1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Nemački dobavljači automobilske industrije strahuju za opstanak
Nemački dobavljači automobilske industrije strahuju za opstanak

Nemački dobavljači automobilske industrije strahuju za opstanak

570
2
Podelite sa prijateljima:

Proizvođači automobila iz Nemačke su već mesecima zabrinuti u pogledu toga da li će dobiti isporuke važnih komponenti koje do zapadne Evrope stižu s drugih kontinenata. Međutim, nekako se nose s ovim problemom, dok se sekiracija sada ubrzanim tempom izmešta ka snabdevačkoj industriji, tamo gde su brojni akteri na strani ponude koji ne mogu da organizuju profitabilno poslovanje uz ovako visoke cene energenata.

Tako je automobilska industrija izložena novim poteškoćama uslovljenim visokim cenama enegenata jer sada snabdevači pokušavaju da izdejstvuju nove cene za svoje proizvode i usluge sa proizvođačima vozila, što je postalo jasno posebno tokom održavanja sajamske manifestacije koja je u Volfzburgu okupila istaknute reprezente dobavljača industrije razvoja četvorotočkaša. Ako dobavljači ne bi uspeli u svom naumu, lagano bi moglo doći do opšteg kolapsa i prestanka proizvodnje vozila u krajnjoj liniji, navodi Kron Solingen, na primer.

Kompanija angažovana u oblasti brizganja metala i plastike je osonovana pre 112 godina i sada ima dve nedelje vremena kako bi odgovorila dobavljaču može li da podnese desetostruko uvećanje cena električne energije od 1. januara. Na ovaj način je situaciju opisao direktor prodaje Kristijan Hofman. „Ako ne naiđemo na razumevanje kupaca, ne možemo da nastavimo,“ kazao je on. „Povući ćemo se iz ugovora onda.“ Na listi kupaca njegovog preduzeća se uglavnom nalaze veliki dobavljači iz lanca nabavke. Možda je najzvučnije ime među njima ono koje je i nama dobro poznato: Bosch.

Hofman objašnjava da se njegov tim trenutno vavi preračunima o tome koliko je učešće troškova struje u ceni koštanja gotovog proizvoda i kako bi eventualno mogli da smanje relativno učešće rashoda vezanih za utrošak električne energije. Tako će imati dobru osnovu za pregovore o ceni gotovog proizvoda. Maks Šumaher, predsednik Asocijacije nemačkih livnica upozorava da manji dobavljači neće biti u stanju da održe dovoljan nivo likvidnosti kako bi izmirivali račune za struju. Moraće da plate unapred kako bi se nosili s uvećanom tražnjom, ali su kalkulacije cene koštanja pravili ranije, u doba kada je energija bila osetno jeftinija.

Vodeći nemački proizvođači poput kompanija BMW, Volkswagen i Mercedes-Benz su objavili da su se obezbedili s isporukama gasa za ovu zimu, ali bi zato njihovi dobavljači mogli naći u ozbiljnom problemu koji bi pokrenuo sekiraciju i kod pomenutih čuvenih imena automobilske industrije. Koliko je to realan i brzopotezan scenario, možda najbolje je ilustrovala i kriza u snabdevanju poluprovodnicima. „Ako nam budu falile neke komponente, usled čega nećemo moći da kompletiramo automobil, onda smo svi u problemu,“ na Sajmu dobavljača automobilske industrije je naveo Geng Vu, rukovodilac odeljenja nabavke u Volkswagenu.

Potraga za novim dobavljačima van Nemačke

Kompanije ne žele da komentariš tekuće pregovore s dobavljačima. Portparol Volkswagena je naveo da je u toku priča o zajednički skrojenim rešenjima. „Glavni naš cilj podrazumeva očuvanje proizvodnje i izbegavanje negativnih uticaja na poslovne aktivnosti.“ S druge strane, BMW i Bosch su odbili da pruže komentar, dok Mercedes-Benz nije mogao da iznese svoje opaske.

Ugovori između dobavljača i njihovih kupaca često uključuju članove u kojima se ostavlja mogućnost prilagođavanja cena sirovina. Međutim, retko kada se u tom kontekstu pominju i troškovi energenata. Kristijan Henerkes, rukovodilac odeljenja za proizvodnju toplotne zaštite baterija, Van Rol je uspeo da uključi takve klauzule u ugovore, i to samo u nekim slučajevima. „Proizvođači automobila nisu bili voljni na ovakva rešenja u prošlosti, ali sada jesu, iako na ograničeni period,“ kaže Henerkes. „Nije im u interesu da njihovi vitalni dobavljači završavaju u stečaju.“

Međutim, to ne znači nužno da će se doći do rešenja od kog će koristi imati nemačka snabdevačka industrija. Neke firme već tragaju za alternativnim dobavljačima, pa je stako portugalska firma Soplast već izašla u javnost s pričom da je kontaktirana od strane više nemačkih proizvođača automobila, nego što je to inače uobičajen status.

Kako bilo, proizvođači veoma brzo moraju da nađu kompromisno rešenje. Uspostavljanje novog lanca nabavke traje najkraće pola godine, tvrdi Mauricio Morales, viši direktor nabavke u kompaniji nazvanoj Würth Industrie Service. Inače, ovo je jedan od najvećih svetskih dobavljača automobilske industrije kada govorimo o robi koja obuhvata matice, šrafove i vijke.  Čak i kada se priča o porudžbini šrafova, čak ni ona ne može biti realizovana bez temeljnih testova bezbednosti, a kako bi se ustanovila mogućnost komponente da odgovori savremenim zahtevima regulative.

AutoRepublika

(570)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Lako je ovo rešiti … Preko ledja kupaca. Na isti način kao i uvek. Uostalom, cene novih automobila su bukvalno divljale i pre izbijanja krize sa cenom energenata. Jer, tada su se svi pozivali na krizu sa poluprovodnicima. Uvek je lako naći ( smisliti ) argumente za povećanje cene finalnog proizvoda.

BB

Ali i taj kupac mora platiti veći račun za grijanje, bojim se ja većih promjena…