1. Home
  2. Life
  3. Dizajn
  4. Restomod BMW Serije 8 sa motorom V10 iz M5
Restomod BMW Serije 8 sa motorom V10 iz M5

Restomod BMW Serije 8 sa motorom V10 iz M5

711
4
Podelite sa prijateljima:

Kupe BMW Serije 8 E31 se proizvodio od 1989. do 1999. godine, ali najekstremnija verzija BMW M8 nikada nije ušla na tržište, iako je njen razvoj bio gotovo završen.

Kalifornijski tjuning studio Rein Speed Shop odlučio je ne samo da modernizuje legendarni model, već i da da omaž neuspeloj verziji M, ukrštajući „osmicu“ sa tehnologijom BMW-a M5 generacije E60.

Spoljne modifikacije restomoda pod nazivom 858 CSL napravio je dizajner Džon Sibal. Inspirisan je ne samo originalnim automobilom, već i drugim poznatim BMW-ovim modelima. Na primer, stil branika i poklopca prtljažnika sa ugrađenim spojlerom je pozajmljen od kupea M3 CSL (E46). Veoma prošireni lukovi točkova i bočni zidovi podsećaju na trkačke prototipe M3 (E30).

Konačno, felne sa više krakova stvorene su pod uticajem onih sa modela Alpine.

Većina spoljnih panela karoserije „osmice“ zamenjena je novim od uljeničnih vlakana, što je omogućilo da se uštedi oko 300 kg neopterećene težine.

Novi potpuno LED farovi uklapaju se u odeljke parking svetala, a umesto podižućih farova, na haubi su ugrađeni dodatni vazdušni kanali.

Generalno, unutrašnjost je pozajmljena iz originalnog automobila, ali su u njega integrisani mnogi elementi iz BMW Serije 5 E60. Na primer: volan, instrumenti, jedinica za kontrolu automatske klime, kao i mnogi tasteri i prekidači.

Ali sedišta sa mehaničkim podešavanjem su preuzeta iz BMW-a M3 generacije E36: to se objašnjava borbom protiv viška težine i spuštanjem težišta.

Generalno, unutrašnjost je izrađena uobičajenom kožom i alkantarom.

Dok su originalne „osmice” bile opremljene V8 i V12 motorima, restomod je dobio ludi atmosferski V10, koji je ugrađen u BMW M5 (E60). U svom prvobitnom obliku imao je radnu zapreminu od 5,0 litara, okretao se do 8.250 obrtaja u minuti i proizvodio 507 KS.

Ali za projekat 858 CSL, njegova radna zapremina je povećana na 5,8 litara, što se odražava u indeksu restomoda. Kao rezultat toga, motor razvija impresivnih 620 KS i 663 Nm. Radi u tandemu sa šestostepenom „manuelcem“: BMW M5 sa tri pedale E60 napravljen je samo za američko tržište (ironije li).

Celokupno ogibljenje, uključujući i zupčanik upravljača, takođe je pozajmljeno od BMW-a M5 (E60), ali su fabrički podupirači zamenjeni Motonovim delovima.

Ugrađen je Bremboov kočioni sistem sa ugljenično-keramičkim diskovima, šestoklipnim mehanizmima napred i četvoroklipnim mehanizmima pozadi.

858 CSL je jedinstven primerak, a Rein Speed Shopu je trebalo četiri godine da ga izradi. Jedinstveni automobil je prikazan na poslednjem Pebble Beach Concours d’Elegance, ali je malo verovatno da će ga šira javnost videti.

AutoRepublika

(711)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

Unistena je elegancija orginalnog modela.Kome je samo palo na pamet da orginalna sjedista od magnezijuma zamijeni ovim buvljackim.?Dobro kaze narodna poslovica „Nije svacije pored puta sra…“.

Matija

Prelepa osmica uparena je sa fenomenalnim V10 motorom, blatobrani su diskretno prosireni, moderne tehnicke komponente – i to bi bilo sve sto je osmici bilo potrebno za nastup u 21. veku! Ako BMW vise ne zna da napravi lep auto, njegovi ljubitelji to znaju! Nadajmo se da ce kreator ovog automobila imati snage za malu serijsku proizvodnju. Srecan rad momci! Zasto osmica nije svojevremeno dobila M varijantu? Predpostavljam da rukovodiocima nije bilo sasvim jasno kako da ga naprave – imali su na raspolozenju V8 i V12. Motor V8 bi bio preslab a V12 je bio suvise veliki i tezak, raspodela… Pročitaj više »

co2

Izgleda da je dobila M verziju samo je nisu brendirali kao M vec 850CSi.
https://www.youtube.com/watch?v=AMCFh_7RllM

Mustang

kada fabrike ne žele da prave elegantne i sportski atraktivne kupe vozila, naravno zbog visokih troškova, onda bogatim pojedincima kojim kutije na točkovima (SUV) ništa ne znače, ne preostaje ništa drugo nego da pronađu neki stari kupe restauriraju i personalizuju ga i imaju savremeno retro automobil