1. Home
  2. Prezentacije
  3. Lansiran Zeekr 7X na Salonu automobila u Čengduu
Lansiran Zeekr 7X na Salonu automobila u Čengduu

Lansiran Zeekr 7X na Salonu automobila u Čengduu

101
0
Podelite sa prijateljima:

Tim konstruktora električnog krosovera po imenu Zeekr 7X je juče proslavio zvaničnu premijeru ovog vozila na Salonu automobila u Čengduu. Mogao bi to da postane najpopularniji model u asortimanu, pa se kompanija za ovaj debi pripremala dugo i temeljno. Prvo su objavljene premijerne fotografije u kamuflaži, zatim bez nje, a onda su stigli podaci o homologaciji.

Sada je pak Zeekr 7X otkrio sve svoje atribute, uključujući unutrašnjost i cene.

Dužina krosovera je 4.825 milimetara, širina je 1.930 mm, visina je 1.656 mm. Između osovina se nalazi prostor dužine 2.925 mm. Odnosno, Zeekr 7X se po gabaritima pokazao veći od popularnog Teslinog Modela Y, ali će, prema kineskoj tradiciji davanja „više automobila za isti novac“, konkurisati njemu.

Izgled novog proizvoda na četiri točka je izveden u stilu taze limuzine Zeekra s indeksom 007. Među nezaboravnim detaljima su hauba koja ide preko blatobrana i jedna traka matričnih farova s funkcijom Zeekr Stargate, a koja vam omogućava da prikažete bilo koju grafičku informaciju (uključujući natpise unete preko medijskog sistema). U ponudi je sedam boja karoserije i točkovi s felnama prečnika 19 ili 20 inča.

Unutrašnjost krosovera Zeekra 7X-a je prikazana po prvi put, ali odmah možemo da konstatujemo da imamo tipičnu modernu arhitekturu prednjeg panela sa odvojenim ekranima za instrumente i za multimedijalni sistem. Međutim, instrumentacija se ističe neobičnim zaobljenim displejom sa dijagonalom od 13,02 inča i prisustvom natkrivnog vizira.

Veliki multimedijalni ekran (15,05 inča) napravljen je korišćenjem tehnologije Mini LED, a ceo sistem radi na naprednom procesoru tipa Qualcomm Snapdragon 8295. Na centralnoj konzoli se nalazi pet fizičkih ključeva za brzi pristup, a otvaranje pregrade za rukavice može se onemogućiti instalacijom lozinke. Kutije sa poklopcima su takođe u naslonima za ruke na vratima.

Zeekr 7X poseduje unutrašnjost koja nudi pet sedišta za prevoz žive sile. Sva ona su opremljena električnim podešavanjima, grejanjem, ventilacijom i masažom. Za desnog putnika drugog reda je predviđen otoman i sopstveni ekran tipa OLED. Taj pruža dijagonalu od 13 inča i rezoluciju 2,5K, a ugrađen je u naslon prednjeg sedišta i nudi posebno podešavanje ugla.

U centralni naslon za ruke je ugrađen još jedan ekran s dijagonalom od šest inča. Pomoću njega možete kontrolisati mikroklimu, muziku i druge opcije.

Kao i drugi novi modeli marke Zeekr, krosover je izgrađen na 800-voltnoj verziji arhitekture SEA. To podrazumeva primenu prednjeg sistema vešanja s dvostrukim poprečnim ramenima, zadnji multilink i opcione vazdušne opruge, iako se konvencionalne opruge koriste u uvodnoj verziji.

Bazični Zeekr 7X je opremljen jednim elektromotorom na zadnjoj osovini sa 422 konjske snage i trakcionom baterijom kapaciteta 75 kWh. Srednja verzija je takođe jednomotorna, ali kapacitet baterije je uvećan do 100 kWh. Isto baterijsko pakovanje i zadnji motor imaju top verzije sa pogonom na sve točkove. Ali, pored toga, napred je ugrađen drugi motor od 224 konjske snage. Kao rezultat toga, ukupna moć pogonskog sklopa je na nivou od 646 „konja“, dok ubrzanje od nule do 100 km/h traje svega tri sekunde, a domet krstarenja prema ciklusu WLTP je 705 km. Maksimalna brzina svih verzija je ograničena na 210 km/h. Masa praznog vozila varira od 2.298 do 2.475 kilograma. A lidar u obliku „pečurke“ iznad vetrobranskog stakla otkriva prisustvo funkcije autopilota.

U Kini su već otvorene knjige porudžbina za krosovere s oznakom Zeekr 7X. Cena osnovnog krosovera je 240 hiljada juana (30,6 hiljada evra u direktnoj konverziji), a za top verziju sa pogonom na sve točkove moraćete da platite 300 hiljada juana (38,3 hiljada evra). Prvi serijski automobili stižu kod distributera 20. septembra. Poređenja radi: manje moćan i dugotrajan Teslin Model Y u Kini košta od 250 hiljada juana (31,9 hiljada evra).

AutoRepublika

(101)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments