1. Home
  2. Prezentacije
  3. BYD Seal ažuriran nakon samo dve godine
BYD Seal ažuriran nakon samo dve godine
3

BYD Seal ažuriran nakon samo dve godine

128
3
Podelite sa prijateljima:

Električna limuzina BYD Seal ušla je na kinesko tržište u avgustu 2022. kao potencijalno najstrašniji konkurent Teslinom Modelu 3, ali se do sada Seal prodavao nekoliko puta lošije od „amerikanca”, dok je dinamika prodaje „kineza” pozitivna i prilično energična: prema onlajn mediju CnEVPost, u Kini je od januara do jula prodato 113.819 jedinica modela Seal (+134,9% u odnosu na isti period prošle godine).

Međutim, Seal sada nije jedan model, već porodica modela, a u statistici su i dalje navedeni pod jednom zajedničkom cifrom. Seal i njegovi drugovi pripadaju takozvanoj okeanskoj liniji BYD-a, njeno ime je prevedeno sa engleskog na srpski kao „foka“.

Prošle godine je debitovala plug-in hibridna limuzina srednje veličine Seal DM-i, koja je upravo preimenovana u Seal 07 DM-i. Prošlog proleća, asortiman je proširen još jednom plug-in hibridnom limuzinom – Seal 06 DM-i, kompaktnijim i pristupačnijim od Seala 07 DM-i.

U budućnosti će biti još više „foki“: planirani su modeli sa indeksima 05, 08 i 09, i hibridni i električni, ali originalni električni BYD Seal nije dobio svoj indeks nakon ažuriranja – jednostavno nema potrebe za tim još.

Što se tiče hardvera, između hibridnih i električnih praktično nema ničeg zajedničkog. Izvan Kine, naziv Seal se dodeljuje i nekim BYD-ovim krosoverima, ali to za ovu priču nije nešto bitno.

Električno vozilo BYD Seal za 2025. godinu dobilo je ažuriranu platformu e-Platform 3.0 Evo sa električnom arhitekturom od 800 volti, najnovijom elektronikom u vozilu i naprednijim elektronskim asistentima za vozača – u automobilu ima više veštačkih organa za vid, a iznad šoferšajbne pojavila se izbočina sa lidarom. Električna oprema je postala energetski efikasnija.

Šasija je rekonfigurisana: proizvođač uverava da su uglađenost vožnje i upravljanje istovremeno poboljšani. Prednje vešanje električne limuzine je na dvostrukim polugama, zadnje je multilink.

Ukupna dužina je 4.800 mm, širina 1.875 mm, visina 1.460 mm, međuosovinsko rastojanje jeste  2.920 mm.

Spoljašnjost električne „foke” ostaje netaknuta, ali je unutrašnjost skoro potpuno redizajnirana: samo su sedišta ostala ista, a imaju nove presvlake.

Dizajn prednjeg panela, panela vrata, centralnog tunela, pa čak i plafonske konzole je promenjen. Prednji panel je postao lakonskiji zbog skrivenih vazdušnih kanala, a stakleni sjajni panel sa LED osvetljenjem i ugrađenom instrument tablom proširio se po celoj širini. Multimedijalni ekran od 15,6 inča i dalje „lebdi” iznad panela, ali je grafika potpuno izmenjena.

Osnovni Seal nakon ažuriranja košta od 175.800 juana (oko 22,5 hiljada evra), ima jedan elektromotor na zadnjoj osovini (231 KS, 380 Nm) i bateriju kapaciteta 61,44 kWh, a potpuna napunjenost je dovoljna za 510 km putovanja po CLTC-u.

Ubrzanje do 100 km/h traje 6,5 s, maksimalna brzina je 220 km/h.

Srednji model Seal je takođe jednomotorni, sa pogonom na zadnje točkove, ali je snaga elektromotora ovde povećana na 313 KS i 380 Nm. Ova limuzina ubrzava do 100 km/h za 5,9 s, maksimalna brzina je 240 km/h. Kapacitet baterije je 80,64 kWh, domet na jednom punjenju je 650 km, takođe po CLTC-u. Cena – od 189.800 juana (24,25  hiljada evra).

Vrhunski Seal za 239.800 juana (30,6 hiljada evra) je automobil sa dva motora i pogonom na sve točkove sa maksimalnom kombinovanom snagom od 530 KS i 690 Nm, ubrzanje do 100 km/h traje 3,8 s, a maksimalna brzina je 240 km/h. Kapacitet baterije je 80,64 kWh, a domet sa punom baterijom je 600 km po CLTC-u.

Dodajmo da je hibridna limuzina Seal 07 DM-i dobila ne samo novo ime, već i revidiranu tehniku, što je omogućilo da se njegova minimalna cena smanji na 139.800 juana (17,9 hiljada evra). Seal 06 DM-i je još jeftiniji – od 99.800 juana (12,75 hiljada evra). Hibridne limuzine imaju samo pogon na prednje točkove i prednje vešanje tipa Mekferson.

AutoRepublika

(128)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Mustang

već smo navikli na ovakve vesti,
koliko u kini košta el vozilo srednje veličine sa preko 500hp el motorom,
toliko je kod nas bazna benzinska oktavura sa naslonom za ruke, usb i 12v utičnicom i čak ekranom na dodir

Matija

Renoviran posle samo dve godine! To je zelja za uspehom, tako se dokazuje publici „dosao sam da ostanem!“ Tako se dobija poverenje publike.

EvFix

Video sam taj auto na punjaču i vrteo se oko njega kao malo dete. Zasita izgleda veoma kvalitetno i moćno. Iskreno, jedva čekam da mi se ukaže prika da ga vozimo. Ako se vozi kao što izgleda, to je onda zaista odličan auto.