1. Home
  2. Vesti
  3. Nissan se polako sprema na život bez Altime
Nissan se polako sprema na život bez Altime
12

Nissan se polako sprema na život bez Altime

171
12
Podelite sa prijateljima:

Na američkom tržištu trenutno postoji svega pet limuzina u takozvanoj srednjoj kategoriji (mid-size) ili kako je u ostatku sveta poznat kao D segment. Pritom računamo samo one modele za šire narodne mase, a to su Toyota Camry, Honda Accord, Nissan Altima, Hyundai Sonata i Kia K5.

Trend koji je započela tadašnja korporacija Fiat-Chrysler, kada je iz ponude eliminisan model Chrysler 200, se proširio i na ostatak automobilske industrije, pa su u penziju poslati i Ford Fusion, Chevrolet Malibu, Subaru Impreza, Mazda 6, Volkswagen Passat i mnogi drugi.


I kako stvari stoje, uskoro ćemo pisati čitulju još jednom nekadašnjem velikanu. Reč je o spomenutoj Nissanovoj Altimi, i ako je verovati pisanju medija, naredna godina bi mogla da bude poslednja za automobil koji je jedno vreme bio u poziciji da parira bestselerima po komercijalnom uspehu.

Altima je deo Nissanove ponude još od 1993. godine, i od tada smo videli šest generacija, od čega je poslednja debitovala pre pet godina. Najbolja prodajna godina je bila 2014. kada je isporučeno 335.644 jedinica, ali je Altima naglo izubila na popularnosti najezdom krosovera. Prodaja je iznosila tek 128.030 primeraka u 2023. godini.

Mediji smatraju da je došlo vreme za kraj, ne samo zbog smanjenja potražnje već i zbog podatka da je japanski gigant upravo najavio eliminaciju nekoliko paketa opreme kao i jednog motora. To se odnosi na zapravo najpoželjniju konfiguraciju nazvanu Platinum, koja čini vrhunac Altimine ponude zahvaljujući 2,0-litarskom turbobenzincu sa 248 konjskih snaga.

Ovo je poslednja godina kada će mušterije moći da ga kupe, pa kada stignu primerci za 2025. godinu, u izboru će biti samo atmosferski 2,5-litarski benzinac. Razvija 182 „grla“ sa pogonom na sva četiri točka i šest „konja“ više ako kupac izabere pogon na prednje točkove. Jedini menjač u izboru je CVT.

Nissan demantuje da je takav potez napravljen iz razloga što Altima polako ide u smrt, već kaže da samo „nude ono što mušterije žele“. U ponudi je sada paket nazvan SV Special Edition, ali pruža samo specijalne felne i još po koju opciju u enterijeru za koju je ranije bilo potrebno doplatiti.

Spomenućemo da je početna cena skočila na 28.140 američkih dolara ili 1.270 „zelembaća“ nego što je slučaj bio godinu dana ranije.
Sumnjamo da će neko pustiti suzu za Altimom, a Nissan i dalje planira da nastavi sa proizvodnjom modela Sentra koji je debitovao u novoj generaciji pre nekoliko godina.

AutoRepublika

(171)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

12 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Yankee

Altima je nekada bila u samom rangu sa Camry i Accordom. Vremenom je postao automobil koji voze samo oni koji ne mogu da dobiju kredit za bilo koji drugi auto (slicno kao ceo Nissan jer Nissan odobrava svakoga za kredit). Nekada kada bi dosao u ghetto, video bi uglavnom Cadillace iz 1980-ih. Danas vidjas najvise Altime.

MRN

Što ne znači da je loše vozilo.

Yankee

Moje iskustvo je bilo drugacije. Jeste da je bio rental, ali cak i rental ne bi trebao biti toliko los posle samo 18.000 milja.

https://autorepublika.com/2019/10/09/nissan-altima-sr-ubica-iz-senke/

MRN

Pročitah sada opet taj tvoj test ( zaključak je bio afirmativan) i komentare uz njega.
Lepo bilo.
Hvala.
😊

Aleksandar

Čekaj prijatelju. Kako Nissan odobrava kredit? Valjda banka. A banka odobrava kredite samo kreditno sposobnima. Nisi mi jasan.

Yankee

Vecina automobilskih kompanija imaju ili bankovne partnere ili svoje divizije za izdavanje kredita. U Nissanovom slucaju to je NMAC.

Aleksandar

Naravno. Imaju banke koje ih prate. Ali nisam još čuo da se kredit odobrava svakom. Kod nas ako nisi kreditno sposoban nema kredita ili lizinga.

Yankee

Ovde ako imas slabiji kredit nabiju ti vecu kamatu i/ili traze da imas co-signer (neko ko ce garantovati da ce placati mesecnu ratu ako ti ne platis).

Aleksandar

A tako. Uz jemca.

Mustang

ovo je najbolja klasa vozila, najviše auta za najmanje para i šteta je što se gasi,
kada me neko pita pa zašto voziš mondea, ja mu kažem to ti je auto dimenzija e klase po ceni fabije, a po opremi u nivou c klase,
inače negde sam pročitao da će se novi kineski mondeo praviti u usa kao taurus,
naravno neće ga direktno uvoziti, zbog ogromnih carina,već će se proizvoditi u svojoj matičnoj zemlji

Yankee

To je bila aktuelna prica jedno vreme, ali nema nista od toga. Vecina limuzina u ovoj klasi su nestale. Sasvim je jasno da je ovo zadnja generacija za Hyundai Sonatu i Kiju K5, odlazi i Nissan Altima, ostace jedino Toyota Camry i Honda Accord i pitanje je koliko dugo.
Ali kineski Mondeo super izgleda.

comment image

Mustang

baš šteta, eto mazda će prodavati novu 6-icu – ez6, koja zapravo i nije njihov originalni model već prepakovani changan, koji inače zajedno sa fordom i proizvodi ovaj gore mondeo i mondeo sport, bivši evos, ali za kinu, naravno od dolaska u evropu nema ništa, pogodovo kada se setim da je prošla generacija kasnila čak 2 godine za američkim fusionom zbog premeštanja proizvodnje iz belgije u valensiju, a još gora situacija je sada kada su se fokusirali samo na vw-ove električare, obzirom da ce ford ukinuti i escape – isto čega i kugu, a verovatno i aktuelna puma neće imati… Pročitaj više »