1. Home
  2. Vesti
  3. Ruska električna vozila marke Atom će se proizvoditi u Kini
Ruska električna vozila marke Atom će se proizvoditi u Kini
0

Ruska električna vozila marke Atom će se proizvoditi u Kini

146
0
Podelite sa prijateljima:

Projekat posvećen električnom automobilu Atom dobio je kineskog investitora. Ruski fond za direktna ulaganja (RFIF), kompanija Kama koja realizuje projekat Atom i kineska korporacija XY Group potpisali su ugovor o privlačenju sredstava od investitora iz Kine. Pored toga, u okviru ovog sporazuma, partneri planiraju stvaranje zajedničkog istraživačko-razvojnog centra u Kini. To nije iznenađujuće, jer se Atom već delimično projektuje u Kini: na primer, tamo se sprovode aerodinamički i vozački testovi, a Kama ima i sopstvenu laboratoriju za elektrotehniku u Kini.

U budućnosti je predviđeno da Atom bude lokalizovan na industrijskim lokacijama u Kini. Pre dva meseca RFIF je otvorio predstavništvo u Harbinu — ovaj severni kineski grad se razmatra kao lokacija za montažnu fabriku. Opet, Atom već koristi mnoge kineske komponente, tako da ne bi trebalo biti problema sa njegovom lokalizacijom u Kini. Pored toga, lokalna skupština će pomoći u promociji ruskog električnog automobila na kineskom tržištu.

Međutim, sve ovo ne poništava plan proizvodnje u Rusiji. Početak serijske proizvodnje Atoma u posebnoj radionici fabrike automobila Moskvič zakazan je za sredinu 2025. godine. Električni automobil će imati pogon na zadnje točkove sa elektromotorom od 204 ks i 295 Nm, kao i vučnu bateriju Renera kapaciteta 77 kWh, koja obezbeđuje domet do 500 km. Procenjena cena Atoma je od 2,5 miliona do 3,5 miliona rubalja, to jest 27-38 hiljada evra.

AutoRepublika

(146)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments