1. Home
  2. Life
  3. Dizajn
  4. Hit rešetke (maske hladnjaka) Salona automobila u Njujorku (galerija)
Hit rešetke (maske hladnjaka) Salona automobila u Njujorku (galerija)
0

Hit rešetke (maske hladnjaka) Salona automobila u Njujorku (galerija)

542
0
Podelite sa prijateljima:

Svejedno da li izgledaju kao razjapljene čeljusti divlje životinje ili kao osmeh ajkule, ili možda kao iznenađeni oval, rešetke hladnjaka na automobilima imaju vitalan značaj za agregat. Omogućavaju protok vazduha ka unutrašnjosti, odnosno ka hladnjaku, čime se sprečava pregrejavanje motora sa potencijalno fatalnim posledicama po funkcionalnost istog. Pored ove inženjering funkcije, maska hladnjaka ima i psihološki aspekt. Svojim dizajnom, ona predstavlja svojevrsni mamac za kupce.

Naposletku, baš kao što smo i pisali, ko se ne bi poželeo naći iza volana automobila koji ostavlja utisak da bi mogao da vas zgrabi čeljustima, prožvaće vas, i zatim odbaci iz vilice?

Nema puno upoznatih sa neizvesnom sudbinom rešetke hladnjaka. Ali, istina je. Ugrožena su vrsta. Automobili koje pogone, sada nažalost već ozloglašeni motori sa unutrašnjim sagorevanjem, moraju da ih poseduju, a razloge smo opisali. Međutim, električni automobili koji energiju dobijaju iz baterijskih jedinica, nemaju nikakav smisleni tehnološki razlog zbog kojeg bi morali da poseduju “grilove”. Ista priča i sa automobilima koji kao pogonsko gorivo koriste vodonične gorivne ćelije. Nakon decenija suživota sa SUS motorima, automobilskim dizajnerima može biti teško da se odvoje od kriterijuma koje takav pogonski sklop nameće u pogledu izgleda i forme automobila.

Sa svojim novitetom Tesla Model 3, američki proizvođač elektromobila se otarasio maske hladnjaka. Ako vam nešto deluje čudno pri pogledu na fotografiju ovog automobila, sigurni smo da je to upravo izostanak ovog tradicionalnog elementa na nosu vozila. Možda je to i razlog zašto su pojedini Model 3, prozvali “pačijim licem”. Nije to bez razloga, slažemo se i mi. Suptilan i tečan nos Modela 3, bez imalo hroma, već je naterao neke kupce modela da pribave za sebe imitaciju rešetke hladnjaka u vidu nalepnica. U ponudi je čak i imitacija maske hladnjaka koja asocira na vampirske zube.

Uprkos diktiranom zaokretu ka vozilima sa “nultom emisijom”, proizvođači automobila ne mogu da se odreknu rešetke hladnjaka. Jaguar I-Pace, koji je kao što znamo električni krosover, ima tradicionalni osmeh, odnosno poseduje rešetku hladnjaka koja ne otkriva čisto električni pogon. Naprotiv. Britanska marka ovakav potez “pravda” činjenicom da je na taj način poboljšala aerodinamičke performanse, a i doprinela boljem hlađenju baterija. Hyundai Kona, ali u verziji sa čisto električnim pogonom  poseduje seriju reljefnih površina na mestu gde je na konvencionalnom modelu rešetka hladnjaka.

Izgleda da je to novi trend u svetu. Lažni “grilovi” koje dizajneri koriste na prednjem kraju vozila deluju kao neizbežan put tranzicije kroz koji oni koji osmišljavaju izgled automobila, moraju da prođu. Rezultati te filozofije ponekad mogu izgledati čudno, ali je sasvim jasno da iza nje stoje dobre namere.

Imajući sve gore navedeno na umu, malo smo se pozabavili fotografijama rešetki hladnjaka izloženih primeraka na Salonu automobila u Njujorku. Serijal priloženih fotografija se može posmatrati i kao antropološka studija kojoj će se buduće generacije vraćati, u želji da shvate šta su to vozili njihovi preci. Navalite na fotografije, uz obavezan osmeh.

 

(542)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments