1. Home
  2. Life
  3. Nemačka se umorila od vodonika i predstavlja novi motor pogonjen metil-alkoholom
Nemačka se umorila od vodonika i predstavlja novi motor pogonjen metil-alkoholom

Nemačka se umorila od vodonika i predstavlja novi motor pogonjen metil-alkoholom

3.52K
10
Podelite sa prijateljima:

Dok svet traži ekonomične i efikasne metode za proizvodnju i korišćenje održivih izvora energije, Nemačka sprema motore na metanol. Ova promena ima za cilj smanjenje nivoa zagađenja i poboljšanje efikasnosti u sektorima kao što je pomorstvo.

MAN Energy Solutions, tržišni lider u ovoj niši, razvio je četvorotaktne motore spremne za metanol za značajno smanjenje emisija. Ovi motori su postavljeni da omoguće pomorskom sektoru da koristi čistija goriva, nudeći rešenje za prelazak sa trenutnih brodskih goriva.

MAN Energy Solutions vodi u razvoju motora za alternativna goriva. Modeli kao što su MAN 32/44CR, MAN 49/60DF i MAN 175D su dizajnirani da optimizuju moderne tehnologije, povećavajući efikasnost i fleksibilnost kako bi ispunili buduće zahteve.

Na primer, MAN 32/44CR koristi standardne sisteme za ubrizgavanje, turbo punjače visokih performansi, kontrolu varijabilnog otvaranja ventila i integrisani kontrolni električni sistem. Ove tehnologije povećavaju performanse kada se koristi metanol, koji se može sintetizovati da bi se dobio zeleni vodonik bez ugljenika.

Pored toga, ovi motori su dizajnirani da koriste i konvencionalna brodska goriva i metanol, iako ne istog kapaciteta. Ova opcija sa dvostrukim gorivom omogućava vlasnicima brodova da koriste metanol jer postaje dostupniji i jeftiniji. Strategija uključuje nadogradnju postojećih motora kako bi se uključila adaptacija metanola, koristeći postojeću pomorsku infrastrukturu bez skupe obnove motora.

Metanol dobija pažnju kao buduće brodsko gorivo zbog nekoliko ekoloških prednosti. Manje je opasno po život u vodi od konvencionalnih goriva, sa manjom šansom da zagadi more ako se izlije. Štaviše, metanol oslobađa manje zagađujućih gasova, kao što su oksidi sumpora (SOx), oksidi azota (NOx) i čestice, od tradicionalnih brodskih goriva.

Ovo smanjenje zagađivača u vazduhu smanjuje respiratorne bolesti u populaciji u blizini plovnih puteva. Jedna od ključnih prednosti metanola je njegov potencijal da postigne ugljeničnu neutralnost. Korišćenjem zelenog vodonika kao sirovine za proizvodnju metanola može se postići značajno nizak nivo emisije gasova staklene bašte.

MAN Energy Solutions naglašava zeleni metanol, sa ciljem smanjenja emisije ugljenika do 100% u poređenju sa tradicionalnim brodskim gorivima. Ova sposobnost je za njih ključna za borbu protiv klimatskih promena i postizanje neto nulte emisije.

Jedno od najznačajnijih otkrića danas su motori spremni za metanol, koji će transformisati pomorski sektor. Ovi motori pružaju rešenje za vlasnike brodova jer propisi postaju stroži i održivosti se agresivno teži. Nude usklađenost sa ekološkim standardima i fleksibilnost goriva.

Moguće je postepeno modifikovati postojeće flote, ublažavajući finansijske rizike povezane sa promenom motora flote. Značajne porudžbine koje su MAN i Energy Solutions dobili od vodećih brodograditelja ukazuju na snažno prihvatanje ove tehnologije na tržištu. Prelazak ka motorima spremnim za metanol signalizira veliko interesovanje za metanol kao izvor energije koji je okrenut budućnosti, potencijalno redefinišući budućnost pomorskog transporta.

Prelazak na metanol kao preferirano gorivo za motore u Nemačkoj označava značajan napredak u održivom korišćenju energije. Ova tranzicija je očigledna u četvorotaktnim motorima kompanije MAN Energy Solutions spremnim za metanol, koji imaju značajan uticaj na životnu sredinu i praktični su za pomorstvo.

