1. Home
  2. Prezentacije
  3. Volkswagen osvežio Jettu za američko tržište
Volkswagen osvežio Jettu za američko tržište
3

Volkswagen osvežio Jettu za američko tržište

181
3
Podelite sa prijateljima:

Volkswagen Jetta, verovali ili ne, još uvek postoji. Iako je nemački proizvođač vozila povukao „Golf sa dupetom“ sa evropskog tržišta relativno davno, još uvek možemo da ga pronađemo u nekim drugim svetskim državama.

Štaviše, Jetta je zasebna marka u Kini i tamo možemo da vidimo tri različita izdanja od kojih su dva krosoveri.

Jetta je originalno predstavljena krajem sedamdesetih godina prošlog veka u Sjedinjenim Američkim Državama gde je limuzinska konfiguracija uvek bila popularnija od heča koji je model Golf gajio.

Od tada smo videli sedam generacija, od čega je vrhunac popularnosti stigao 2011. godine kada je isporučeno 177.360 jedinica. Od tada je potražnja postepeno padala, a tek 47.407 Jenkija se odlučilo za Jettu u 2023. godini.

Ipak, Volkswagen nema u planu da odustane od ove limuzine i upravo je predstavio osveženo izdanje za američko tržište. Mnogi će reći relativno kasno pošto je sadašnja generacija u izložbeno-prodajnim salonima još od 2017. godine, ali nećemo kukati pošto „preko bare“ zapravo i nema mnogo limuzina.

Ako ništa drugo, Švabama treba odati čast što nisu odustali od ove kategorije kao većina rivala.

Ponuda će se opet deliti na tri konfiguracije i to S, SE, Sport, SEL i GLI. Razlika kod njih je očigledna na prvi pogled, pa su S, SE i Sport namenjeni kupcima na budžetu, SEL cilja na one mušterije koji bi malo ozbiljniji gradski model, a GLI je ulični trkač.

SE stiže sa novim 17-inčnim felnama dok ostatak ponude imaju nešto veće 18-inčne. Razlika izmenju njih leži i na račun dizajna pošto su branici drugačiji, a SEL i GLI dolaze sa standardnim LED osvetljenjem.

Dizajnerske promene su minimalne u vidu nešto drugačije svetlosne grupe, ali u suštini, Jetta je i dalje veoma prepoznatljiv automobil.

Volkswagen se potrudio da osveži i enterijer. Novi monitor je osmoinčni i menja dosadašnji 6,5-inčni, a posebna pažnja je posvećena na bazni paket opreme SE sa ciljem da mušterija stekne impresiju da zaista dobija mnogo za potrošeni novac. Povezivanje preko Apple CarPlay i Android Auta je sada deo standardne opreme, kao i bežično punjenje telefona, satelitski radio, kožni detalji na sedištima i još mnogo toga.

Mehaničkih promena nema, pa je tako standardan motor i dalje 1,5-litarski turbobenzinac sa 158 konjskih snaga na svim konfiguracijama osim GLI. Nažalost, šestostepeni manuelni menjač je izbačen iz ponude, što nam govori da je jedina opcija u izboru poznati osmostepeni automatik.

Za one koji žele manuelni menjač, moraće da se odluče za sportski paket opreme GLI. Izbor motora u tom slučaju pada na dvolitarski turbobenzinac sa 228 konjskih snaga. Pored verzije sa manuelnim menjačem, GLI može da se dobije i sa sedmostepenim automatikom.

Volkswagen kaže da će početna cena iznositi 23.220 dolara što je za 560 „zelembaća“ više nego godinu dana ranije. Sa već opisanim prodajnim rezultatima, ne možemo reći da budućnost Jette donosi nešto pozitivno i ovaj automobil će verovatno biti izbačen iz ponude kada stigne kraj sadašnje generacije.

AutoRepublika

(181)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

„Volkswagen Jetta, verovali ili ne, još uvek postoji.“

Ja sam se zaista šokirao kada sam na TOP 500 listi najprodavanijih vozila u svetu u 2023. godini video da je VW Jetta na 21. mestu (sa 361 hiljadom prodatih vozila ), odmah iza VW Pola, dok je Golf bio tek na 67. mestu ( sa nešto manje od 230 hiljada komada ).

Yankee

Jesi li siguran da je na listi Jetta iz ove price, a ne Jetta brend? Jer u Kini, Jetta je zaseban brend i ima nekoliko modela koji uopste ne lice na „Jettu“ koju smo navikli da vidimo.

comment image

MRN

Ne, nisam mislio na brend Jetta, već na brend VW, a model VW-a pod nazivom Jetta / Sagitar

https://www.youtube.com/watch?v=LMuNvC6HKgI&ab_channel=CarIndustryAnalysis