1. Home
  2. Video
  3. BMW E2 je drugi električni koncept bavarske marke koji je bio vesnik modela i3 (VIDEO)
BMW E2 je drugi električni koncept bavarske marke koji je bio vesnik modela i3 (VIDEO)
1

BMW E2 je drugi električni koncept bavarske marke koji je bio vesnik modela i3 (VIDEO)

67
1
Podelite sa prijateljima:

Pošto je ostao u senci prototipa E1, koncept BMW E2 je ponovo u centru pažnje. Predstavljen 1991. godine, ovaj električni gradski automobil imao je stil ispred svog vremena. Neke od njegovih karakteristika nalazimo u i3 iz 2013. godine.

Istorija BMW-a sa električnim automobilima je sve samo ne prava linija. Sastoji se od više eksperimenata, prekinutih projekata i promena pravca. Dakle, ako nemački brend sada razvija svoju gamu „i“ preko električnih verzija svojih standardnih modela, ova porodica je počela 2013. sa gradskim automobilom i3 koji je bio poseban model u ponudi proizvođača. Možda je neko upoznat sa prototipovima E1 (Electric No. 1) koji su mu prethodili, od kojih prvi datira iz 1991. BMW je takođe napravio konceptni automobil E2. Pošto je pao u zaborav, sada se vraća u sećanja zahvaljujući video snimku iz Petersenovog muzeja automobila (Petersen Automotive Museum).

Kao i E1, E2 je kratak, ali relativno širok, prikazujući mekanu siluetu gotovo jednog tela koja je u suprotnosti sa drugim BMW-ima tog vremena, Serije 3 E30 i E36 i Serije 5 E34. Dizajniran od strane američkog studija BMW Designworks, predstavljen je krajem 1991. godine na Salonu automobila u Los Anđelesu. Prednja svetla koncepta već podsećaju na svetla Serije 5 E39 iz 1996. godine. Njegovo dugačko međuosovinsko rastojanje i kratki prepusti omogućavaju mu da primi četiri osobe u smanjenoj dužini, što nije otkriveno. Poređenja radi, E1 slične veličine merio je 3,46 m dužine.

Iako je bio samo model, BMW E2 je dizajniran da nosi elektromotor od 45 KS koji mu omogućava da ubrza od 0 do 80 km/h za 16 sekundi i dostigne maksimalnu brzinu od 120 km/h, a ne ratnu munju. dakle. Predviđen je domet od 240 km.

Automobil je dizajniran da ispuni regulatorni projekat u Kaliforniji, koji je imao za cilj da nametne 2% električnih vozila u prodaji proizvođača do 1998. godine. Ovaj projekat nije uspeo, što je doprinelo napuštanju razvoja prototipova „BMW E“.

AutoRepublika

Fotografije: Petersen Automotive Museum, BMW

(67)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Kao sto se vidi, BMW je vrlo rano poceo da razmislja o malom automobilu. Posledica tih akcija bila je kupovina Minija. Prvobitna zamisao BMWa bila je razvoj malog gradskog automobila, sa elektricnim ili gorivnim pogonom. Razvoj Minija u reziji BMWa otisao je u sasvim drugom pravcu: mali premijum auto sa sportskim performansama.