1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Avgust je doneo epski pad prodaje elektromobila na tržištu Nemačke
Avgust je doneo epski pad prodaje elektromobila na tržištu Nemačke

Avgust je doneo epski pad prodaje elektromobila na tržištu Nemačke

540
20
Podelite sa prijateljima:

Automobilsko tržište Nemačke je u avgustu okarakterisao snažan pad obima prodaje automobila. Bio je na nivou od 27,8% i kao takav je ponajpre uslovljen kolapsom tražnje za električnim automobilima. U tom segmentu je registrovan najveći pad, pa su i dalja očekivanja od plasmana EV veoma sumorna. Vest je prenela agencija AFP.

Nemačko telo zaduženo za regulisanje pitanja koja se tiču saobraćaja (Federal Road Transport Authority – KBA), pre par dana je u saopštenju za javnost objavilo da je u toj državi tokom prošlog meseca novoregistrovano 197.322 automobila, odnosno za 27,8% manje nego tokom avgusta 2023. godine. Međutim, ono što donosi zaprepašćenje jeste pad prodaje električnih automobila, a koji je bio na nivou od 68,8%.

Bukvalno sve nemačke marke su zabeležile pad broja registracija novih vozila u avgustu, naravno, mereno u odnosu na isti mesec prošle godine. Valja naglasiti da u nekim slučajevima govorimo o padu koji prevazilazi 30%, kao što je to slučaj kod Smartovih automobila. gde je minus 77,9%, kod Minija (-44,6%) i Audija (-36,6%). Dvocifren pad su zabeležili VW (-23,3%), BMW (-23%), Porsche (-18,0%), Opel (-17,1%) i Mercedes (-15,5%).

Zanimljivo, pad je pribeležen i na konto Dacije koja je ostvarila minus od 38,1%, a nakon što je isporučila samo 4.502 vozila koja su vlasnici u avgustu registrovali. Kako bilo, obim prodaje Dacije je u prvih osam meseci provedenih na nemačkom tržištu, bolji za 2,4%. Tako je jer Rumuni Nemcima isporučiše ukupno 48.768 vozila.

Oko 13,7% automobila, tokom avgusta registrovanih u Nemačkoj, su bili baterijski modeli (BEV). Sa 27.024 jedinica, ovaj tip automobila je zabeležio pad realizacije od 68,8% u odnosu na veoma dobar avgust prošle godine. Nakon što su vlasti u Berlinu objavile da će subvencija za kupovinu električnih automobila biti ukinuta od septembra 2023. godine, potražnja za ovom vrstom automobila je eksplodirala u avgustu 2023. godine, kada je prodaja dostigla rekordni nivo od 86.649 registrovanih električnih automobila u Nemačkoj.

U takvim okolnostima pad tražnje u uporednom periodu i nije začuđujuć, ali je svakako veoma oštar, čak epski, rekli bismo. S ocenom se slaže i predsednik Asocijacije proizvođača inostranih automobila (Federation of Foreign Automobile Manufacturers – VDIK), Andre Šmit.

Smanjenje broja novoregistrovanih vozila se odrazilo na skoro sve tipove vozila. Ukupno 69.344 registrovanih automobila su bili s hibridnim pogonskim sklopovima, što krije pad od 1,5% u odnosu na prethodnu godinu, od čega je 13.565 bilo plug-in hibridnih modela (manje za 6,8% u odnosu na prethodnu godinu). Dalje, 70.007 automobila registrovanih u avgustu je bilo opremljeno benzinskim motorom (smanjenje od 7,4%), a 29.974 automobila je pokretao dizel agregat (pad od 24,4%). Jedini segment u kome su zabeleženi pozitivni prodajni pomaci predstavlja onaj koji ilustruje tražnju za četvorotočkašima koji sagorevaju TNG, sa 953 registrovana vozila u avgustu, 3,6% više nego u istom mesecu prošle godine.

AutoRepublika

(540)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

20 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

„Zanimljivo, pad je pribeležen i na konto Dacije koja je ostvarila minus od 38,1%, a nakon što je isporučila samo 4.502 vozila koja su vlasnici u avgustu registrovali.“

Zaista neobično.

