1. Home
  2. Vesti
  3. Volkswagen ID.Buzz je (pre)skup i nepraktičan
Volkswagen ID.Buzz je (pre)skup i nepraktičan
1

Volkswagen ID.Buzz je (pre)skup i nepraktičan

290
1
Podelite sa prijateljima:

Volkswagen ID.Buzz se može naći u evropskim izložbeno-prodajnim salonima već više od dve godine, ali na američko tržište će stići tek na proleće. Mnogi će reći da je takva odluka bila veoma pogrešna iz prostog razloga što su Jenkiji predugo čekali i jednostavno se zasitili, ali Volkswagen tvrdi da je morao prvo da reaguje na kontinentu, tamo gde je potražnja najveća.

Bez obzira da li je nemački proizvođač vozila omašio sa strategijom, ID.Buzz stići u izložbeno-prodajne salone posle nove godine i koštaće mnogo više nego što se originalno mislilo.

Naime, za baznu konfiguraciju će biti potrebno izdvojiti 61.545 američkih dolara, a kupac dobija samo jedan električni motor sa 282 konjske snage za navedenu sumu. Volkswagen ovaj paket opreme naziva Pro S i dostupan je sa 20-inčnim felnama, grejačima i klimom u oba reda sedišta, grejačem u volanu, bočnim vratima i prtljažnikom s poklopcem koji se otvara pritiskom na dugme i još mnogo toga.

Nakon njega stiže Pro S Plus za 65.045 dolara, a najveća izmena se odnosi na četrnaest zvučnika i opcioni panoramski krov. Kupac može da izabere i opcioni pogon na sva četiri točka kao i dva električna motora sa ukupno 335 konjskih snaga, a takvo zadovoljstvo košta dodatnih 4.500 najmanjih zelenih novčanica. Vrhunac ponude čini paket First Edition za 71.545 „zelembaća“ i uglavnom je napucan opremom sa izuzetkom pogona na sva četiri točka.


Pored izuzetno visoke početne cene, koja je za oko 30% više nego što se očekivalo da će biti, ID.Buzz dobija kritike i na račun autonomije. „Tek“ 374 km sa jednim punjenjem baterije za slabiju od dve konfiguracije, odnosno 370 km ako vozilo ima dva motora. Brojke generalno nisu skromne, ali se u današnja vremena ipak očekivalo da će biti značajno više.

Američki mediji posebno kritikuju ID.Buzz u poređenju sa Kijinim modelom EV9, koji košta manje, a pri tom je u stanju da pređe dodatnih 100 kilometara sa jednim punjenjem baterije. Međutim, Volkswagen se nada da će kupci izabrati njegov model zahvaljujući nostalgiji pošto je pozajmio mnoge dizajnerske linije sa jednog od najpopularnijih klasičnih kombija. Reč je naravno o modelu po imenu Type 2, i to konkretno njegovoj prvoj generaciji, a restaurirani primerci umeju da koštaju preko 300 hiljada dolara.

Pri tome moramo da dodamo da potražnja za električnim četvorotočkašima polako pada, a Volkswagenovo ime i sama reputacija „preko bare“ nisu baš pozitivni. Naime, nemački brend je poznat po veoma visokim troškovima održavanja i čestim kvarovima u oblasti elektronike. Eksperti će reći da da je ID.Buzz imao veliku šansu da napravi razliku na tržištu da je kojim slučajem debitovao pre pet godina po ceni od oko 40 hiljada dolara.

S druge strane, Volkswagen je protekle godine prodao „samo“ 329.029 vozila u Sjedinjenim Američkim Državama, pa se pitamo – da li je vreme za riskantan model kao što je ID.Buzz da promeni imidž celog brenda?

AutoRepublika

(290)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Zasto VW ne napravi T model ili ID-Buzz sa onim Samba-prozorima? To bi bio hit!