1. Home
  2. Vesti
  3. Amerikanci i dalje pokazuju interesovanje za male automobile
Amerikanci i dalje pokazuju interesovanje za male automobile
2

Amerikanci i dalje pokazuju interesovanje za male automobile

148
2
Podelite sa prijateljima:

Postoji ono verovanje da u Sjedinjenim Američkim Državama možete da vidite samo glomazne automobile sa osam cilindara ispod haube, one koji razvijaju smešno skromnu snagu iz 5,0-litarskog (ili većeg) motora i troše najmanje 30 litara benzina na pređenih sto kilometara. Realnost je ipak sasvim drugačija.

Da, zaista postoje takvi automobili, ali u državi gde živi toliko doseljenika iz celog sveta, šanse su velike da ćete videti i one četvorotočkaše skromnih dimenzija.


Nažalost, većina njih je nestalo s tržišta nakon epidemije virusa korone kada su automobilske firme krenule da proizvode samo one profitabilnije modele, ali „preko bare“ još uvek možete da nađete i poneki od jeftinih automobila. Zapravo, kada bismo pravili listu koliko ih je ostalo sa cenom nižom od 20 hiljada američkih dolara, videli bismo samo dva imena, i to Mitsubishi Mirage i Nissan Versa. I nekim čudom, oba modela su odjednom postala jako tražena tokom prvih šest meseci ove godine.

Ruku na srce, ukupne brojke su i dalje skromne. Mirage je recimo najjeftiniji novi automobil u Americi i košta tek 17.840 dolara, a za njega se odlučilo 4.859 kupaca. Takva cifra je za čak 85% veća u poređenju sa istim periodom protekle godine. Mirage se inače nudi samo sa 1,2-litarskim benzincem sa tri cilindra i 77 konjskih snaga.

Versa košta tek dvadeset najmanjih zelenih novčanica više i većina će se složiti da vredi svakog centa. Za ovu limuzinu se odlučilo 17.812 kupaca ili za 45% više nego u prvih šest meseci 2023. godine. Versu takođe možemo da vidimo pod imenima Almera i Sunny izvan Amerike, a jedini izbor motora je 1,6-litarski benzinac sa 118 „grla“.

Mediji navode da je možda najbolji gradski automobil na putu, a to je Kia K4 stigao kao zamena za dosadašnji model Rio. Prvi utisci su izuzetno pozitivini pa se očekuje da će K4 naterati Jenkije da ponovo obrate pažnju na pristupačne hečeve, kao što su to uradili pre petnaestak godina kada su debitovali (barem na američkom tržištu) Ford Fiesta, Chevrolet Sonic, Toyota Yaris i mnogi drugi.


Bilo kako bilo, interesovanje za vozila svih dimenzija još uvek postoji, što nam potvrđuju Mirage i Versa. Možda popularnost nije velika, ali Mitsubishi i Nissan ne planiraju da dignu ruke sve dok postoji.

AutoRepublika

(148)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Čudno da se skoro po istoj ceni nude modeli sa 1,2-litarskim benzincem sa tri cilindra i 77 ks i onaj koga „tera“ 1,6-litarski benzinac sa 118 ks.

Milan Grozdanović

Plus što su Mitsubishi i Nissan „braća“