1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Rimac Nevera R je ekstremnija verzija koja postavlja nove rekorde
Rimac Nevera R je ekstremnija verzija koja postavlja nove rekorde

Rimac Nevera R je ekstremnija verzija koja postavlja nove rekorde

227
0
Podelite sa prijateljima:

Rimac je prikazao „urbi et orbi“ još „luđu“ verziju svog električnog hiperautomobila Nevera na događaju Pebble Beach Concours d’Elegance.

Da, prema rečima šefa kompanije Matea Rimca, obična Nevera, koja je postavila mnoge rekorde u performansama, više je Gran Tourismo. Ali nova Nevera R je mnogo bolje pripremljena za osvajanje trkačkih staza.

Hiperautomobil je značajno promenio izgled: Nevera R ima potpuno novi nos sa poboljšanom aerodinamikom. Prednji razdelnik i zadnje krilo su uvećani, a tu se pojavio i novi difuzor. Kao rezultat toga, sila potiska je povećana za 15% i dostiže ekvivalent od 400 kg pri brzini od 350 km/h.

Istovremeno, aerodinamika je poboljšana za 10%. Ugrađeni su točkovi različitih veličina prečnika felni od 20 inča napred i 21 inča pozadi, obuveni specijalnim gumama Michelin Pilot Sport Cup 2.

Snaga četiri pojedinačna elektromotora (po jedan za svaki točak) povećana je sa 1.914 KS na 2.017 KS sa nepromenjenim obrtnim momentom (2.360 Nm).

Umesto standardne trakcione baterije kapaciteta 120 kWh, ugrađena je nova baterija kapaciteta 108 kWh. Ovo je pomoglo da se izgubi 35 kg težine praznog vozila, iako je i dalje previše: 2.277 kg.

I pored svih poboljšanja, vreme ubrzanja do stotke ostalo je isto kao kod bazne Nevere (1,81 s). Očigledno, prirodne fizičke granice imaju efekta.

Minimalna razlika u dinamici je evidentna samo u ubrzanju od nule do 200 km/h: 4,38 s umesto 4,42 s. „Er“ ubrzava od 0 do 300 km/h za 8,66 s u odnosu na 9,22 s za standardni hiperautomobil.

Maksimalna brzina je ograničena na 350 km/h, ali na takmičenjima Rimac-Run nova verzija će moći da dostigne istih 412 km/h kao i obična Nevera.

Što je mnogo važnije, vreme kruga na stazi Nardo je odjednom smanjeno za 3,8 s, uprkos činjenici da je ovo veoma kratka staza (6,22 km). Dakle, postoji sigurna rezerva za još jedan rekord električnih automobila na Nirburgringu.

Pored već pomenutih guma i aerodinamike, Rimac Nevera R ima ozbiljno modifikovano vešanje. Njegovi uglovi ulaska su revidirani, a upravljanje je postalo osetljivije. Pogon na sva četiri motora je dobio nove algoritme za kontrolu vektora vučne sile.

Konačno, „er” koristi ugljenične-keramičke kočnice Evo2 nove generacije, koje imaju dodatni sloj silikonske matrice.

Naravno, Rimac Nevera R je skuplji i ekskluzivniji od svoje umerenije braće. Kupe je ograničen na 40 primeraka, a cena je povećana sa 2,0 na 2,3 miliona evra.

Mate Rimac je najavio i specijalizovani hiperautomobil za stazu kojem neće biti dozvoljena upotreba na javnim putevima. Jednosed (sa sedištem vozača u centru kabine) se razvija na sopstvenoj platformi, a sličnosti sa Neverom će biti minimalne. Rimac je već obećao da će budući hiperautomobil biti brži na trkačkim stazama od bolida Formule 1 i prototipova sa Le Mana.

Prezentacija bi trebalo da se održi do kraja ove godine, a prve trke su zakazane za početak 2025. godine.

AutoRepublika

(227)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments