1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Poslovna dobit grupe Volkswagen je opala za 11,4 %, a obim prodaje automobila za 2,4 %
Poslovna dobit grupe Volkswagen je opala za 11,4 %, a obim prodaje automobila za 2,4 %

Poslovna dobit grupe Volkswagen je opala za 11,4 %, a obim prodaje automobila za 2,4 %

139
4
Podelite sa prijateljima:

Grupa Volkswagen je prijavila pad poslovne dobiti od 11,4 % u prvoj polovini 2024. godine jer proizvođač automobila nastavlja da smanjuje troškove i da modernizuje svoju ponudu vozila.

Koncern koji uključuje brendove Audi, Bentley, Bugatti, Cupra, Ducati, Lamborghini, Porsche, Scania, Seat, Škoda i Volkswagen – prijavio je u prvoj polovini 2024. prodaju 4,34 miliona vozila, što je pad od 2,4 % u poređenju sa istim periodom prethodne godine.

Zaostajanje je uticalo na finansijski bilans koji pokazuje povećanje prihoda od prodaje od 1,6 %, na 158,8 milijardi evra, ali i smanjenje operativnog rezultata za 11,4 % na 10,05 milijardi evra. Operativna marža je takođe smanjena za 1 procentni poen sa 7,3 na 6,3 %.

Rezultat je „ispod naših ambicija i potencijala, imajući u vidu našu ponudu odličnih vozila, portfolio naših brendova i naš globalni otisak“, rekao je glavni finansijski direktor nemačke grupe Arno Antlic.

„Moramo da uložimo značajne napore u pogledu troškova u drugoj polovini godine i dalje da bismo ispunili svoje ciljeve“, nastavio je zvaničnik.

Grupa je u julu smanjila izglede za poslovnu dobit na raspon od 6,5 do 7 % zbog većih troškova uzrokovanih mogućim zatvaranjem Audijeve fabrike u Briselu i padom prodaje od 3,8 % u drugom kvartalu.

Prema Volkswagenu, knjige narudžbina su pune do četvrtog kvartala, ali na bilans stanja su uticali faktori kao što su povećane rezerve za tekući program otpuštanja i veći fiksni troškovi.

Volkswagen grupa računa na rekordan broj lansiranja modela u drugoj polovini godine kako bi ostvarila ciljeve. Istoimeni brend takođe nastavlja da radi na programu dubokog smanjenja troškova kako bi povećao prinos.

„Volkswagen grupa je ostvarila solidne performanse u prvoj polovini godine. U zahtevnom okruženju, 2024. označava najveću proizvodnu ofanzivu grupe i sveobuhvatno restrukturiranje naših poslovnih oblasti. Rezultati odražavaju timski rad svih brendova. Sa strateške tačke gledišta, postavili smo odlučujući kurs, a TOP 10 program dobro napreduje. Ubrzavamo našu globalnu softversku strategiju sa međunarodnim partnerima i u potpunosti smo usaglasili našu postavku u Kini. Programi performansi dobijaju na zamahu širom grupe, a naši novi proizvodi dobijaju pozitivne povratne informacije sa globalnih tržišta. Ovo je dobra osnova. Ipak, čeka nas još mnogo posla“, rekao je Oliver Blume, generalni direktor Volkswagen grupe.

AutoRepublika

(139)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Tradicija

Normalno da će pući nije ovo ništa šta im sledi.Evo lično ja tražim mali gradski automobil za ženu do nekih 8000 evra sa ne tako slabim motorom i u 90% slučajeva su auta sa 3 cilinda koi su na pola mrtvi već na 120 hiljada.

Zex

Haha nikad jim dosta love … zaradjuju ko nikad u istoriji i normalno sakrivaju svoje prave zarade !! I sramota kako prave kvalitete auta..i Toyota citam počela da gleda samo profit i slabiji kvalitet gradnje i da ne govorim kakva če biti u buduče !!

s mile

mišljenja sam da su se opako namlatili para od perioda početka korone, kada je kreno nagli rast cena, čipovi itd, a posle ni dinar nisu smanjili, već nastavili rast cena. tačno su iskoristili trenutak, dogovorili se , dizali cene, osetili šta je pred njima, razvoj EV,i kriza

Zex

Da da slazem se,ali zaradjuju danas…misliš da je skup EV da se sastavi?? Baterija je najskuplja ali pošto kopaju u Afriki za dolar na dan, ja mislim da još više zaradjuju sa Ev automobilima !! Heh