1. Home
  2. Vesti
  3. Sixt osiromašuje udeo elektromobila u rentalnoj floti
Sixt osiromašuje udeo elektromobila u rentalnoj floti

Sixt osiromašuje udeo elektromobila u rentalnoj floti

115
2
Podelite sa prijateljima:

Jedna od najvećih kompanija iz sveta davalaca automobila u zakup, Sixt je objavio da je manje optimističan u pogledu projekcije profita za 2024. godinu. O tome je pisao nemački poslovni medij Manager Magazine. Pružalac usluga najma vozila sada očekuje da će u ovoj godini ostvariti dobit u rasponu između 340 i 390 miliona evra. Ovakva procena je utemeljena u neizvesnosti koja prati preprodajnu vrednost korišćenih automobila, pri čemu su na promene veoma osetljivi automobili koje kupuje, pa onda nakon nekog vremena i prodaje Sixt. Međutim, Sixt ima potpisane ugovore i s proizvođačima automobila prema kojima se ovi obavezuju da nazad preuzmu automobile koje su bili na službi u rent-a-caru.

„2024. je godina tranzicije u kojoj postavljamo temelje za uspešnu 2025. U Evropi želimo da se vratimo na istorijski niske stope rizika i zamenjujemo vozila nabavljena u Evropi i SAD-u u vreme nestašice vozila. To činimo vozilima koja sada mogu biti pazarena pod naročito povoljnim uslovima. U poređenju sa konkurencijom, jasno je da smo dobro pozicionirani sa svojom operativnom snagom i žilavim poslovnim modelom i možemo da generišemo značajnu dobit, čak i u trenutno izazovnom, promenljivom tržišnom okruženju,“ rekao je Franc Vajnberger, finansijski direktor Sixta.

Pad vrednosti polovnih automobila je tokom drugog tromesečja 2024. godine doveo do gubitka od oko 40 miliona evra za Sixt. Sve u svemu, dobit pre oporezivanja je pala za više od polovine na 62,9 miliona evra. Prema navodima iz Sixta, međutim, to je značilo da je trend preokrenut u samo jednom kvartalu, što ga je ponovo učinilo značajno profitabilnim i unutar saopštenog raspona u vezi projekcija poslovanja. To znači da je poslovanje kompanije na godišnjem nivou približno onom koje je ostvareno lani.

Finansijski direktor Sixta Vejnberger je objasnio da je malo više od petine flote kompanije izloženo riziku od prekomernog pada vrednosti polovnih aautomobila. Ovo se može tumačiti normalizacijom stanja na tržištu, nakon što su cene polovnjaka izdivljale u periodu zdravstvene krize. Stvar sada pogoršavaju i rastuće kamatne stope, što fizičkim licima otežava kupovinu.

Uprava Sixta je na prepoznat rizik odgovorila zamenom skupocenih automobila jeftinijim, onim koji su izloženi manjem riziku. Na ovaj način se optimizuju troškovi drugog polugođa ove, kao i oni za celu narednu godinu. Ipak, očekuje se da avet prošlosti pravi probleme u poslovanju Sixta i u drugom delu 2024.

Preostale (rezidualne) vrednosti električnih automobila su posebno naglo pale. Sixt je stoga u potpunosti prodao mnoge električne automobile koje je ranije preuzeo. Broj ovih električnih automobila sada je u niskom četvorocifrenom opsegu, dok ukupan vozni park čini skoro 190 hiljada automobila. Vajnberger je naglasio da ovo nije fundamentalna odluka protiv elektromobilnosti. Sixt može brzo ponovo povećati udeo električnih automobila čim se tržište oporavi.

Ostaje nejasno koje elektromobile Sixt zadržava u floti, ali je poznato da je najveći broj Tesli otuđen, najpre zbog prekomerne amortizacije. Koliko ozbiljne promene su zadesile čuvenu kompaniju, govori i podatak da je u proleće 2023. godine bilo dvostruko više elektromobila u rentalnoj floti Sixta, u odnosu na njihov broj izmeren krajem februara 2024.

Upravni odbor kompanije, uprkos svemu, očekuje značajan rast prihoda 2024. godine, što se objašnjava povećanim apetitom stanovništva u pogledu putovanja. Prihodi firme su u proleće ove godine narasli za 8,9%, dostigavši sumu od preko milijardu evra, što je novi rekord.

AutoRepublika

(115)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Neka kupuju samo Dacije i neće imati taj problem sa naglim, velikim i/ili iznenadnim gubitkom vrednosti.

Dusan

Potpuno je normalno da svaka iole odgovorna kompanija smanjuje flotu elektricnih vozila, uzimajuci u obzir troskove njihovog odrzavanja i radni vek pogona. Konkretno sa Sixt-om imam vrlo negativna iskustva i privatno i profesionalno – Privatno sam doziveo da mi nisu otkazali rezervaciju, a nisu imali dostupan automobil na lokaciji. Poslovno – Uvek u proseku skuplji 20-30% od konkurencije. Srecom, trziste je i dalje veliko i ima alternativa. Inace, manje je poznato da je do pre neke godine u Sixt-u bilo moguce uzeti srednje do kratkotrajni lizing. Pre godinu-dve odradili su spin-off tog dela posla na Sixt lease, koji je sada… Pročitaj više »