Matija

Gore je cista statistika, samo brojke. Olaksavajuca okolnost za gornje brojke jeste da su juli i avgust godisnjeodmorski meseci, kada se manje kupuje a vise putuje. Jesen ce doneti olaksanje. Sta su uzroci ovakvog pada? Zurnalisti i Zeleni skacu na barikade vicuci „ukinute subvencije za e-vozila!“ i „poplava Kineza!“ Koreni su mnogo dublji. – ukidanje subvencija imalo je mali uticaj na prodaju, jer su e-vozila uglavnom skupa i gornji sloj kupaca ima novac. – Kinezi drze momentalno nesto manje od 5% EU trzista u svojim rukama, o nekoj poplavi nema ni govora. Uzroci danasnjeg stanja na trzistu protezu se nekoliko… Pročitaj više »

BB

Mislim da su teorije zavjere bile znatno blaže nego ovo što opisuješ 😜

Stari Dejan

Možda, ali ne vidim da je i zarez pogrešio

BB

Ma u pravu je 101%

Laki

Tako je junače.

J4ZZ3R

Zanimljivo je kako ti kao obrazovan čovek potpadaš pod uticaj medija i opšte dogme pa izbeglice koje se bave kriminalnim aktivnostima opisuješ kao muslimanske. U isto vreme dok „civilizovani“ cionistički Izrael ubija na desetine hiljada civila, dece i žena, prekida snabdevanje vodom, pali maslinjake, bukvalno ore puteve i infrastrukturu, betonira bunare, nemački mediji se bave INDIVIDUALNIM napadima nožem i predstavljaju to kao versku indoktrinaciju.
Kad čovek koji nosi muslimansko ime napravi sranje on je obavezno muslimanski terorista, ludak, kad Brejvik ili bilo koji drugi ludak bilo kojeg verskog opredjeljenja napravi sranje on nikada mije jevrejski, hrišćšćanski, hinduistički terorista…

Matija

Da te „utesim“ – prvi i drugi svetski rat vodili su hriscani, izmedju sebe. Koliko je tu bilo ubica i mrtvih nema potrebe da nabrajam. Muslimanske izbeglice u Evropi – na zalost, radikalnih konzervativaca koji bi da se osvete za razaranje svojih domovina ima puno. Nije ovdasnji narod kriv za napade americke vojske i za ratove koje mulimani vode izmedju sebe. Na donjoj slici je izvod iz zvanicne policijske statistike – broj seksualnih delikata u Nemackoj od 2011 do 2022 godine. Sa prilivom izbeglica, uglavnom muslimana, broj rapidno raste. Postoje detaljni izvestaji sa evidencijom porekla pocinilaca – bez obzira ciji… Pročitaj više »

Izmenjeno 8 dana pre od strane Matija
J4ZZ3R

Ja sam napisao cionistički Izrael, ali ne vidim baš da većini Jevreja smeta ono što njihov premijer i vlada rade zadnjih 11 meseci. Mada nije problem šta oni rade zadnjih 11 meseci samo, već zadnjih 76 godina, ali jbg oni su „civilizovani“ pa mogu da otimaju, kradu, ruše, pale, kolektivno kažnjavaju ..i da aparthejd je ok, kul skroz. Pitanja su ti na mestu… I mi kao civilizacija nismo ništa napredoval, sve dok život bilo kojeg deteta ne vredi isto, zapravo mi kao da padamo u ponor .. evo na primeru Jadra vidimo da ljudska prava i pravila zapravo važe samo… Pročitaj više »

Matija

Od samog pocetka sukoba Hamas-Izrael u Izraelu narod neprekidno protestuje protiv politike Netanjahua. Brutalan nacin ratovanja nikada nece dovesti do mira, kao ni do sada. Odgovor na nasilje bice uvek jos vise nasilja. I Palestinci i Jevreji zele samo miran zivot. Bolesne ambicije vodja su uvek uzrok za nove ratove.

