1. Home
  2. Prezentacije
  3. Još jedna kineska limuzina od 15 hiljada evra: GAC Aion RT
Još jedna kineska limuzina od 15 hiljada evra: GAC Aion RT
3

Još jedna kineska limuzina od 15 hiljada evra: GAC Aion RT

715
3
Podelite sa prijateljima:

Marku Aion je kreirao GAC 2018. godine posebno za proizvodnju relativno skupih i naprednih električnih vozila. Međutim, vremenom su se u asortimanu pojavili jednostavniji modeli, a u korporativnoj hijerarhiji pojavio se prestižniji brend Hyper.

Sada je GAC odlučio da brend Aion uvede u najpopularniji i najkompleksniji segment pristupačnih električnih vozila: predstavljena je jeftina, ali nikako jednostavna limuzina Aion RT.

Što se tiče dimenzija, to je „kolega“ iz klase Toyote Camry: dužina – 4.865 mm, širina – 1.875, visina – 1.520 mm. Međuosovinsko rastojanje iznosi 2.775 mm.

Zbog aerodinamike, karoserija ima meke aerodinamične oblike, ručke na vratima koje se mogu uvlačiti i slepe prednje obloge. Kao rezultat, postignut je odličan koeficijent otpora vazduha od 0,208. Generalno, takav izgled je tipičan za moderne kineske električne automobile

U ponudi je sedam boja karoserije, standardni točkovi su sa felnama od 18 inča.

Prednji panel ima odvojene ekrane za instrument tablu (8,8 inča) i medijski sistem ADiGO 5.0 (14,6 inča). Postoji minimum dugmadi, ali postoji dvostruka platforma za bežično punjenje. Centralni tunel ima dvostepenu arhitekturu. Tu je panoramski krov sa zavesama i visokokvalitetni Hi-Fi audio sistem sa jedanaest zvučnika.

Kompanijski autopilot uključuje lidar, tri radara, jedanaest kamera i Nvidijin procesor Orin X.

Unutrašnjost nove limuzine ima bogatu završnu izradu za svoju klasu. Na primer, sedišta imaju dvoslojnu podlogu sa mekim, ali elastičnim vrhom i tvrdom bazom koja pruža dobru podršku. Veći deo enterijera je završno izrađen mekim materijalima.

Preklapanjem naslona prednjih sedišta može se stvoriti neka vrsta ležaljke. Zapremina prtljažnika je 540 litara.

Električni Aion RT je izrađen na platformi AEP 3.0, iako nema napredni dizajn i ima električni sistem od 400 volti. Pripremljene su dve verzije sa pogonom na prednje točkove. Osnovni ima elektromotor snage 204 KS i trakcionu bateriju kapaciteta 55,1 kWh.

Jača verzija je sa 224 KS i 68,1 kWh. Deklarisani domet je 520 i 650 km po CLTC-u, respektivno, ali je maksimalna brzina u svakom slučaju ograničena na 163 km/h. CATL-ove trakcione baterije se mogu napuniti od 30 do 80% za 18 minuta, a biće potrebno samo 10 minuta da se dopune za dodatnih 200 km dometa. Potrošnja energije u mešovitom režimu vožnje je 11,7 kWh/100 km.

U Kini se Aion RT već može naručiti po ceni od 120.000 do 170.000 juana (15,5-22 hiljade evra). Na lokalnom tržištu glavni konkurent će biti najnoviji Xpeng MONA M03 sa cenom od 120.000-156.000 juana (15,5-20 hiljade evra).

AutoRepublika

(715)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

„„kolega“ iz klase Toyote Camry“ – ko zna sta je to „Toyota Camry“? Ovaj model je ovde toliko „popularan“ da je posle samo dve godine povucen sa evropskog trzista. Vest potice iz 2021 godine. Kao referenca trebalo bi da posluzi neki aktuelan model sa EU trzista – na primer VW Passat, neki Peugeot/Citroen ili Renault.

Kinez u izvestaju je lep i upotrebljiv auto, sa vec tipicnim kineskim dizajnom koji svojom elegancijom ostavlja iza sebe kompletnu EU elitu – BMW, VW, Audi, Peugeot, Citroen, itd.

Matija

Ovo nisam ocekivao! 🙂