1. Home
  2. Prezentacije
  3. Novi BMW M5 stiže kao vizuelna i konstrukcijska parodija na sportske automobile visokih performansi
Novi BMW M5 stiže kao vizuelna i konstrukcijska parodija na sportske automobile visokih performansi
20

Novi BMW M5 stiže kao vizuelna i konstrukcijska parodija na sportske automobile visokih performansi

3.38K
20
Podelite sa prijateljima:

Nemački proizvođač luksuznih vozila, kompanija BMW je predstavila sedmu generaciju limuzine visokih performansi po imenu M5. Dolaziće s indeksom G90. Izrađena je na bazi petice kodne oznake G60, i po prvi put je opremljena hibridnim pogonskim sklopom, iako je skoro u potpunosti pozajmljen od neuspešnog krosovera s indeksom BMW XM Label Red.

Zanimljivo je da odlazeća generacija moćne petice, ona šifrovana kao F90, iako je navršila respektabilnih sedam godina, može da drži predavanja novoj limuzini na temu vozne dinamike.

Ispod haube novog BMW-a s nalepnicom M5 se nalazi poznati biturbobenzinski motor V8 radne zapremine 4,4 litra. On je obeležen indeksom S68 i kao takav predstavlj plod evolucije modela S63. Ovaj put je navijen na 585 konjskih snaga, što je nešto manje od prethodnog modela koji je stizao s ergelom od 600 „konjića“, iako je obrtni moment ostao nepromenjen, pa je onda kada je agregat u punoj erekciji, na nivou od 750 Nm.

A osmostepeni automatski menjač poseduje ugrađen sinhroni elektromotor koji razvija 197 „grla“, nominalni obrtni moment mu je 280 Nm, dok je vršni obrtni moment 450 Nm. Kao rezultat svega pobrojanog, mešani pogonski sklop doseže 727 KS i 1.000 Nm.

Ispod poda putničke kabine se može pronaći ugrađena litijum-jonska trakciona baterija efektivnog kapaciteta od 18,6 kWh. Kada je sedan u električnom režimu rada, biće u stanju da prevali do 69 kilometara i da dostigne brzinu kretanja od 140 km/h uz prepoznatljivu zvučnu pratnju koju je proizvođač naslovio sa IconicSounds Electric.

Moguće je punjenje pomenutog baterijskog pakovanja kačenjem na utičnicu, ali i to samo naizmeničnom strujom i snagom do 7,4 kW, što će reći da brzo punjenje nije moguće, pa se i ovo da smatrati neoprostivim grehom jer bez pune baterije nema ni punih performansi. Prenos snage na sva četiri točka sa spojnicom prednje osovine i aktivnim zadnjim M diferencijalom je zadržan. Nosi oznaku M xDrive. Međutim, i dalje je dostupan režim strogog pogona na zadnje točkove, koji se aktivira kada se sistem stabilizacije isključi.

BMW M5 nikada ranije nije bio tako moćan. Ali, s druge strane, nije nikada ni bio tako težak! Masa praznog vozila iznosi 2.435 kilograma, odnosno, nestvarnih 540 kg više od prethodnog modela! Kao rezultat toga, vreme ubrzanja iz mesta do „stotke“, ne samo da se nije smanjilo, već se čak i povećalo – sa 3,4 sekunde za osnovni sedan prethodne generacije, na 3,5 s, a zatim sa napunjenom baterijom.

Iako je ubrzanje do 200 km/h ipak postalo dinamičnije: bilo je 11,1 sekundu, dok je sada 10,9 sekundi. Maksimalna brzina kretanja je tradicionalno ograničena na 250 km/h, a da biste podigli to ograničenje na 305 km/h, morate naručiti vozački paket M.

Kao i ranije, šasija BMW s oznakom M5 se veoma razlikuje od civilnih „petica“, iako je zadržan poznati dizajn sa dvostrukim poprečnim ramenima napred, zadnjim petokrakim vešanjem i oprugama svuda okolo. Aluminijumske poluge imaju izmenjen oblik i kinematiku, a čak je međuosovinsko rastojanje M5-ice za 11 milimetara duže (3.006 mm).

