1. Home
  2. Vesti
  3. Pad cena baterija u Kini mogao bi da normalizuje tržište EV na globalnom nivou
Pad cena baterija u Kini mogao bi da normalizuje tržište EV na globalnom nivou
8

Pad cena baterija u Kini mogao bi da normalizuje tržište EV na globalnom nivou

941
8
Podelite sa prijateljima:

Cene baterija u Kini brzo padaju i tome se ne nazire kraj. Analitičari vide ovaj trend kao katalizator u masovnoj dekarbonizaciji drumskog transporta širom sveta.

Prema novom Bloombergovom izveštaju, cena ćelija litijum-gvožđe-fosfatnih (LFP) baterija u Kini je pala za 51 odsto na prosečnih 53 USD/kWh od 2023. To je značajno niže od prosečne globalne stope u 2023. godini (95 USD/kWh). Bloomberg pripisuje ne jedan, već tri faktora brzom padu i značajno niskim troškovima baterija u Kini: pad cena sirovina, višak kapaciteta i smanjenje marži.

Cene sirovina su doživele veliki udar u poslednjih godinu i po. Na primer, uzmimo u obzir cenu katode, najskuplje komponente baterije. Njihov udeo u ceni baterijske ćelije opao je sa 50 procenata početkom 2023. na manje od 30 procenata ove godine. Svetska potražnja za električnim vozilima ne odgovara broju baterija koje Kina proizvodi, i dok se istaknuti dobavljači baterija najavljuju snižavanje cena kao odgovor na višak kapaciteta, slabi igrači se bore sa konkurentnim potresima.

Kineske fabrike baterija radile su sa 51 posto kapaciteta 2022, a zatim još manje na 43 posto 2023. godine, a Bloomberg procenjuje da će ovi proizvodni pogoni ove godine ostati još neaktivniji. Prosečne cene se približavaju procenjenim troškovima proizvodnje, što ukazuje na pad marže. Sa pozitivne strane, kompanije za baterije poboljšavaju tehnologiju baterija i proizvodne procese, a ova poboljšanja takođe donekle doprinose padu cena.

BloombergNEF (BNEF), koji istražuje tržišta roba i revolucionarne tehnologije, procenjuje da će cene baterija ostati niske još najmanje nekoliko godina. Trajno smanjenje cena može dati svetu velike dobitke u automobilskom i energetskom sektoru.

Analitičari su godinama govorili da će električna vozila postati pristupačna i nova normala kada cene baterija padnu na 100 USD/kWh. U Kini, baterije LFP sada koštaju 75 dolara/kWh, a na tom nivou kompanije mogu da prodaju EV po istoj ceni ili čak nižoj od modela sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem. Skoro dve trećine električnih vozila u toj zemlji već su jeftinije od svojih „SUS“ pandana. Pad cena baterija u Kini će na kraju doneti benefite i za potrošače na globalnim tržištima.

Industrija sistema za skladištenje energije u baterijama (Battery Energy Storage System – BESS) mogla bi najviše imati koristi od pada cena baterija. Postavljanje po principu ključ u ruke već košta 43% manje u poređenju sa prošlom godinom. BNEF procenjuje da će se ove godine u svetu stacionarnih skladišnih instalacija povećati za 61%, što iznosi 155 GWh.

AutoRepublika

(941)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

8 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
s mile

Ja skoro pročitah da se u EU otvara nekoliko ( mislim 4kom) fabrika baterija, šta će tek oni sa skupim energentima i radnom snagom, a niskom cenom baterije…

Milan

Udariće visoke carine na sve, kao stara jugoslavija, kad smo imali najviše cene svega, a najgori kvalitet i nestašice, što je stvaralo korupciju. Znamo kako se to završilo. Bojim se da to dugoročno čeka i EU.

BB

EU se kune da sa titovog puta ne skrene 😉
Isti put se koristi, s tim da će rezultati dugoročno biti još gori (zbog veće mase EU u odnosu na eX YU)

MRN

„Pad cena baterija u Kini će na kraju doneti benefite i za potrošače na globalnim tržištima.“

Hoće, ali, malo sutra … 😊

Matija

Ljudi, suvise se razgovara o bateriji a nikako o globalnom razvoju saobracaja. Globalni razvoj zahteva specificna resenja za svaki vid saobracaja a ne samo bateriju. Vodonik, sinteticka goriva i baterija podelice trziste prema optimalnim zahtevima transporta. Baterija je dostigla svoj zenit na trzistu i ekzistirace samo u ogranicenom domenu – gradski saobracaj.

BB

A ja mislim da će fosilna goriva nastaviti da dominiraju…

garbage

Iako sam pobornik EV prije bi se kladio da će benzin živjeti još neko vrijeme prije prelaska na struju nego vodik. Glavni razlog je ne postojeća infrastruktura za vodik, a koštala bi puno previše u odnosu na EV a i tu smo relativno loši.

garbage

Nisam baš shvatio kako je to razvoj baterija dosegla svoj zenit ? Za EV od dometa mnogo važnija je brzina punjenja i dostupnost brzih punjača. Ima onaj Bjorn Nyland koji mjeri koliko treba vremena za 1.000 km i uvijek su najbrži oni sa najvećom brzinom punjenja a ne najvećom baterijom. E sada problem broj 1 sa brzinom punjenja je vjerojatno riješen ove godine, ako pratis trendove a znam da pratiš, vjerojatno si vidio ZEEKR 007 ili pak CATL nove LFP baterije Shenxing – ugrađene prvo u Xiaomi SU7 – mogu se puniti nevjerojatnom brzinom za EV od nekih 500 kW… Pročitaj više »