Sto se Nemacke tice, ona se nalazi u makazama istorije – svojevremeno su istrebili Jevreje u Evropi a sada se sa tim osecanjem krivice (barem javno izreceno, sta misle to je druga prica!) javno izjasnjavaju da su na strani Izraela. Narod se ovde izjasnjava drugacije.

M M

Matija
ti si uspešno indoktrinisan.
2+2 mora biti 4
A gosn Šholc – Bundestag, ima neku čudnu matematiku.
Ja bi im dao savet da hitaju da popravljaju Severi tok, dok ne bude kasno.
Nisu se džabe pacovi UK-evci, ili ti Englezi, iskrcali s Evropske unije. Da kad je sjebu sa satrapima, uživaju a ne da trpe štetu. Glupi Nemci su preživeli 2 svetska rata, i ništa naučili nisu. I posle svakog rata su polazili od nule. Pa će tako i posle ovoga, koji u toku.

Matija

„Matija, ti si uspešno indoktrinisan. 2+2 mora biti 4“.
Kod mene mora. Nikada nisam bio diplomata. Ja sam inzinjer i ono sto kazem i uradim mora da funkcionise. Od „mozda“, „videcemo“, „razmislicemo“, „kompromis“, itd. nema vajde, to je samo zavaravanje da se kratkotrajno smire duhovi.

NightRider

Matija zaboravio si jedan od najbitnijih problema-nemogucnost prodaje polovnog e-auta i ogroman gubitak, prodavce ti auti uopste ne interesuju, znaci vozis e-auto 3 godine i hoces da ga prodas-mozes samo da sedis i places ili da budes spreman na gubitak. Golf npr 6 dizel 2.0tdi prodas za 5 minuta po dobroj ceni i jos se otimaju za njega.
E-auti vraceni sa lizinga nikog ne interesuje takodjer.

Izmenjeno 7 dana pre od strane NightRider
Matija

Nisam zaboravio. Govorimo o prodaji novih automobila. Istina je da je imidz polovnih elektricara na nuli i da je to jedan od faktora smanjene prodaje novih. Skup auto je investicija kapitala i vlasnik ocekuje pristojnu cenu za svog polovnog.

BB

Pa gdje ima tih džabnih električara? Da kupim sebi jedan…
Možda im je cijena niska u odnosu na početnu, ali nisunni jeftini kako pričaju po portalima.,.

s mile

Izgleda da je na tržištu nemačke nestala Tesla, ili je ova vest malo diskriminaciona….

EvFix

Ovu vest sam već negde pročitao. To je sad već postalo uobičajeno da senzacionalističke novosti svi prenose. Interesantno je da je poređenje „epsko“ (pazi epsko, kakav naslov) napravljeno za avgust 2023. i za avgust 2024. U avgustu 2023. nemci svesni da sponzorišu prodaju tuđih električnih vozila, svesni činjenice da je Tesla Model Y najprodavaniji u njihovoj državi. U državi koja živi od auto industrije, koja proizvodi toliko premium brendova… U toj državi najprodavaniji je tuđ utomobil. Država najavljuje ukidanje subvencija za EV. Jer kada nemaju svoje koji su konkurentni, zašto da spponzorišu prodaju tuđih. I iz tog razloga prodaja EV… Pročitaj više »

next

vidiš u slučaju norveške, adaptacija ne bi ni približno bila takva da SUS vozila nisu žestoka penalizovana a elektro subvencionisan, a ja sam pro EV ali ne po svaku cenu

Matija

Prodaja pada kontinuirano, iz meseca u mesec.

Sto se Norveske tice, nikada nije imala autoindustriju, zato je njihovoj vladi veoma lako da upravlja prodajom – jer nema opasnosti od gubitka radnih mesta kao u centralnoj Evropi. Osim toga, Norveska je bogata zemlja – norveska vlada je vlasnik bogatih nalazista nafte i gasa u severnom moru, koje upravo skupo prodaje jer nema ruske konkurencije! Dvolicna politika!