Limuzina je već od osnovnog paketa opremljena adaptivnim amortizerima, dok je glavna novina stigla u vidu upravljačkog mehanizma za zadnje točkove (prvi put se pojavio u XM-u). Koriste se čvrsti nosači za pričvršćivanje pogonskog sklopa i elemenata za vešanje. Standardne kočnice integrišu prednje šestklipne čeljusti, dok one pozadi stižu s jednim klipom, a tu su i višedelni diskovi, sa opcionim ugljenično-keramičkim diskovima sa žutim čeljustima.

Karoserija BMV-a M5 tradicionalno uključuje detalje koji simbolizuju agresiju, kao da je malo u svakodnevnom životu. Tu su razvijeni usisnici vazduha i drugi aerodinamički elementi, uključujući minijaturni spojler i veliki difuzor u gluteusnoj zoni vozila. Prepoznatljive bemveovske nozdrve donese konturno osvetljenje koje najslikovitije opisuje u praksi reč „šund“.

Lukovi iznad točkova su dodatno prošireni kako točkovi s gumama dimenzija 285/40 ZR20 napred i 295/35 ZR21 pozadi ne bi izgledali karikaturalno. Sve ove promene su dovele do povećanja ukupnih gabarita sedan u odnosu na bazičnu „peticu“. To znači da je dužina vozila na nivou od 5.096 mm (plus 36 mm), širina je 1.970 mm (plus 70 mm), ali je zato visina inferiornija za 5 mm pa iznosi 1.510 mm.

Glavne tačke koje skrivaju razlike u unutrašnjosti između „običnog“ i „besnog BMW-a, se ogledaju u tome što je kod M5 volan ukroćen pri dnu i stiže s crvenim dugmadima iz plejade detalja s oznakom M, a tu su i teksturirana električno podesiva sedišta i kontrolna tabla za specifična podešavanja na centralnom tunelu (opet u duhu M-a).

Među njima je izbor režima rada agregata, prenosa i šasije. Osnovna oprema uključuje četvorozonsku kontrolu klimatizacije, presvlake sedišta od kože Merino, panoramski krov (ugljenična vlakna su dostupna uz doplatu), audio sistem Bowers & Wilkins, unutrašnje konturno osvetljenje i animaciju za dobrodošlicu vozaču i putnicima.

Živa premijera M5-ice iz generacije G90 bi trebalo da bude održana na julskom Festivalu brzine u Gudvudu u Engleskoj. Proizvodnja u nemačkoj fabrici u Dingolfingu počinje nešto kasnije, dok bi se s prodajom trebalo započeti u novembru. Početna cena u Nemačkoj je već poznata i iznosi nestvarnih 144 hiljada evra.

Podsećamo da je prethodni model na kraju karijere koštao od 121 hiljadu evra. Takođe je važno reći da će se karavan koji je kršten kao BMW M5 Touring pojaviti nešto kasnije.

AutoRepublika

(3379)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

20 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

„Masa praznog vozila iznosi 2.435 kilograma, odnosno, nestvarnih 540 kg više od prethodnog modela …

Osnovna oprema uključuje četvorozonsku kontrolu klimatizacije, presvlake sedišta od kože Merino, panoramski krov (ugljenična vlakna su dostupna uz doplatu), audio sistem Bowers & Wilkins …“

I ovo je M model ?

