1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Stellantis: Kinezi mogu da dovedu do zatvaranja više evropskih fabrika automobila
Stellantis: Kinezi mogu da dovedu do zatvaranja više evropskih fabrika automobila

Stellantis: Kinezi mogu da dovedu do zatvaranja više evropskih fabrika automobila

1.72K
7
Podelite sa prijateljima:

Karloš Tavareš, još uvek generalni direktor Stellantisa, je u intervjuu koji je dao u ponedeljak, istakao da kompanija kojom rukovodi ne isključuje moguće zatvaranje fabrika, s obzirom na rastuću konkurenciju iz Narodne Republike Kine, prenosi čuvena nemačka novinska agencija DPA.

„Ništa se ne može isključiti. Ako kineski proizvođači automobila obezbede 10% tržišnog udela u Evropi do kraja trenutne kampanje koju su pokrenuli, to bi uključivalo obim od 1,5 miliona automobila, što odgovara broju od sedam fabrika. Evropski proizvođači automobila će morati ili da ih zatvore ili da ih predaju Kinezima“, rekao je Tavareš za francusku finansijsku publikaciju Les Echos.

On je ocenio da će kineski proizvođači automobila izbeći dodatne carine koje planira da uvede Evropska unija, što je lagano izvodljivo ako se izvrši ulaganje Azijata u fabrike koje posluju u Evropi. „Kada se to desi, niko ne bi trebalo da se čudi što će proizvodne jedinice morati da se ugase da bi se smanjio višak kapaciteta“, upozorio je Tavareš.

Tavarešu ugovor ističe početkom 2026. godine, kada će se povući, o čemu smo u više navrata pisali tokom oktobra. Trenutno, četvrti najveći proizvođač automobila na svetu traži naslednika Tavareša, inače puno puta hvaljenog tokom poslednjih nekoliko godina, najčešće zbog toga što je Stellantis učinio jednim od najprofitabilnijih proizvođača automobila. Čovek vodi kompaniju od njenog stvaranja 2021. godine, nakon spajanja Fiat-Chryslera i grupe PSA, gde je bio predsednik Upravnog odbora od 2014. godine.

Stellantis je prošlog meseca snizio godišnju poslovnu prognozu, najviše zbog sve jačih troškova za potrebe tranzicije poslovanja u SAD-u i konkurencije iz Kine u segmentu električnih vozila (EV).

AutoRepublika

(1724)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

7 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Renault Terminator🇷🇺Z

Mogu kada su pametniji od vas.I treba da vas zatvore kada ste preskupi a pravite samo troklipnjače i čardake,čast izuzecima.

Matija

Kratko i jasno! Svaka ti cast! 🙂

BB

Prave i Kinezi i troklipnjače i čardake, i nisu baš ni jeftini, recimo Geely Atlas. Ali nsu preskupi i prostrani su

Dakle, treba malo smanjiti „predizajniranje“ i smanjiti apetite za profitom inače će svr otići u 3pm

Bungi

Do te situacije evropsku autoindustriju nisu doveli Kinezi već evropljani svojom nesposobnošću.Dok Kinezi vrijedno rade , Evropskoj Uniji je u zadnje tri godine najveća briga bila koliko će oružja poslati Ukrajini.???Nesposobna banda birokrata!

BB

Kao da se u EU o bilo čemu odlučuje… Oni po svoje mišljenje idu preko Atlantika

Matija

Opet zaverenicke price! 🙁
EU politicari su glupi! Sada su im glavne teme Rusija, Palestina i izbeglice. Mnogo price a resenja nema na vidiku. O privredi koja im kolabira vrlo malo se razgovara. Zasto? Pa, vrlo jednostavno, to je tema koja zahteva pamet a EU parlament na celu sa Ursulom nije u stanju ni ovce da cuva!

Matija

„Karloš Tavareš, još uvek generalni direktor Stellantisa, u intervjuu koji je dao u ponedeljak istakao je da kompanija kojom rukovodi ne isključuje moguće zatvaranje fabrika, s obzirom na rastuću konkurenciju iz Narodne Republike Kine.“ Karlose, Karlose! Ajde sada skupi hrabrost pa nam objasni zasto su Kinezi toliko opasni konkurenti! Ti stalno potvrdjujes da si po mentalitetu knjigovodja a ne kreativan rukovodilac i sve vidis u novcu. Covece, novac mora da se zaradi a da bi ga zaradio moras da ponudis kvalitetan i atraktivan proizvod za razumnu cenu. Pogledaj se u ogledalo pa priznaj sam sebi – mi cemo se praviti… Pročitaj više »