1. Home
  2. Life
  3. Mazda ne odustaje od Wankela
Mazda ne odustaje od Wankela

Mazda ne odustaje od Wankela

2.07K
13
Podelite sa prijateljima:

Japanska Mazda Motor Corporation na svoj način pokazuje posvećenost evoluciji automobila, vraćajući se sa rotacionim motorom (Wankel) prilagođenim novom svetu elektrifikacije i ugljeničnoj neutralnosti. 1. februara 2024, Mazda je objavila da će se RE Development Group vratiti radu na poboljšanju rotacionih motora kao jednom od značajnih elemenata hibridnih pogonskih agregata.

Ovaj potez bi trebalo da pokaže Mazdinu etičku posvećenost održavanju identiteta istorijskog rotacionog motora dok ga rafinira tako da odgovara savremenim uslovima i zahtevima. Povratak rotacionog motora i Mazdino strateško razmišljanje (bi trebalo da budu) dokaz  održivog „duha izazova“ kompanije koji podstiče dosadašnji rast organizacije.

Rotacioni Wankel motor je možda jedan od najpoznatijih dizajnerskih aspekata Mazde, koja je usvojila motor kao svoj ključni zaštitni znak i ugradila ga u Mazdu Cosmo Sport proizvedenu 1967. Za razliku od drugih motornih vozila sa klipnim motorom, ovaj tip motora koristi trouglasti rotor, što Mazdu razlikuje od drugih kompanija.

Mazda je bila jedini proizvođač automobila koji je godinama konstantno proizvodio rotacione motore, istovremeno poboljšavajući snagu motora, efikasnost, pouzdanost i smanjujući emisiju izduvnih gasova. Wankel nije bio bez problema, a jedan od najznačajnijih problema bila je njegova nesposobnost da ispuni trenutne standarde kontrole štetnih emisija.

Poslednji masovno proizvedeni model sa rotacionim motorom je Mazda RX-8, ukinut 2012. godine zbog velike potrošnje goriva i štetnih  emisija. Srećom, Mazda je nedavno ponovo predstavila rotacioni motor kao pogon elektrogeneratora za hibridne pogonske agregate, zadržavši na taj način ovaj deo svog identiteta relevantnim usred promene ka održivosti.

Za Mazdu je prava transformacija da se opredeli za rotacioni motor kao generator u hibridnim pogonima. Pionir je Mazda MX-30 e-SKYACTIV R-EV, opremljen rotacionim motorom sa jednim rotorom za punjenje baterije vozila. Ova aplikacija omogućava Mazdi da iskoristi snagu rotacionog motora.

Ovo, naravno, ima kompaktne dimenzije i visok odnos snage i težine, i suprotstavlja se prethodnim slabostima rotacije, uključujući neefikasnost i visoke emisije. Primarna funkcija rotacionog motora kao generatora koji dopunjuje bateriju umesto da bude primarni izvor energije odgovara Mazdinoj strategiji kretanja ka ostvarenju ugljeničn0 neutralnog društva.

Štaviše, omogućava Mazdi da sačuva suštinu rotacionog motora dok ga prilagođava da bude deo elektrifikovanih sistema koji će definisati buduću mobilnost automobila.

U zavisnosti od upotrebe određene tehnologije u automobilskoj industriji i poslovne strategije, očekuje se da će Mazdin rotacioni motor biti jedan od bitnih elemenata buduće linije automobila kompanije, kao što je razvoj novih hibridnih vozila. Prvi koncept SP predstavljen je na Japanskom sajmu mobilnosti u oktobru lani.

Automobil ima rotaciono-hibridnu postavku sa rotacionim motorom sa dva rotora podržanim električnim motorima ukupne snage od 365 konjskih snaga. Ovo konceptno vozilo pokazuje kako Mazda zamišlja rotacioni motor u budućnosti kao generator u elektrifikovanim automobilima visokih performansi. Štaviše, Mazda proširuje svoje ideje o korišćenju goriva bez ugljenika u rotacionim motorima kako bi poboljšala svoju strategiju održivosti.

RE Development Group od 36 nedavno formiranih inženjera spremnija je da održi inovaciju rotacionog motora i da Mazdina vozila budu izazovna i ekološki prihvatljiva. Stoga se može zaključiti da je Mazda oživela rotacioni motor ne samo zbog istorijskog marketinga.

