1. Home
  2. Life
  3. Dizajn
  4. Bruno Sako: čovjek koji je oblikovao automobil
Bruno Sako: čovjek koji je oblikovao automobil
11

Bruno Sako: čovjek koji je oblikovao automobil

637
11
Podelite sa prijateljima:

Krajem prošle sedmice automobilsku industriju zadesio je ogroman gubitak jednog od najuticajnijih dizajnera u istoriji. U devedestoj godini, preminuo je italijanski dizajner Bruno Sako, koji je svoj radni vijek proveo u Mercedesu od 1958. do 1999. godine, a od toga 1975. do 1999. kao šef dizajnerskog tima.

Nakon studiranja mehaničkog inžinjeringa (mašinstva) na Politehničkom univerzitetu u Torinu, karijeru je započeo u dizajnerskoj kući Ghia i Pininfarina. Ubrzo nakon toga je prešao u Mercedes, gdje je proveo ostatak karijere. Prvih 15 godina u Mercedesu je proveo na raznim korporativnim dužnostima, nakon čega je ušao u dizajnerski tim koji je vodio Fridrih Gejger, od kog je par godina kasnije i preuzeo “dirigentsku palicu”.

On je svojim radom oblikovao Mercedes kakav znamo i pamtimo, i kao što sam naslov govori, velikim dijelom je oblikovao moderne linije automobila. Za period njegove “vladavine”, Mercedes je proizveo svoje najkvalitetnije i najlegendarnije modele. Sako je vjerovao da Mercedesov dizajn mora izražavati tehničku izvrnost i nedostižnost.

Sakoov osnovni dizajn iz sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka izražava racionalnu bujnost brenda tako odlučno, da se osjeća gotovo predodređeno. Ovo je, djelimično, zbog njegove posvećenosti poštovanju dva principa: horizontalnog afiniteta i vertikalnog afiniteta. Prvi usklađuje konzistentan dizajnerski identitet u čitavom asortimanu proizvođača. („Mercedes-Benz mora da izgleda kao Mercedes-Benz“, jednom je rekao Sako). Drugi pruža automobilima proizvođača bezvremensku eleganciju tako da se vlasnik nikada ne oseća kao da vozi nešto zastarelo.

Kako bi komemorisali Sakov život i stvaralaštvo pomenućemo i njegove kreacije.

Mercedes-Benz C111 (1970)

Njegov prvi dizajn, koji mu je obezbijedio ulazak u dizajnerski tim je bio model C111, koji je korišten kao prototip i test šasija za različite motore i tehnologije, poput ABS-a, turbopunjača, polimerskih djelova karoserije i tako dalje. O modelu C111 smo naravno detaljno govorili, a to možete pročitati OVDJE.

Mercedes-Benz W123 (1975. – 1986)

Drugi na spisku je naravno kultni W123, koji svi dobro znamo sa ulica, i vjervatno smo se svi vozili istim makar jednom. Automobil koji ne poznaje smrt, a narodna priča kaže da je Mercedes zamalo propao radi istog (iako je to narodna priča, te daleko od istine).

Mercedes-Benz W126 (1979. – 1991)

Prvi automobil koji je on potpisao, i kako je sam tvrdio, njegov najbolji dizajn. W126 je postavio temelje za sve njegove naredne stilske kreacije, a svojim elegantnim neprekidnim linijama i dan-danas “lomi vratove” kada se pojavi na ulici. U narodu nosi ime Genšer.

 

Mercedes-Benz W201 190 (1982. – 1993)

 Takozvani Bejbi Benz je uzeo linije svog “velikog brata” zvanog W126, smanjio ih i blago modernizovao. W201 je Mercedesov prvi ikada proizvedeni kompaktni model, koji je za sobom ostavio važan trag, kako na ulicama tako i na trkačkoj stazi.

Stodevedesetka je, osim svojim apsolutno perfektnim proporcijama, donela i ogroman tehnički napredak u vidu multilink oslanjanja na zadnjoj osovini, koju sa minimalnim izmjenama i dan-danas koriste SVI premijum automobili na tržištu.

Mercedes-Benz W124 (1985. – 1995)

Najbolji automobil svih vremena (ne prihvatam primjedbe na ovu tvrdnju) je takođe djelo Bruna Saka. Automobil koji je na perfektne linije W126-ice i W201-ice dodao i aerodinamičnu revoluciju, sa otporom vazduha od Cd 0,26, koja je i sa današnjim tehnologijama izuzetno teška za dostići. Nešto više o W124, odnosno o njegovom najjačem izdanju, možete pročitati OVDJE.

Mercedes-Benz R129 (1989. – 2001)

Oznaka SL je Mercedesova najduže korištena oznaka, a prvu koju je nacrtao Bruno je R129. Ovaj automobil je baziran na platformi W124, sa malo dodatog sportskog duha. Model koji trenutno opisujemo je takođe ispod haube dobio prvi putnički motor V12 u Mercedesovoj istoriji, kao odgovor na BMW-ov izazov.

Mercedes-Benz W140 (1992. – 1999)

Legendarni “slon” je po Brunovim riječima jedini “promašaj” koji je on potpisao. Kako je Sako tvrdio, ovaj automobil je pet santimetara previše visok, i da bi tu visinu proporcionalno nadoknadio, morao je raširiti i produžiti vozilo, sa čime se dobio otisak koji u neku ruku i dan danas koriste modeli F segmenta. Detaljnije o modelu W140 možete pročitati OVDJE.

Mercedes-Benz W210 (1995. – 2003)

Navodno najkontroverziniji dizajn koji je izašao iz Brunovih crteža jeste “okaš/buljavko/okac”. Njegova četiri okrugla fara mnogima ni dan-danas nisu “legla”, ali ono što je sigurno, na ulici ga nećete pomiješati ni sa jednim drugim automobilom, sviđao vam se ili ne.

