koriste najviše iz razloga da spreče konkurenciju da tako nešto urade.

Međutim, priča postaje zanimljivija u ovom slučaju pošto Auto Evolution tvrdi da će RSX zapravo biti Acurina verzija Hondine nove generacije Preludea. Ovaj automobil je inače već predstavljen u konceptnom izdanju i u izložbeno-prodajnim salonima bi trebalo da ga vidimo tokom naredne godine. Nagađa se da će biti dostupan samo kao hibrid.


Bilo kako bilo, bez obzira da li se ova vest pokazala istinitom, Acuri je ipak potrebno odati priznanje što ne prati trendove već obraća pažnju i na one kupce kojima „benzin teče kroz vene“ i koji pri tom ne mogu da odreše kesu…

AutoRepublika

(61)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Kompaktan sportski kupe, po pristupacnoj ceni – dobro dosao! 🙂