1. Home
  2. Prezentacije
  3. Restilizovani Audi e-tron GT je predstavljen u tri verzije
Restilizovani Audi e-tron GT je predstavljen u tri verzije
3

Restilizovani Audi e-tron GT je predstavljen u tri verzije

256
3
Podelite sa prijateljima:

Tri godine nakon debija, električna kupe-limuzina Audi e-tron GT je podvrgnuta planiranom ažuriranju. Većina poboljšanja preuzeta je sa električnog automobila Porschea Taycana, koji je modernizovan još zimus, jer ovi automobili dele zajedničku platformu i tehnologiju, a razlikuju se prvenstveno po dizajnu i podešavanjima.

Izgled je promenjen tačku po tačku. Postoji novi prednji branik sa revidiranim otvorima za vazduh i smanjenom količinom sjajne crne boje. Verzija RS e-tron GT je počela da izgleda još agresivnije zahvaljujući masivnom difuzoru pozadi.

A na vrhu asortimana je nova performantna verzija RS e-tron GT, za koju se uz dodatnu naknadu nude dekor od ugljeničnih vlakana i mat boja krova. Paleta boja karoserije i dizajn točkova su revidirani. Na primer, kovane felne prečnika 21 inč pojavile su se u stilu koncepta Audi Avus iz 1991. godine.

Unutrašnjost karakteriše redizajnirana sedišta, volan skraćen na vrhu i dnu i nove ukrasne obloge. Na primer, mat obloge od ugljeničnih vlakana su postale dostupne za naručivanje, a za verzije RS je dostupan dekor antracit Vanadium, koji menja nijansu u zavisnosti od osvetljenja.

Glavni završni materijali bili su mikrofiber Dinamica i tkanina Cascade, koja se sastoji od 45% i 35% recikliranih materijala, respektivno. Podne prostirke su napravljene od materijala Econil, odnosno recikliranog i industrijskog otpada. Elektronski kontrolisan panoramski krov sa samozatamnjivanjem dostupan je kao opcija.

Prednji motor sa 239 KS je isti, ali se pojavio novi zadnji sinhroni motor. Njegova nazivna snaga je 564 KS, a vršna snaga zavisi od verzije.

Osnovna limuzina, nazvana Audi S e-tron GT, ima ukupnu snagu od 679 KS (ranije 530 KS), RS razvija 856 KS (ranije 646 KS), a ekstremni RS e-tron GT proizvodi impresivnih 925 KS, postajući najmoćniji serijski Audi u istoriji!

Međutim, hijerarhija se poštuje i „ludo snažni“ Porsche Taycan Turbo GT sa 1.108 KS je još uvek van domašaja.

Naravno, povećana snaga je uticala na dinamiku električnih vozila. Osnovna verzija ubrzava do 100 km/h za 3,4 s umesto za 4,1 s za model pre. RS radi ovu vežbu za 2,8 s (bilo je 3,3 s), a vrhunski RS za 2,5 s.

Maksimalna brzina početnog modela je 245 km/h, a preostala dva mogu dostići 250 km/h.

Od uvodnog modela je već ugrađeno novo vazdušno oslanjanje sa dvokomornim podupiračima. A kočnice imaju veće mehanizme i diskove, a u RS-u kočioni diskovi su presvučeni volfram-karbidom, a uz doplatu se mogu zameniti ugljenično-keramičkim.

Sve verzije Audija e-trona GT-a sada imaju novu bateriju od 800 volti ukupnog kapaciteta 105 kWh, od čega je dostupno 97 kWh (ranije je bilo 93,4 i 83,7 kWh). Već je poznata iz ažuriranog Taycana i ima težinu smanjenu za 9 kg (sada 625 kg).

Snaga regeneracije je povećana sa 290 na 400 kW, a nova energetska elektronika je postala 2,3 kg lakša i može da podnese struje do 400 ampera. Snaga punjenja jednosmernom strujom je takođe povećana sa 270 na 320 kW, što omogućava da se „dopuni“ domet od 10% do 80% za 18 minuta, a za samo 10 minuta može se dobiti 280 km dometa. Maksimalni domet električne limuzine je 609 km prema WLTP-u.

Ažurirana električna vozila Audi e-tron GT su već dostupna za naručivanje u Nemačkoj. Osnovna verzija S e-tron GT košta od 126 hiljada evra, za RS e-tron GT traže od 147,5 hiljada evra, a za najmoćniji serijski model Audija moraćete da izdvojite 160,5 hiljada evra.

AutoRepublika

(256)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Rikošet

Na brzinu pogledah malo na mobile.de… Većina e-tron GT modela iz 2021. godine prešla je simbolične kilometraže od 0 do 50.000 km najčešće (313 ih je danas u oglasima) Za tri godine to bi trebalo biti ok, mada ih ima dosta sa 20.000 i manje kilometara… Imam poznanika, koji godišnje na biciklu pređu najčešće oko 3.000, a ovi malo slobodniji dobace i do 5000 km… Ulazni model sa 476 KS, koji je i najčešći u oglasima nov je koštao oko 100.000 Eura (cijena je u međuvremenu porasla na 106.000 Eura koliko je juče bila :). Danas se takav nov s… Pročitaj više »

Izmenjeno 3 meseci pre od strane Rikošet
MRN

„Podne prostirke su napravljene od materijala Econil, odnosno recikliranog i industrijskog otpada.“

Ključna stvar pri izboru vozila 🙂

Matija

Lep auto, tehnicki savrsen. Jedno mi ipak nije jasno: cemu ova komplikovana grafika na prednjem delu??? Nije ni cudo sto je novi sef Audija, Gernot Dolner, oterao dosadasnjeg glavnog dizajnera Marka Lihtea i doveo glavnog dizajnera Land Rovera, koji je doneo revoluciju u dizajnu terenskih automobila!