Mogućnosti ovih motora koji ne emituju emisije i koriste dvostruko gorivo mogle bi biti ključne za smanjenje zagađenja i povećanje upotrebe efikasnih, ekološki prihvatljivih dizajna motora u brodarskoj industriji. Kako se dostupnost zelenog metanola poboljšava i povezana infrastruktura se dalje razvija, pomorski sektor ima obećavajuću budućnost koju treba očekivati i na kojoj treba raditi.

AutoRepublika

(3520)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

10 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Svabe su prepisale lekciju od Kineza. Pre oko dve godine kineska vlada je pokrenula projekat sintetickog alkohola kao ekoloskog goriva. Od tada je veci broj teskih kamiona sa ovim pogonom vec u proizvodnji. Prepravka gorivnih motora sa dizela na alkohol je minimalna. EU nije „umorna“ od vodonika, na protiv, postoje veoma dobro razradjeni planovi za proizvodnju i distribuciju vodonika. O tome se malo zna jer se vodonik za sada planira za industrijske potrebe. Zbog toga Zelenima i zurnalistima nije interesantan kao tema. Za Zelene i njima slicne postoji samo jedna interesantna tema: kako ubiti auto na gorivni pogon bilo koje… Pročitaj više »

BB

Koliko sam ja razumio iz teksta, oni planiraju prvo praviti vodonik pa od njega metanol…

Gdje je tu logika?

Matija

Ima logike – pretvaranjem vodonika u tecno gorivo resavaju se svi problemi skladistenja vodonika pod visokim pritiskom. Bezbednost je takodje znatno bolja.

BB

Ali proizvodnja tog tečnog goriva koje ima daleko manje nedostataka od vodonika je već poznata i daleko lakše, jeftinije i ekološki ptihvatljivije se već radi ma druge načine. Čemu praviti vodonik, pa od njrga opet praviti nešto što već postoji?

A pri tom još i ne znamo kako se pravi taj „čisti vodonik“, svi dosadašnji metodi su jako niske efikasnosti…

Matija

Ekstrakcija vodonika iz zemnog gasa nije ekoloski vodonik! Samo vodonik dobijen iz vode i to uz pomoc eko-struje je ekoloski vodonik. Sinteticka goriva dobijaju se pomocu ekoloskog vodonika i ugljendioksida iz vazduha. Njihov molekularni hemijski sastav je mnogo jednostavniji nego sastav molekula fosilnih goriva, tako da su izduvni gasovi u samom startu mnogo cisci i jednostavniji za ciscenje.

Izmenjeno 1 mesec pre od strane Matija
BB

Ali kolika je efikasnost elektrolize?
Koji postotak od električne energije se pretvori u energiju koja se može konvertovati nazad u termičku ili rad a koji dio odmah ode u toplotu?

Matija

Sta te briga kolika je efikasnost? Kao da ti placas tu struju? Energija dolazi sa neba, od Sunca i vetra a ne iz sukouticnice! Proces je sledeci: 1. Destilacija morske vode vrsi se pomocu Sunceve toplote. 2. Vodonik se dobija elektrolizom destilisane vode. Struja za elektrolizu dobija se pomocu vetrenjaca. 3. Ostatak nedestilisane morske vode, koja sadrzi 80-90% soli, koristi se za dobijanje soli, prostim isusivanjem u solanama. So je vazna industrijska sirovina! 4. Proizvodnja vodonika i sintetickih goriva planirana je u ekvatorijalnom pojasu, na morskoj obali, gde nebeske energije ima u izobilju. 5. Gotovi proizvodi, vodonik i sinteticka goriva… Pročitaj više »

DUDE

Pratiti primer Brazila. Sve je prirodno i jednostavno.

Matija

Brazilci gaje secernu trsku da bi dobili alkohol – mi imamo sljive!!! 🙂

Na zalost, gajenje secerne trske uzrokuje secu dzungle i to u nevidjenim razmerama! To je prava ekoloska katastrofa!!!

Izmenjeno 1 mesec pre od strane Matija
Pilipenda011

Toyota je ušla u serijsku proizvodnju auta i autobusa na vodonik ( dala 500 kom.auta a 100 kom.autobusa za olimpijske igre). I time dala domaći zadatak svima ostalima. 🥳