1. Home
  2. Prezentacije
  3. Ameri dobili restilizovani Hyundai Ioniq 5 – sada i u verziji XRT
Ameri dobili restilizovani Hyundai Ioniq 5 – sada i u verziji XRT
2

Ameri dobili restilizovani Hyundai Ioniq 5 – sada i u verziji XRT

60
2
Podelite sa prijateljima:

U Južnoj Koreji, električni automobil Hyundai Ioniq 5 prošao je proces restilizacije još u martu i u isto vreme krenuo u prodaju.

Međutim, američko tržište sve ovo vreme nudi stariju verziju automobila, a tek sada je tamo predstavljena ažurirana porodica. Kao i obično, sa svojim posebnostima.

Ukupan obim modifikacija je identičan južnokorejskoj verziji. Ioniq 5 je dobio nove branike, dizajnirane da automobil vizuelno učine širim, iako je u stvari širina ostala ista (1.890 mm).

Ali modifikovano „perje“ je i dalje dodalo 20 mm u dužinu (4.655 mm). Spojler je povećan za 50 mm, a novi točkovi su optimizovali aerodinamiku električnog automobila. U paletu boja karoserije dodate su četiri nove nijanse.

Unutrašnjost je mestimično ažurirana. Originalni dvokraki volan zamenjen je tradicionalnijim trokrakim sa LED indikatorima. Centralna konzola sada ima novu jedinicu za kontrolu automatske klime, koja zadržava hardverske dugmad i ručke.

„Plutajući“ centralni tunel je potpuno redizajniran, podloga za bežično punjenje je sada smeštena više, a pored nje je blok fizičkih dugmadi zaduženih za najčešće korišćene funkcije: na primer, grejanje i ventilaciju sedišta, grejanje volana i aktiviranje asistenta za parkiranje.

Posebno za Ameriku, kapacitet početne trakcione baterije je povećan sa 58 na 63 kWh, iako u Koreji nije bilo povećanja. Ovo je omogućilo povećanje dometa sa 354 km na 386 km.

Verzija Long Range, kao i na drugim tržištima, sada ima bateriju od 84 umesto prethodnih 77,4 kWh. Domet električnog vozila sa pogonom na zadnje točkove dostigao je 500 km, a verzije sa pogonom na sve točkove mogu da putuju od 402 do 451 km.

Elektromotori nisu promenjeni: Hyundai Ioniq 5 se nudi sa pogonom na zadnje točkove (170 ili 229 KS) ili sa dva motora na sva četiri točka (325 KS). Inače, ažurirani američki Ioniq 5 postao je prvi Hyundaijev model sa priključkom za punjenje Tesla NACS, što mu daje pun pristup mreži super punjača.

Ioniq 5 N Line neće stići u Ameriku, ali lokalni asortiman je proširen novom verzijom XRT sa „pretećim“ terenskim izgledom. Karoserij je obrubljen crnom nefarbanom plastikom sa digitalnom maskirnom šarom piksela.

Ostale karakteristike uključuju izbačenu kuku za vuču i felne od 18 inča sa gumama za sve terene. XRT takođe dolazi u dve posebne boje karoserije: Ultimate crvena i Cosmic plava.

U unutrašnjosti nema ničeg posebnog: samo H-Tech ukrasi, „XRT“ logotipi na naslonima za glavu, gumene patosnice i crne obloge.

Hyundai Ioniq 5 XRT je opremljen pogonom na sve točkove (325 KS) i velikom „Long Range“ baterijom, a glavna tehnička razlika od standardnog jeste podignuto vešanje sa povećanjem klirensa od 23 mm.

A najvažnije (za Amerikance) jeste da će se ažurirani električni Ioniq 5 za američko tržište proizvoditi u najnovijoj fabrici HMGMA (Hyundai Motor Group Metaplant America) u Džordžiji. Izgradnja fabrike kapaciteta 300 hiljada električnih automobila godišnje počela je u januaru 2023. i sada je pri kraju, puštanje u rad transportera trebalo bi da bude do kraja ove godine, a Ioniq 5 će biti prvi lokalizovani model. U budućnosti će se ovde proizvoditi i električni automobili marke Genesis. Ovo će omogućiti kupcima Ioniqa 5 da računaju na subvenciju od 3.750 dolara. Koliko će koštati sam električni automobil lokalno montiran postaće jasno do kraja godine. Trenutno uvozni Ioniq 5 u SAD košta od 41.800 dolara.

AutoRepublika

(60)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Lep mi je ovaj „autić“, iako je EV 😊. U tehničkom smislu, pa i sama forma i dizajn …

BB

Meni je simpa… Izgleda iz daljine kao obični hečbek a u suštini je veliki auto sa dosta prostora