1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Dacia na listi „Top 10“ u svakom segmentu u kom nastupa
Dacia na listi „Top 10“ u svakom segmentu u kom nastupa

Dacia na listi „Top 10“ u svakom segmentu u kom nastupa

2.72K
24
Podelite sa prijateljima:

Ispostavlja se da je 2024. izvanredna godina za rumunskog proizvođača automobila koji posluje u sastavu francuske grupacije Renault. Naime, Dacia se na rang listi najpopularnijih automobila, pozicionirala među prvih deset modela četvorotočkaša bukvalno u svakom segmentu u kom je izašla pred kupce. Tome bi trebalo dodati i činjenicu da je (po obimu prodaje) najpopularniji automobil na evropskom tržištu upravo Dacijin Sandero.

Kompanija koja se bavi analizama tržišnih kretanja, Data Force je izdao izveštaj u pogledu broja i strukture novoregistrovanih automobila u Evropskoj uniji, uključujući tu i Veliku Britaniju i zemlje potpisnice sporazuma EFTA. a koja se tiče julskih zbivanja. Kako rekosmo, autoritativni lider među modelima automobila je Dacia Sander, što se odnosi i na uvodni sedmomesečni period 2024. godine. Iza su ostali rivali u vidu Volkswagena T-Roca i Toyote s indeksom Yaris Cross. Sandero je na pomenutom tlu prodat u tiražu od 168.133 jedinice.

Ipak, postoji jedan razumljiv izuzetak, i taj se odnosi na Daciju Logan, kao model koji se distribuira samo na ograničenom broju kontinentalnih tržišta. Dakle, Sandero, Spring, Duster i Jogger jesu među deset najprodavanijih vozila u kategorijama kojim pripadaju.

Dacia Spring, kao jedino čisto električno vozilo u katalogu rumunskog brenda, nalazi se na devetom mestu najtraženijih modela iz segmetna A, što je postignuto zahvaljujući realizaciji tokom prvih sedam meseci ove godine od 11.412 komada. Spring je uprkos padu obima prodaje od 64,9%, uzrokovanom smenom generacija, uspeo da pretekne smart fortwo (5.559 primeraka), ali je ostao iza rivalskih modela koje ovom prilikom pobrajamo: Fiat Panda (85.429 jedinica), Toyota Aygo X (60.682 komada), Fiat 500 (54.879 vozila), Hyundai i10 (41.656 četvorotočkaša), Kia Picanto (37.348 isporuka), Suzuki Ignis (25.247 otprema), Renault Twingo (22.408 automobila) i Fiat 500e (20.704 komada).

Kada smo kod segmenta B segment, već rekosmo da tu caruje Sandero, baš kao i u opštem plasmanu. U prvih sedam meseci 2024. je isporučeno 168.133 Sandera, i to je jasno najuspešniji model marke iz komšiluka. Renault Clio je sa 129.428 isporuka ostao iza, baš kao i Peugeot 208 (119.738 prodaja), Citroen C3 (116.979 komada) i Toyota Yaris (109.024 jedinica). Prvih deset u B klasi dopunjuju (baš tim redom) i Opel Corsa, Volkswagen Polo, Škoda Fabia, Seat Ibiza i Hyundai i20.

Dacia Duster, model koji se zahvaljujući novoj generaciji naglo popeo u generalnom plasmanu, nalazi se na jednoj od vodećih pozicija u segmentu malih SUV-ova (B SUV). Tako je model sastavljen isključivo u fabrici u Mioveniju u Rumuniji, registrovan u Evropi, u prvih sedam meseci ove godine, u kontingentu koji uključuje 105.866 primeraka. Na prvom mestu u ovom segmentu je Volkswagen T-Roc, sa 124.135 registrovanih primeraka, na drugom je Toyota Yaris Cross (117.766 primeraka), i na trećoj je Peugeot 2008 (106.421 primerak). Samo jedno mesto ispod Dustera se nalazi još jedan model sklapan u komšiluku, a to je Ford Puma. Taj model je prodat u tiražu od 94.088 komada u analiziranom periodu, dok listu zaokružuju još i Renault Captur, Volkswagen T-Cross, MG ZS, Škoda Kamiq i Hyundai Kona.

Pozicioniran od strane analitičara kuće Data Force, a u segmentu kompaktnih SUV-ova, iako je model, radije, krosover koji kombinuje karakteristike karavana sa većim klirensom od tla sa karakteristikama minivena, ove godine Dacijin Jogger zauzima počasno deseto mesto u ovoj tržišnoj niši. Sa 55.963 jedinica od strane Evropljana registrovanih vozila s ovim indeksom, Jogger je za manje od 800 jedinica, od Peugeota 3008 izgubio bitku za devetu poziciju. U prvih deset su se još smestili lider Volkswagen Tiguan (107.674 otprema), pa onda i Kia Sportage (104.257 isporuka), dok je treći Hyundai Tucson sa 95.467 prodatih komada. Slede Nissan Qashqai, Toyota C-HR, Ford Kuga, Cupra Formentor i Škoda Karoq.

AutoRepublika

(2717)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

24 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Kad ponudiš ono što je ljudoma doc ljno po cojeni koja nije mala ali je najnormalnija u odnosu na druge..

MRN

Koji Duster je u TOP 10 u svojoj klasi? Onaj hibridni, sa cenom od oko 30-31.500 u Srbiji ?

Isto pitanje za Jogger hibrid, koji je čak i malo skuplji ?

Sećam se nekog prastarog članka negde, pre mnogo godina, u kome je bila dala anaiiza strukture prodatih tadašnjih Golfova tokom jedne godine? Skoro 50% prodaje je činio najjeftiniji tadašnji Golf, sa 1,4 MPI od 80 ks i sa troje vrata.

Verujem da je sta priča i kod prodajnih rezultata Dačije.

BB

Baš juče komentarisao Golfa 6 kod prijatelja sa nekom baznom motorizacijom. Kupio ga novog i samo on vozi, očuvan… Imanu firmi drugih auta, ali to je većinom izraubovano jer svako jaša…

Rikošet

Moram malo da se našalim, ne zamjeri… Ako je bazni dizelaš i nije neka sreća u godinama bez obzira na kilometražu. 1.6 TDI obavezno muči EGR s hladnjakom, DPF svi vade pa kao leti nakon toga, nakon toga odu dizne „sreća“ moguće ih je reparirati za 150 Eura po komadu. Limarija mu je za VW stnadarde kriminalno loša, a slabe tačke su mu prednja krila, sastav krila i pragova, pragovi, zadnja vrata i sva ostala vrata, trapovi… Sveti plivajući zamajac je tu, a VW je skontao da to mnogo boli njegove kupce pa je u sedmicu ubacio kruti… Jedino ako… Pročitaj više »

Izmenjeno 17 dana pre od strane Rikošet
BB

Bazična motorizacija, to bi trebalo da znači benzinac, da li je bio 1,3?

Mogu pitati da vidim da li prodaje…

Rikošet

Kad bude pokraj novog Dustera moli te „podviri“ mu se pod „suknju“. Opet su ostavili nezaštićene glavčine točkova i na novim primjercima taj dio ima već sloj rđe „dostojan“ najprodavanijeg SUV modela u klasi…

Uslikaj nam to i objavi negdje čisto da narod ne nasjeda na ove marketinške priče o Dacijinom rastu kao nečemu epohalnom, a ne posljedici sveopštih poskupljenja i činjenici da se Duster i ekipa u Evropi na lizing mogu kupiti u rasponu od 70 do 150 Eura što ih i čini najpoželjnijim u ovom monetarnom siromašnom periodu..,

MRN

comment image

Rikošet

Tako brate da vidi narod šta je generacijsko naslijeđe kod Rumuna i za šta ti prodavac kaže kad to primjetiš – gospodine to nije funkcionalna rđa, to je čelični dio koji će da traje sto godina…

Kad sam ga „dopitao“ jel oni prodaju nove ili rđave automobile pozelenio je.

Pa miša mu njegovog većina pošteno napravljenih polovnjaka ni nakon dest godina nama ovakvo ružno prorđavanje, a oni ga nude gratis u salonu za vozilo koje je sad preguralo preko 25.000 Eura…

MRN

Taj sa slike „u zlaćanoj boji“ dela podvozja je bio ponudjen za 27.300 …
Moram da priznam da bi me zaista malo mentalno žuljalo da kupim hibridni primerak za preko 30.000, a da već pri preuzimanju iz salona na sebi ima „žuticu“.