To je takođe korak napred za napredak u proizvodnji automobila u budućnosti. Shodno tome, Mazda može da se drži tradicije korišćenja rotacionog motora kao jedne od komponenti hibridnih pogonskih agregata, istovremeno se baveći potrebama programa bez ugljenika. Ovaj potez je u skladu sa Mazdinom dugoročnom vizijom stvaranja automobila koji će pružiti „radost vožnje“ i sačuvati životnu sredinu.

Međutim, kritikovano je da će Wankel ostati deo Mazdine priče jer simbolizuje Mazdin „duh izazivača“; i kako kompanija napreduje ka modernizaciji i razvoju, Wankel će služiti kao stalni podsetnik da Mazda zna kako da napreduje i raste u svetu automobila. Sa ovom renesansom rotacionog motora, Mazda utire put tradiciji za inovacije, postavljajući tako temelj koji će nastaviti istoriju stvaranja nasleđa.

AutoRepublika

(2073)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

13 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
S mile

Wankel motori nemaju pouzdanost, dugotrajnost u radu, a nisu ni ekonomicni.
Tako da mi nije jasno kako mogu biti dobri kao generatori. Nesto sto ne valja u jednom slucaju, ne moze ni da valja u drugom slucaju / nameni.

Ili gresim….?

Tamo Daleko

Wankel motori su nasli primenu u mnogim ne-automobilskim aplikacijama. Svi problemi koje navodis a koji su realni, su posledica potrebe za efikasnim radom u velikom opsegu obrtaja. Pouzdanost, dugotrajnost u radu, ekonomicnost ne bi bili problem kada bi postojala mogucnost da motor radi na fiksnom broju obrtaja – onom za koji je predvidjen – a to moze kao generator za baterije koji nije diretno povezan sa tockovima. Upravo Mazda vidi njegovu dalju primenu. Mada ima mozda vec desetak godina da je Audi napravio neke prototipove ovog koncepta – pa odustao. Licno, nije mi jasno zasto se niko u automobilskoj industriji… Pročitaj više »

BB

Turbine na malim snagama nisu efikasne, puno troše po jedinici snsge…

Iz tog razloga i nemaš malij aviona sa turbinim. Dok sa porastom snage raste i njihova efikasnost.

Drugi razlog jeste visoki obrtaji malih turbina, teško je uhvatiti te obrtaje i pretvoriti u korisne za generator.

Matija

Ne gresis!

Matija

Mazda se drzi rotacionog motora iz neke tvrdoglavosti kao i Porsche za zadnji motor u Carreri. Tu jednostavno nema logike. Wankel motor ima nekoliko teskih mana kojima nema leka: – razvucena komora za sagorevanje, sto uzrokuje velike termicke gubitke; – mala aktivna povrsina klipa, sto uzrokuje mali obrtni momenat; – velika periferna brzina klipa, sto uzokuje veliko trenje i habanje zaptivnih elemenata i ogranicava broj obrtaja, koji samo teoretski moze da bude visok. Pitanje glasi: sta je ovde uopste moguce popraviti? Wankel kao komponenta u hibridnom pogonu? Cemu ta komplikacija zvana „hibridni pogon“? Hibridni auto mora da ima gorivni motor,… Pročitaj više »

Bergkamp

Koji motor na eko-gorivo je trenutno dostigao nivo razvijenosti za komercijalnu upotrebu?

Matija

Svi gorivni motori su sposobni da koriste eko-gorivo. Problem je sto niko ne proizvodi eko-gorivo jer se EU elita vec nekoliko godina nalazi u dilemi „dozvoliti ili ne“! Nauka i tehnika nisu za demokratiju, ovde nema nadglasavanja, argumenti govore i odlucuju.

Matija

Pogledao sam, to su sve vec poznate stvari. Kakva je tvoja poruka?

Matija

Mislis da bi wankel sa vodonikom bio efikasniji nego sa benzinom? Sigurno ne, svi problemi ostaju.

Matija

Prepravke su iste. Priblizno lici na prepravku benzinskog motora na pogon gasom. To je sve.