1. Home
  2. Vesti
  3. Situacija u Mercedesu se pogoršava, stopa dobiti je snižena
Situacija u Mercedesu se pogoršava, stopa dobiti je snižena
5

Situacija u Mercedesu se pogoršava, stopa dobiti je snižena

203
5
Podelite sa prijateljima:

Evropsko tržište automobila pati od posledica prebrze politike promena. Evropski propisi već godinama zahtevaju niže emisije i veći naglasak na elektrifikaciji. Međutim, tržište je pokazalo da su električni automobili daleko od toga da budu prihvaćeni kao jedino prevozno sredstvo. Iako brojke pokazuju da prodaja ne raste, brendovi već zvone na uzbunu. Situacija je delikatna i u slučaju Mercedesa samo se pogoršava.

Brend Mercedes-Benz je bio jedan od prvih koji je strmoglavo skočio na tržište električnih modela, a takođe je bio i taj koji je najviše požurio. Asortiman EQ je brzo porastao za kratko vreme, od Mercedes EQA do superlativnog Mercedes EQS-a SUV-a. Prvobitni cilj je bio da do 2030. godine postanu čisto „električna“ kompanija, ali na kraju neće moći da dođu do takve prekretnice. S obzirom na nizak obim prodaje, novi cilj je dostići 50% prodaje električnih modela do kraja decenije što je verovatnija cifra. Sada je problem profitabilnost.

Kina ne samo da je postala glavni igrač na međunarodnoj sceni, već je postala i najveće svetsko tržište automobila. Brendovi su potpuno zavisni od Kine. Međutim, privilegovani položaj koji su zauzeli strani proizvođači se urušava kako se novi lokalni brendovi pojavljuju na njihovom mestu. Mercedes, BMW i Audi više nisu sami. Oni se suprotstavljaju vrhunskim proizvođačima rođenim u Kini kroz saradnju sa ovim brendovima, kao što je Denza, zajedničko preduzeće „rođeno“ između BYD-a i Mercedesa, od kojeg su Nemci sada potpuno odstupili.

Mercedes je sada u teškoj situaciji zbog smanjenog učešća u Kini. Prodaja je opala i profitabilnost je stoga mnogo niža od očekivane. Nemci su početkom godine očekivali profitabilnost od 11 odsto, ali nove prognoze ukazuju na profitabilnost između 7,5 i 8,5 odsto za tekuću godinu. Značajan pad koji može biti praćen daljim rezovima. Najskuplji modeli su najviše smanjili učešće u Kini, uglavnom S Klasa i Maybach.

Takvo je raspoloženje da je Mercedes već najavio kraj EQS-a. Najveća električna limuzina kompanije će nestati i biće apsorbovana u buduću čisto električnu varijantu S Klase. Ola Kelenijus, izvršni direktor Mercedesa, uverio je da će kompanija „učiniti sve što je u njenoj moći“ da poboljša situaciju. To uključuje lansiranje novih proizvoda za Kinu. „Aktivno ćemo ploviti uz vetar, a ne samo gledati vetar“, rekao je Šveđanin na konferenciji o rezultatima sa analitičarima i investitorima.

Mercedesova situacija nije ni jedinstvena ni izuzetna. Mnogi evropski brendovi se suočavaju sa istim problemom. Njihov udeo u Kini je opao jer su ih izmestili novi proizvođači. VW je već najavio agresivan plan smanjenja koji bi mogao da uključi, po prvi put, zatvaranje fabrika u Nemačkoj. Isto važi i za BMW. Minhenska kompanija je već smanjila prognoze dobiti za ovu godinu zbog kineske recesije i sporog usvajanja električnih automobila u ostatku sveta. Nemački ministar finansija Robert Habek održaće industrijski samit u Berlinu 23. septembra na kojem će razgovarati o načinima izlaska iz trenutne krize.

AutoRepublika

(203)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Zoran

Vest uopšte nije vesela. Neki tmurni oblaci se nadvijaju nad Evropom. Nisam siguran da iko iz Evrope zna kako da obrne situaciju u svoju korist.

MRN

„Isto važi i za BMW. Minhenska kompanija je već smanjila prognoze dobiti za ovu godinu zbog kineske recesije i sporog usvajanja električnih automobila u ostatku sveta.“

Kako se moglo nedavno proćitati, BMW je smanjio prognozu profita za 2024. najviše sa pozivom na velike troškove nedavnog opoziva oko 1,5 miliona vozila zbog problema sa kočnicama ( za koju muku BMW-a i neprijatnosti brojnih vlasnika pogodjenih vozila u vidu njihove „neplaćene dangube“ je u osnovi „zaslužan“ dobavljač Continental ).

Sasa

EQ serija uzasno ruzna, ni sa dometom se ne mogu pohvaliti i eto ti rezultata.

Matija

EU autoindustrija ima dva ogromna strateska problema:

1. Razvila se siroko preko svojih granica – USA, Kina – i sada zavisi od politike tih zemalja i situacije na njihovom trzistu.

2. EU industrija zaspala je na lovorikama bivsih vremena i nije dovoljno investirala u svoj razvoj. Zato sada trazi pomoc kineskih inzinjera i dizajnera.

3. U Evropi vlada mentalitet visokih profita, pad profita u EU izaziva kuknjavu za koju realno nema osnova jer njihovi profiti padaju na nivo drugih proizvodjaca.

Mustang

ne vidim uopšte razlog zašto bi kinezi, čak i oni imućniji, kupovali mercedese i druge avete iz nemačke, pogtotovo vw, kada njihovi proizvođači ne samo da su ispred po pitanju električne tehnologije, nego su i pristupačniji, a dizajn je stvar ukusa,
nisam mogao da verujem kada sam ovde čitao i malo istraživao, kakve mašine oni tamo prodaju po ceni naših fabija i sl,
pa samo doplata za amg/m/s line paket na nekom nemačkom autu srednje klase je ekvivalent za jedno pristojno vozilo veličine skoro 5m sa kineskim znakom !!!