1. Home
  2. Prezentacije
  3. Predstavljen obnovljeni Citroen C4 u formi povišenih hečbeka i sedana
Predstavljen obnovljeni Citroen C4 u formi povišenih hečbeka i sedana

Predstavljen obnovljeni Citroen C4 u formi povišenih hečbeka i sedana

584
2
Podelite sa prijateljima:

Glavna premijera kompanije Citroen na sajmu automobila u Parizu bio je krosover C5 Aircross druge generacije (zasad u statusu konceptnog automobila). Ali zajedno sa njim, debitovala je i restilizovana porodica Citroena C4. Ona se sastoji od krosover-hečbeka C4, koji se proizvodi od 2020. godine i prodaje širom Evrope, kao i krosover-sedana C4 X, koji je dopunio ponudu 2022. godine i prvenstveno je namenjen istočnim zemljama (uključujući Tursku).

Glavne promene su očigledne. Prednji deo automobila je postao uglastiji i dobio je nove svetlosne grupe, iako su one i dalje raspoređene u dva nivoa. Pojavili su se novi branik i maska hladnjaka, a na prednjem delu se nalazi pločica sa osveženim logom marke. Zadnji deo hečbeka ukrašen je novim svetlima sa horizontalnim sekcijama, dok se kod sedana nije menjao. Paleta boja karoserije proširena je zelenom nijansom Manhattan i sivom Mercury, a tu su i novi dvobojni točkovi sa felnama prečnika 18 inča.

Unutrašnjost je pretrpela manje promene. Dijagonala ekrana instrument table povećana je sa 5,5 na 7 inča, dok multimedijalni ekran i dalje ostaje veličine 10 inča. Međutim, sada je u medijski sistem ugrađen glasovni asistent sa veštačkom inteligencijom u formi ChatGPT-a.

Tu su i nova sedišta sa povećanom udobnošću, sa debljim (plus 15 mm) i elastičnijim punjenjem.

Podsetimo, Citroen C4 je zasnovan na produženoj platformi CMP sa isključivo polunezavisnim zadnjim vešanjem i prednjim pogonom. U Evropskoj Uniji i dalje su dostupne potpuno električne verzije sa elektromotorom snage 136 ili 156 KS i baterijom kapaciteta 50 ili 54 kWh.

U prvom slučaju, deklarisana autonomija je 355 ili 360 km, dok je u drugom 415 ili 425 km u zavisnosti od tipa karoserije (sedan ima veću autonomiju).

Takođe, u evropskoj ponudi su se još proleća pojavile hibridne verzije sa turbo trocilindričnim motorom 1.2 PureTech, integrisanim u šestostepeni preselekcioni robotizovani menjač sa 48-voltnim elektromotorom (29 KS) i baterijom kapaciteta 0,9 kWh. Na raspolaganju su verzije sa maksimalnom snagom od 100 i 136 KS.

Za pojedina tržišta (Istočna Evropa, Bliski Istok i Afrika) nastaviće se proizvodnja čisto benzinskih verzija sa istim turbo motorom 1.2 PureTech (130 KS) i osmostepenim „automatikom“. U ponudi više nema ni turbodizela, ni manuelnog menjača.

Obnovljeni Citroen C4 i C4 X će se pojaviti na evropskom tržištu početkom sledeće godine. Proizvodnja čitave porodice odvija se u fabrici Stellantisa u Španiji.

AutoRepublika

(584)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
DUDE

Katastrofa. prednji deo je sada ruzniji, izgleda kao starac koji je stavio naocare za vid.
Izbacili su rucni menjac i dizel, ali vazno je da su ubacili ChatGPT…
A taman sam ocekivao da ce redizajn uraditi nalik na novi C3…

Cuore sportivo

Auuu oduševio me. Citroen je u prošlom desetljeću pravio rugobe od auta. Sad su baš lijepi. Redizajn za 10, ne zna se šta je ljepše prednja ili zadnja svjetla. Auh, baš me oduševio, još sad ga vidim u crvenoj boji, ma odmah bi ga kupio, nema veze slab motor.