Mercedes-Benz R230 (2001. – 2011)

Njegov poslednji rad jeste prvi SL 21. vijeka. U krugu Mercedesovih purista je kontroverzan, zbog odluke da on nosi tvrdi sklapajući krov, kao i usled rasta dimenzija, što je direktno suprotstavljeno samom imenu SL (sport-leicht, odnosno sportsko i lagano). Ono što je sigurno, to je da ovaj automobil nakon dvadeset i kusur godina, i dalje izgleda novo.

Uspješna karijera je blag izraz za ono što opisuje radni vek Bruna. Njegove kreacije su postale mašta više generacija i označile su zlatne godine brenda koji je izmislio automobil. Praktično svi modeli s njegovim potpisom su postali željeni i traženi klasici, a kupe verzija modela W126 u pričama često uđe kao kandidat za najljepši automobil svih vremena.

Kada bi vam neko na ulici dao papir i olovku, i tražio da brzinski slobodnom rukom nacrtate siluetu automobila, sigurno biste skicirali nešto što liči na neku od Brunovih kreacija, samim tim u naslovu stoji da je Sako čovjek koji je oblikovao automobil.

Fotografija Đorđa Sugarisa sa godisnjeg druzenja Mercedes kluba Srbija, Mercedes kluba Montenegro, s prijateljima iz Madjarske na Transfagarašanu – Rumunija

Uzeću autorsku slobodu, i kao vlasnik jednog od njegovih automobila reći da Bruno Sacco nije JEDAN OD najvećih dizajnera, već da on jeste NAJVEĆI autimobilski dizajner koji je kročio, i koji će krošiti na planetu Zemlju.

Slava mu i hvala.

Enes Eki Alković

(637)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

11 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Milan Grozdanović

Odlicna retrospektiva. I jos bolje je sto je o Saku pisao jedan od najboljih poznavalaca Mercedesa na ovim prostorima. Bravo Eki

MRN

Svaka čast za tekst !

Ma, meni su bile prelepe i mnoge mečke pre toga. Celi taj niz pre toga ( W 111/112, W 110, W108/ 109 … ).

Može li neki članak o njima ? Jeste to davna prošlost, ali, meni prelepa davna prošlost.

Enes Alkovic

Pisao sam o W108/9 prije 5-6 godina… Eto i linka https://autorepublika.com/2018/04/05/50-godina-legende/

Neko sa strane

Njih je dizajnirao Francuz Paul Bracq .

Matija

„Poštovanje dva principa: horizontalnog afiniteta i vertikalnog afiniteta.“ U prevodu bi ovi principi mogli da se definisu na razumljiviji nacin: 1. Horizontalni afinitet znaci slicnost, tj. familijarna pripadnost modela iste generacije. 2. Vertikalni afinitet znaci slicnost, tj. familijarna pripadnost modela razlicitih generacija. Ovi principi nisu „patent“ Bruna Saka, on ih je samo dosledno primenio. Svi nemacki proizvodjaci cvrsto se pridrzavaju ovih pavila, sto se vidi po kontinualnoj evoluciji dizajna njihovih modela. Principi kontinuiteta stvaraju kod kupaca jak osecaj poverenja i sigurnosti za investirani novac. Poslednjih 2-3 godine svedoci smo pokusaja odstupanja od principa kontinuiteta kod VWa i Mercedesa. Obe firme… Pročitaj više »

Neko sa strane

Bruno Sacco je prvi koji je dosledno primenio i insistirao na oba. Svi ostali su njega iskopirali. On nije bio samo šef dizajna za Mercedes automobile već za apsolutno sve što su pravili. U njegovo vreme su i Mercedes kamioni i autobusi bili prepoznatljivi i delili zajedničke dizajnerske elemente.

Matija

Prinicp „familije“ postojao je vec davno pre njega. Neki su ga pazljivo gajili, neki ne. Sako je jedan od onih koji verovao u taj koncept i postovao ga. Ima on neke druge kvalitete koji zasluzuju mnogo vise paznje nego koncept „familije“.

Bungi

Tada je Mercedes zaista bio Mercedes.I po eleganciji i po kvalitetu.

Laki

Neka mu je vječna slava i hvala,usrećio je milione svojim prelijepim autima.Imao se rašta i roditi !!!

Matija

Mercedes i ja? Prema Mercedesu nikada nisam imao neku emotivnu vezu, kao na primer sa BMWom ili Jaguarom. Kada god bi se pojavio neki novi model, pogledao bih ga, konstatovao da dobro izgleda – i to bi bilo sve. Nema uzbudjenja, nema mastanja, samo cista svapska realnost. Iz posleratne proizvodnje ipak bih izdvojio jedan model koji uvek privlaci moju paznju – W108/109. Po mom misljenju, Mercedes je sa ovim modelom dostigao vrhunac svog identiteta! Sta je to „identitet“? Lik, karakter i kvalitet. Masivna hromirana maska dominira celim prednjim delom vozila, dva odvojena uspravna fara kao dve skulpture dopunjuju izgled prednjeg… Pročitaj više »

Laki

Bruno se odlično snašao u teškoj ulozi,zato će vječno biti upamćen.BMW nije te sreće sa dizajnerima,jer ovi ga „devastiraju“ za sve pare.Kao klinac sam sjedio u ovom W108 ili 109 u zelenoj boji i zelenim plišanim sjedištima. Takav „feudalan“ ambijent u to vrijeme a tek miris,teško opisati.Boga pitaj kakve „materijale“ danas ugradjuju kad nisu niti blizu onih starih niti dugo trajuVjerovatno si kao ekspert iz auto-svijeta imao dodira sa temom „mirisa“ u vozilima.