Laki

👍👍

M M

Oćeš hibrid? Eto ga!? Šta je problem. Računaj da sve postaje bižuterija. Nije BMW jedini. Samo prati globalizam da bi preživeo. Samo pogledaj šta su Francuzi počinili od svoje autoindustrije. Pa oni nemaju ni jedan normalan motor. Ubilli sami sebe. Kao i nemci. Dok se u Amerikama i dalje guraju kanturine od 6L zapremine. Oni „niusu“ trovači. A ako se setiš, baš ti Amer lihvari su smislili dizelgejt. I sad pogledaj ko je ko i ko je gde. Sećaš se kad si pričao kako VW treba uništiti zbog dizelgejta, da oni truju tvoju decu…. i sl. Kod mene gorelo smetlište… Pročitaj više »

BB

A ove merino ovce, to su kupci koje ovo kupe? 😀 😉

MRN

Pre par dana je na vesti pod nazivom „Popust na BMW XM u Americi i do 25 hiljada dolara“ u komentarima bila diskusija da li je primereno da BMW kao premijum brend za materijal presvlaka sedišta u standardnoj opremi nudi bilo šta osim prirodne kože.
Pa, eto, BMW je očito ispratio tu diskusiju i iznete primedbe i odlučio da novi X5 bude samo u prirodnom Merino izdanju …
I to verovatno baš zato da se kupci ne bi osećali kao ovce ako kao presvlake sedišta dobiju eko kožu.
😊

Radovan

Tu vest si samo ti video. Merino ECO „koza“, a kad onako lepo ispuca treci dan od isteka garanije ukapiras da je skaj, ali dalje pricas( s.r.s) kako je to specijalna vrsta koze. Merino je vuna, a od ovce napa koze, sediste, nece da moze, osim za gledanje. Onaj iz neke pripizdine u Bosni sto na you-tube popravlja menjace, dao tebi i tebi slicnima preciznu definiciju, naziv i sastav

Radovan

I mrn pride

Renault Terminator🇷🇺Z

I taj BMW je stvarno zaostao…pa kako nisu troklipnjaču gurnuli u taj M i iz njega izvukli 1000 njutnova i 700 konja,kako to Toyota radi sa Yarićem GR…šalu na stranu,to je motorčina od kojeg možeš očekivati performanse i izdržiljivost. Meni spolja izgleda ok,pogotovo u ovoj zelenoj boji. Ono što mi se ne sviđa je karabudzevina frankenštajn pogon svega i svačega što sve zajedno daje tolike njutnove a bome i težinu i to katastrofalnu težinu vozila.Ako na stazi ne bude brži od predhodnog M5 to je još veći promašaj onda, a skeptičan sam da će mu predhodni M5 oprostiti tu stomačinu… Pročitaj više »

Renault Terminator🇷🇺Z

A da…cijena,pa to nije normalno,ludilo mozga i van svake pameti,bahanalisanje ono najgore.

Matori

S’ obzirom koliko je koštao onaj testirani 520d, nije to ni mnogo.

MRN

Zanemaruješ da je onaj 520d imao napred točkove od 21″. U odnosu na njega, ovaj M5 napred kao da ima balonke od 20″ 😊

Matori

🙂

Laki

Mnogo je kume.

MRN

Pa, nemoj tako… Ima standardno i „Iconic Glow“ 😊 Za koji je doduše gore u tekstu nenamernom omaškom prevodioca rečeno da to „najslikovitije opisuje u praksi reč „šund““.
Nadam se samo da veštačka inteligencija pri sticanju novih spoznaja neće i to pročitati i u svom daljem radu nuditi kao deo opisa tog elementa opreme 😊

Laki

👍

Radovan

Ti si i prevodilac? Kopas i bunare po Crnoj travi?

BB

M je meni uviijek bio sinonim nekog pretjerivanja, evo ovaj je biti sinonim koji može da protjera…

Shonemania

Napljuva auto do kraja 🤣 ko je pisao tekst, svaka mu cast! Mozda malo grublje nego sto bi trebalo ali se slazem, da je ova 5-ica izgubila na pravom duhu BMW i da je ovo auto mileniumce koji ce sici sa ps5 i GTA igrice da se malo voze od 0 do 100… Znalo se sta je M5 i to se vidi po starijm modelima koji su kultni i koji odrzavaju ime M5…

Rikošet

M je svoj program usmjerio isključivo na metroseksualce…

Definicija: „Metroseksualac je muškarac bilo koje seksusalne orijentacije koji ima snažan smisao za estetiku i koji troši veliku količinu vremena i novca na svoj izgled i način života“…