1. Home
  2. Vesti
  3. Uspeh Jeepa Avengera u Evropi: 100 hiljada porudžbina za godinu i po dana
Uspeh Jeepa Avengera u Evropi: 100 hiljada porudžbina za godinu i po dana
4

Uspeh Jeepa Avengera u Evropi: 100 hiljada porudžbina za godinu i po dana

1.13K
4
Podelite sa prijateljima:

Jeep je predstavio najkompaktniji model, Avenger, u jesen 2022. tokom Sajma automobila u Parizu. Glavno prodajno tržište za krosover jeste Evropa, a automobili su stigli do salona početkom prošle godine. Sada je proizvođač govorio o broju porudžbina koje je ovaj „džipčić“ već dobio.

Prema pres-službi Stellantisa, do sredine 2024. broj porudžbina za Avenger premašio je 100 hiljada. Ispostavilo se da je model dostigao ovu cifru za oko godinu i po dana na tržištu. Kompanija je takođe podsetila da je Avenger proglašen za automobil godine u Evropi za prošlu godinu.

Podsetimo se da je model u početku debitovao sa jednim elektromotorom od 156 konjskih snaga koji se nalazi na prednjem vratilu. Na tržište je ušla i benzinska verzija koja je opremljena 1,2-litarskim trocilindričnim turbo motorom PureTech od 100 KS. Uparen je sa šestostepenim manuelnim menjačem. Postoji i opcija e-Hybrid sa istim 1.2 benzinskim motorom i 48-voltnim sistemom blagog hibrida sa električnim motorom. Navedene verzije mogu imati samo pogon na prednje točkove.

Verzija sa pogonom na sva četiri točka sa hibridnim pogonom i dodatkom 4xe u imenu je debitovala sasvim nedavno, u drugoj polovini prošlog meseca. Podsetimo se da je njegov sistem zasnovan na 1,2-litarskom turbo motoru od 136 konjskih snaga, koji radi u tandemu sa električnim sistemom od 48 volti i dva elektromotora, svaki snage 29 KS (po jedan na svakoj osovini).

Ova verzija dolazi sa šestostepenim automatskim menjačem e-DCS6 sa dvostrukom spojnicom. Treba imati na umu da sistem pogona na sva četiri točka obezbeđuje konstantnu raspodelu vuče od 50:50 pri malim brzinama dok iznad 90 km/h zadnji elektromotor je potpuno isključen. Jeep Avenger 4xe će se naći u prodaji u četvrtom kvartalu ove godine.

Kompanija sugeriše da će prisustvo opcije pogona na sva četiri točka dodatno podstaći interesovanje Evrope za kompaktni krosover. Ovom Avengeru u sportskom režimu vožnje treba 9,5 sekundi da ubrza od 0 do 100 km/h, a njegova najveća brzina je 194 km/h. Poređenja radi, potpuno „zelena” verzija zahteva 0,5 sekundi manje za istu radnju, ali njena maksimalna brzina je 150 km/h.

Podsetimo, na jednom od najvećih evropskih tržišta, u Nemačkoj, Jeep Avenger sa konvencionalnim benzinskim motorom može da se kupi za najmanje 25.300 evra, e-Hybrid počinje od 27.300 evra, a za potpuno električnu verziju traže najmanje 38.500 evra.

Kolika će biti cena hibrida sa pogonom na sve točkove, saznaće se kasnije.

Za kraj, da napomenemo i to da je Peki testirao Avenger prošle godine, a njegove utiske možete pročitati ovde

AutoRepublika

(1132)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Meni ne deluje kao fascinantna cifra u svetlu perioda.

BB

Interesantan mi ovaj pogon sa kombinacijom niskog napona i pogona na obje osovine…

Ako ti treba da se izvučeš iz neprijatne situacije, ili da ti pomogne prijanjanju na malim brzinama, sasvim dovoljno…
Samo, bilo bi dobro da i cijeba ostane na „nižem naponskom nivou“ 😉

Milan

Koliko je prodato EV vozila ? Nisam baš ubeđen da su se usrećili…

Sina

To je Peugeot 2008, samo značka Jeep