Izmenjeno 17 dana pre od strane MRN
Rikošet

Ovdje se može ep ispjevati, ali da ne širimo priču, jer se baš može proširiti… zadržaćemo se na ličnim dilemama da li je „moralno“ otići u salon i kupiti nov automobil koji ima ovako rđav dio? A čitav ovaj ciklus trenutno dostupnih salonskih Dustera je ljetnji i nije vidio soli od fabrike do salona, znači sve ovo je nakupio od „vlage u vazduhu“… Pošto se razlikujemo i normalno je da to nekom vjerovatno neće smetati, ali činjenica da kupujem nešto novo, tačnije automobil s šestogodišnjom garancijom na koroziju ne da mi za pravo da s ovim mojim buntovnim karakterom sažvaćem… Pročitaj više »

MRN

Bez razlike da ii je reč o „funkcionalnoj“ ili „nefunkcionalnoj“ koroziji, ja nemam dileme da to tako ne bi smelo izaći iz fabrike i biti zardjalo već u vreme isporuke novog vozila kupcu.
Takodje, ne dopada mi se dužina garancije na prohrdjavanje za Dačiju (6 godina), ali, ne dopada se meni tih 6 godina ni za Hyundai ili 7 godina kod KIA brenda.

Rikošet

U ovom slučaju garancija je nebitna jer je automobil nov rđav.

Najbolje od svega je što isti dio na nekadašnjem X-Trailu nije dolazio fabrički rđav tako da…

BB

VW Crafter sam na sajmu našao nov novcat a sa zahrđalim šarafima na svim točkovima… Eto nije Dacia 😀

Rikošet

A slušaj radna mašina to bih nekako i shvatio, mada ne bih prihvatio da ga ja kupim…

BB

Ja bih ga kupio, ali po cijeni nižoj od konkurencije ali ne i po višoj 😉

BB

Jeli ovo rđa ili samo narandžasta boja? Ne vidim dobro…

BB

a hoće li ti uvažiti garanciju ako sam ovo ispjeskariš i prefarbaš? 😀

MRN

Ja bih upravo to i uradio kada bih ga novog kupio. Očistio rđu i ofarbao. Da i izgleda kao nov 😀

Rikošet

Za CH znam da to ne utiče nikako na garanciju.

Znači uzmeš nov automobil iz salona i odvezeš ga na zaštitu poda i to neće nikako uticati na garanciju.

Kod nas bi vjerovatno automatski ostao bez iste, ali da ne griješim dušu treba pitati čika prodavca u Daciji…

Uku

Metal ovako ravnomerno da zarđa, i da je ceo iste nijanse narandžaste?! Vi ste obnevideli od mržnje i pakosti, očigledno je da je u pitanju fabričko bojenje. Pomirite se sa činjenicama. Rumunija je napravila sjajan posao sa Renoom, Srbija se usrala sa Fijatom. Rumuni su dobili Dačiju mi Stelantisove kršine. U EU pada standard, sve propada… Dačija je zato uspešna. Neće biti jer je Dačija po ceni skuplja od mnogih kineskih korejskih pa i zapadnih konkurenata iz iste klase pa opet je najprodavaniji model. Zašto bi „siromašni“ Francuz kupio preskupu Dačiju kad može lepog, jeftinog kvalitetnog, pouzdanog Kineza?! Ono jeste… Pročitaj više »

Tan

Tako je.

ankebut

Trudim se razumjeti ljude, ali ne ide. Na kraju, svako kupuje auto po svom ćeifu. Bogami, dugo mi je trebalo da sebi priuštim novo auto, a dotle sam se navozikao polovnjaka razno raznih, proizvedenih od Mašrika do Magreba. Kakva god da je Dacia, meni je sa njom svanulo. Dustera sam kupio novog i nabešao za tri godine 50000 km, ni najsitnijeg problema. Rahatluku kraja nema.

MRN

Mislim da bi Dacia trebalo da se na neki način zahvali AutoRepublici za do sada objavljena ukupno 22 auto testa raznih modela brenda Dacia 😊

Bosanac

Dačije su teške kršine.