1. Home
  2. Vesti
  3. Volkswagenov američki retro terenac stiže 24. oktobra
Volkswagenov američki retro terenac stiže 24. oktobra
7

Volkswagenov američki retro terenac stiže 24. oktobra

218
7
Podelite sa prijateljima:

Prošlo je nekoliko godina od kada se pročula vest koja je na prvi pogled zvučala kao prvoaprilska šala. Naime, Volkswagen je objavio da će krenuti sa serijskom proizvodnjom modernog izdanja modela International Scout, koji je poslednji put silazio sa pokretnih trka još 1980. godine, a sada znamo kada ćemo ugledati novu kreaciju.

Pa kako su se Nemci umešali u oživljavanje terenaca koga čak ni većina Amerikanaca ne pamti? Pa iako je firma International prestala sa proizvodnjom putničkih vozila pre više od četiri decenije, još uvek je aktivna u razvoju i izradi kamiona, traktora i sličnih proizvoda u mašinskoj industriji i poljeprivredi.

Upravo je grupa Volswagen kupila International pre dve godine nakon dugogodišnjih investicija, a Nemci su na taj način dobili i vlasništvo nad svim imenima, dizajnom i ostalim patentima brenda kroz istoriju koja traje još od 1902. godine. I takođe, odjednom Volkswagen želi da osmisli moderni Scout…

I vest nije primljena baš najbolje, posebno među ljubiteljima ove firme. Nema ih mnogo, ali su se oštro protivili ideji da nemačka firma bude zaslužna za moderno izdanje američkog terenca. Bilo je potrebno dosta ubeđivanja i saradnje sa vlasnicima Scouta pre nego što je zvanični klub brenda dao svoje odobrenje, a ne sumnjamo da je pomogla odluka Volkswagena da proizvodi terensko vozilo baš u Sjedinjenim Američkim Državama.

Ono što nam je poznato je podatak da će Scout imati retro dizajn, ali će biti ponuđen samo u konfiguraciji na struju. Volkswagen vidi Jeep Wrangler i Ford Bronco kao glavne rivale, koji nemaju električno izdanje, ali je Wrangler dostupan kao hibrid. Doduše, potrebno je reći da je Volkswagenova odluka bila najavljena još pre dve godine, a u međuvremenu se mnogo toga promenilo u automobilskom svetu. To se pre svega odnosi na podatak da električni motori ne beleže rast popularnosti kao što se očekivalo, pa možda ipak vidimo Scout i sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem goriva ispod haube.

Sada konačno znamo kada će prvi primerak sići sa pokretnih traka u fabrici u saveznoj državi Južnoj Karolini. To će se desiti 24. oktobra, a ovu vest je pre nekoliko dana potvrdio prvi čovek brenda Skot Kio. Spomenuo je da će terenac biti u stanju da savlada sve izazove, kao i da će biti dostojan naslednik slavnih predaka. Kompanija inače planira da ponudi dva modela i to terenac sa četvoro vrata, a kasnije i pikap kamionet.


Potrebno je takođe reći da je spomenuti Kio ranije rekao da će Scout biti zaseban brend i poslovanje odvojeno od ostatka Volkswagena. Za sada postoji više pitanja nego odgovora, s tim da ćemo više pojedinosti saznati za oko sedam sedmica.

AutoRepublika

(218)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

7 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Samo da ne lici na Passata vec na sebe!
Cudi me da firma International nije vec odavno dosla na ideju da ponovo proizvodi svoj terenac, koji vec ima priznatu tradiciju!

Bungi

Izrada terenca samo na struju je ravna samoubistvu.Kad im dođe u glavu iz one stvari, shvatiće da kupci žele klasičan pogon.VW već ima pikap Amarok koji je rebrendirani Ford Eksplorer.Tako dolazimo do interesantne situacije, da će Interancional Skaut kao jedan on najvećih rivala Fordu Bronko imati baš fordov pogon.???

Yankee

Amarok je Ranger, ne Explorer.

Bungi

E, da, upravu si.

Yankee

Inace, to da ce biti samo na struju je receno jos pre skoro 3 godine. U to vreme svako je najavljivao da ce praviti samo elektricne aute do kraja decenije. Od tada se mnogo promenilo, ne bi me iznenadilo da Scout ipak ima benzinske motore. Verovatno hibridi.

S mile

Rebrendiran amerikanac, samo VW znak… Ili 80% amer… U svakom slucaju… Win win za njih…

Matija

VW nije video drugi nacin da se oslobodi svog nepopularnog imidza koji ga u USA cvrsto drzi vec decenijama. Dakle, kupio je americku firmu da bi izgledao americki! 🙂