1. Home
  2. Life
  3. Nissanova nova farba za automobile povećava domet električnih automobila (VIDEO)
Nissanova nova farba za automobile povećava domet električnih automobila (VIDEO)

Nissanova nova farba za automobile povećava domet električnih automobila (VIDEO)

127
5
Podelite sa prijateljima:

Za crvene automobile se kaže da su brzi, ali koja boja električnim automobilima daje najveći domet? Da, odgovor možda nije tako jednostavan kao određena boja, već možda pre sastav boje. Nissan sada sarađuje sa kompanijom Radi-Cool, koja je razvila farbu za automobile koja koristi elektromagnetne talase za snižavanje temperature kako na površini automobila tako i u unutrašnjosti.

Nova boja bi trebalo da pruži više prednosti u vrućim danima kroz povećanu udobnost za putnike u automobilu, ali i smanjenu potrošnju energije u vezi sa hlađenjem. Testovi iz Nissana pokazuju temperaturne razlike do 20 stepeni Celzijusa u poređenju sa tradicionalnim farbama automobila.

Takozvani lak za zračenje nije nov sam po sebi, već se koristio da bi zgrade bile hladnije. Ono što je Nissan otkrio jeste da farba, koja inače mora da bude veoma gusta, daje svojstva koja su sličnija automobilskoj boji. I dalje je gusta, do šest puta deblja od obične farbe za automobile, ali može se nanositi pištoljima za prskanje i sa bezbojnim premazima.

Lak koristi dve komponente za postizanje svojstava otpornih na toplotu. Hladniji lak ima dve mikrostrukturne čestice koje reaguju na svetlost. Čestica reflektuje bliske infracrvene zrake na sunčevoj svetlosti koje bi inače izazvale molekularne vibracije u smoli u tradicionalnoj boji da bi proizvele toplotu.

Druga čestica predstavlja veliki proboj. Ona stvara elektromagnetne talase, koji se suprotstavljaju sunčevim zracima i preusmeravaju energiju dalje od vozila u okolinu. Zajedno, čestice u boji smanjuju prenos toplote na površine kao što su krov, hauba, vrata i paneli. Ne samo da snižava temperaturu, već čini automobil energetski efikasnijim i čuva vek trajanja materijala u automobilu.

– Moj san je da pravim hladnije automobile bez trošenja energije. Ovo je posebno važno za električne automobile, gde klimatizacija tokom leta može imati značajan uticaj na domet, kaže Nissanov inženjer Susumu Miura.

AutoRepublika

(127)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Sve je to tehnički lepo, ali, dajte nam i ekonomske parametre 😊
Koliko ta boja košta „u prvoj ugradnji“ i koliko me posle dodje ta boja kada budem radio sanaciju vozila.
Ja kada sam čuo koliko navodno u ovl. servisu košta 1 kg one Mazdine crvene „Red Soul“ boje, nije mi bilo dobro (mada nemam Mazdu).
Ako se dobro sećam, cena za 1 kg je bila oko 190.000 dinara pre oko godinu dana.

S mile

Ako je po ovoj ceni litar, plus ruke. Bolje odmah prodaj mazdu…. 😀

S mile

Ovo ozbiljno za cenu farbe?
Znam da je skupa i u porucivanju. Ali da 1500 eur kosta litar?

MRN

To mi je rekao vlasnik jedne Mazde u toj boji.
Da je pitao u ovl. servisu i dobio takav odgovor.